Raymon Mens
Raymon Mens App Store 13 augustus 2019
Leestijd: 2 minuten

Parallels Desktop 15: meer grafische kracht en 30 nieuwe functies

Enkele weken voor de release van macOS Catalina is Parallels Desktop 15 uitgebracht. De nieuwe versie van de virtualisatie­software die je onder andere Windows op je Mac laat draaien, is klaar voor macOS Catalina. Daarnaast wordt ondersteuning voor DirectX 11 toegevoegd en zijn er nog zo’n 30 nieuwe functies.

Dit jaar focust Parallels zich vooral op grafische prestaties. Op de achtergrond wordt nu Metal gebruikt. Dat is Apple’s nieuwe API die de GPU van een Mac veel efficiënter aanspreekt dan het oude OpenCL. Hierdoor moeten games en grafische applicaties veel sneller werken.

Grafische power met DirectX 11

Parallels Desktop 15 ondersteunt DirectX 11, 10 en 9 via Metal in macOS Mojave en macOS Catalina (10.15). Daardoor kunnen gebruikers Windowsprogramma’s en PC-games draaien die voorheen niet mogelijk waren. Het gaat onder andere om Autodesk 3DS Max 2020, Lumion en MasterSeries. Games als Age of Empires: Definitive Edition en Anno 2205 werken via Parallels op Mojave en door verbeteringen in Catalina gaan ook Fallout 4 en FIFA 19 werken.

Hoe goed dit werkt, hangt natuurlijk af van de CPU en grafische kaart in je Mac. Parallels kan de kracht van een GPU nu efficiënter voor een virtuele machine gebruiken, maar een MacBook Air zal nooit krachtig genoeg zijn om serieus te gamen. Ook niet als je er Windows op installeert in een virtuele machine.

Nieuwigheden voor macOS Catalina

Wanneer macOS Catalina in het najaar uitkomt, zal Parallels Desktop 15 ook met nieuwe functies van de Mac integreren. De eerste is ondersteuning voor Sidecar, waarbij een iPad als extern scherm voor je Mac dient. Applicaties die in een virtuele Windows-machine draaien, kunnen ook de Apple Pencil gebruiken. Dat is handig bij programma’s zoals CorelDRAW, Corel Painter en Microsoft SketchPad.

Andere verbeteringen zijn klein maar fijn, zoals het met enkele klikken overzetten van bestanden tussen macOS en de virtuele machine. Handmatig mappen delen is niet nodig, je kunt gewoon bestanden vanaf je Mac naar het Windows-venster slepen. De integratie gaat verder. Windows kan in Parallels Desktop 15 bijvoorbeeld ook wachtwoorden in de sleutelhanger van de Mac opslaan.

Prestaties en prijs

Parallels belooft 15 procent snellere prestaties bij 3D-bewerkingen en Microsoft Office opent tot 80 procent sneller. Helaas zegt de ontwikkelaar niet welke Mac-generaties het meest zullen profiteren van de optimalisaties. Om Parallels Desktop 15 te gebruiken, hebt je minimaal macOS 10.12 Sierra nodig.

Een demo-versie die 14 dagen geldig is, kan nu worden gedownload. Je moet er echter wel een account voor aanmaken, anders mag je geen virtuele machine starten. Het updaten van een eeuwigdurende licentieversie kost € 50,- en een nieuwe licentie wordt verkocht voor € 100,-. Ten slotte biedt Parallels ook een abonnement van € 80,- per jaar aan. Daar krijg je de Parallels Toolbox drie maanden gratis bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Parallels Desktop 15: meer grafische kracht en 30 nieuwe functies
Sluiten