Deze nieuwe Telegram-functies willen we ook in WhatsApp

Door: Raymon Mens - 14 reacties
Telegram logo 16x9
Afbeelding: Getty

Hoewel WhatsApp de populairste chat-app is, doet concurrent Telegram het ook alles behalve slecht. De app heeft een trouwe schare fans en loopt op het gebied van functies ver voor op WhatsApp. De nieuwste update voegt twee interessante functies toe die afrekenen met ergernissen in onder andere veel te drukke groepschats.

De eerste nieuwe optie laat je een stil bericht verzenden. De ontvanger krijgt dan wel een notificatie, maar de app maakt geen geluid. Ideaal als je denkt dat iemand slaapt. De tweede nieuwe functie legt drukke groepschats aan banden. Beheerders kunnen kiezen hoeveel tijd tussen een bericht van dezelfde deelnemer moet zitten. Dit zou ook ideaal in drukke WhatsApp-groepen zijn.

Telegram met stille berichten en tempolimiet

Een bericht stil verzenden is erg simpel. Het kan door de stuur-knop lang in te drukken. Je kunt dan kiezen voor ‘stuur zonder geluid’. De ontvanger krijgt een notificatie, maar de app maakt geen geluid. Bovendien staat in de notificatie een doorgestreepte bel-emoji om aan te geven dat het bericht stil verstuurd is.

De functie om groepschats een tempolimiet op te leggen, zit wat dieper verstopt. Je kunt deze vinden door naar het info-menu van een groep te gaan, vervolgens rechtsboven op ‘wijzig’ te tikken en daarna is de optie om gebruikers af te remmen onder het menu ‘rechten’ te vinden. Je kunt in Telegram veel meer aanpassen in groepsgesprekken dan in WhatsApp. Zo kun je ook instellen of leden media mogen sturen of stickers mogen gebruiken. Sommige functies gaan wellicht een beetje ver om ook in WhatsApp te integreren, maar een tempolimiet zou welkom zijn. Zeker voor mensen die een verhaal in 20 aparte berichten versturen. We kennen allemaal wel zo iemand.

Telegram functie WhatsApp 001
Klik/tap voor groter. Screenshots: OMT/Raymon Mens

Ook WhatsApp timmert aan de weg

Hoewel Telegram een stuk minder conservatief met het toevoegen van nieuwe functies is, zit WhatsApp ook niet stil. De chat-app die eigendom is van Facebook heeft bijvoorbeeld al een tijdje de mogelijkheid om alleen beheerders berichten te laten sturen. Zo kun je een simpele ‘mededelingen-groep’ maken. Daarnaast kun je instellen dat alleen beheerders de groepsinformatie mogen wijzigen. WhatsApp laat je niet instellen wie nieuwe deelnemers aan een groep mag toevoegen en je kunt het tempo ook niet beperken, maar het goede voorbeeld is nu in ieder geval gegeven.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Op zich hoef ik ze niet in Whatsapp, ik heb liever dat iedereen Telegram gebruikt…;)

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  WhatsApp, het is dat de massa er maar langzaam vanaf wil….

  Dus hoe minder functies het heeft, hoe beter;)

  Meer redenen om over te stappen!

 • Profielfoto
  donut

  Ik pleit voor Signal; de macht van Facebook ( Google, Apple) is veel te groot.

  Decentralisatie van gegevens.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  @OMT: Gewoon geen Whatsapp is de conclusie van bovenstaande terechte reacties, dat is dus veel beter! Allemaal naar Telegram of Signal (may the best 1 win)! Misschien goed voor jullie om eens actie te beginnen om (met uitleg uiteraard) Whatsapp te gaan negeren?

 • Profielfoto
  T-sec

  Stille berichten sturen aanvullen met stil groepen verlaten!

 • Profielfoto
  edbdgsk

  iAmRenzo op 12 augustus 2019 13:07
  Op zich hoef ik ze niet in Whatsapp, ik heb liever dat iedereen Telegram gebruikt…;)

  Daar sluit ik me bij aan.

  maar helaas zal kudde gedrag het wel winnen ben ik bang voor.

 • Profielfoto
  Dakterras

  En dan noem je twee functie uit Telegram? Terwijl Telegram doordrenkt is met dingen die het beter doet dan Whatsapp, nog even los van het gegeven dat Telegram je privacy meer respecteert? Text shortcuts, bots, @gif, ongecomprimeerde audio en video, privé chats, hashtags, snelheid van de app… Telegram X is echt een verademing.

 • Profielfoto
  Dakterras

  edit @ ongecomprimeerd: ik bedoelde afbeeldingen en video

 • Profielfoto
  whaha

  Mja, Telegram en Signal zijn fijn, maar ik vind Wire dan weer fijner. Dat is gebaseerd op Signal, maar met meer opties dan WhatsApp. Die laatste zie ik namelijk nooit de functie krijgen voor het aanpassen van een bericht.

 • Profielfoto
  Hydræ

  De beste functie van Telegram is nog wel dat je kunt chatten op elk apparaat. En wat veel mensen nog niet weten is dat je een alias (bijv. @OMT) kunt aanmaken zodat je tel.nr. verborgen blijft.

 • Profielfoto
  Deurkruk

  edbdgsk op 12 augustus 2019 19:26

  iAmRenzo op 12 augustus 2019 13:07
  Op zich hoef ik ze niet in Whatsapp, ik heb liever dat iedereen Telegram gebruikt…;)

  Daar sluit ik me bij aan.

  maar helaas zal kudde gedrag het wel winnen ben ik bang voor.

  Als iedereen naar telegram overstapt is dat ook kudde gedrag, snap je punt dus niet zo.

 • Profielfoto
  Deurkruk

  edbdgsk op 12 augustus 2019 19:26

  iAmRenzo op 12 augustus 2019 13:07
  Op zich hoef ik ze niet in Whatsapp, ik heb liever dat iedereen Telegram gebruikt…;)

  Daar sluit ik me bij aan.

  maar helaas zal kudde gedrag het wel winnen ben ik bang voor.

  Als iedereen naar telegram overstapt is dat ook kudde gedrag, snap je punt dus niet zo.

 • Profielfoto
  SvS

  Ik snap ook niet zo waarom kudde niet zo overstapt naar Telegram. Het zal vast te maken hebben met feit dat de makers van Russische komaf zijn.

   

  Men had minder moeite om van Hyves naar Facebook te overstappen toen deze door TMG (Telegraaf) overgenomen werd en volstopte met reclames.

 • Profielfoto
  JJmac

  Het mooiste zou zijn dat Telegram kan communiceren met Whatsapp, toch…