Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 augustus 2019
Leestijd: 2 minuten

Oudere MacBook Pro niet altijd meer welkom in vliegtuig

Maak je binnenkort een vliegreis en heb je een oudere 15-inch MacBook Pro? Dan kan het zomaar zijn dat je apparaat niet welkom is in de cabine. Apple startte onlangs een terugroepactie voor specifieke modellen omdat de accu oververhit kan raken en nu zijn de eerste gevolgen merkbaar.

Het gaat om de 15-inch MacBook Pro die tussen september 2015 en februari 2017 is verkocht. De Europese luchtvaartautoriteit EASA stelde enige tijd geleden restricties op voor het vervoer van dit type apparaat. Reisorganisatie TUI is de eerste vliegmaatschappij die de oudere MacBook Pro niet meer toelaat.

Luchtvaartautoriteit over 15-inch MacBook Pro

In het advies van de EASE aan luchtvaartmaatschappijen staat dat de oudere 15-inch MacBook Pro wel aan boord mag, maar dat passagiers het apparaat uitgeschakeld moeten laten. Opladen is ook niet toegestaan en passagiers moeten de crew onmiddellijk informeren wanneer de laptop beschadigd is of warm wordt. Extra oplettendheid wordt aangeraden wanneer het apparaat tussen de stoelen valt.

Reisorganisatie TUI bevestigt dat de oudere Apple-laptop niet meer aan boord gebruikt mag worden. Passagiers moeten deze wanneer mogelijk in hun ruimbagage doen. Wanneer een passagier geen ruimbagage heeft, mag de laptop alleen volledig uitgeschakeld en in een koffer of tas de cabine in. Hoe andere vliegmaatschappijen hiermee omgaan, is nog niet bekend. Wij hebben KLM, Lufthansa, Transavia en Ryanair om een reactie gevraagd maar deze nog niet gekregen.

MacBooks
Klik/tap voor groter.

Terugroepactie wegens oververhitting batterij

Apple startte het terugroepprogramma voor de 15-inch MacBook Pro in juni. Het gaat om een aantal modellen die tussen september 2015 en februari 2017 zijn verkocht. Volgens Apple bestaat er een kans op oververhitting van de accu. Daardoor zou een risico op brand kunnen ontstaan. De fabrikant vraagt bezitters van deze modellen dan ook met klem om de laptops niet langer te gebruiken. Alleen de 15-inch modellen zijn getroffen. Geen andere MacBook heeft dit probleem.

Bezitters van een 15-inch MacBook Pro kunnen op een speciale pagina het serienummer van hun laptop checken. Als je MacBook getroffen is, vervangt Apple de accu gratis. Hoe je precies van start gaat, lees je in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oudere MacBook Pro niet altijd meer welkom in vliegtuig
Sluiten