Nieuwe browser: Microsoft Edge nu als bèta op de Mac

Door: Raymon Mens - 10 reacties
Afbeelding: Microsoft, montage: OMT

Microsoft maakt steeds meer software voor de Mac. Naast Office, Skype en Outlook is er nu ook Microsoft Edge voor Mac. Je hoort het goed, de opvolger van Internet Explorer is beschikbaar voor Mac-gebruikers. Het gaat overigens nog wel om een publieke testversie, maar de definitieve versie komt er ook aan.

Wie nieuwsgierig is, kan bij Microsoft al een testversie downloaden. Edge voor Mac is beschikbaar als bètaversie. Volgens Microsoft is deze inmiddels geschikt voor dagelijks gebruik. Achter het nieuwe Edge voor Mac zit een veel groter verhaal dan in eerste instantie lijkt.

Microsoft Edge als nieuwe browser

Hoewel de Edge-browser van Microsoft al langer beschikbaar is, heeft het bedrijf uit Redmond onlangs een radicaal strategische wijziging doorgevoerd. Microsoft maakt de rendering engine (motor) van de browser niet langer zelf. Voorheen werd EdgeHTML gebruikt, maar de browser is nu gebaseerd op Chromium, het open source-project waar ook Google Chrome op gebouwd wordt. Microsoft heeft echter een groot aantal functies verwijderd. Denk aan de Google Drive API en Google Cloud print. Deze worden vervangen door diensten van Microsoft.

Deze stap is genomen omdat steeds meer websites voor Chrome en Chromium gemaakt worden. Microsoft heeft besloten niet langer te strijden, maar zich aan te sluiten door dezelfde render engine te gebruiken.

Microsoft Edge Mac
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Edge voor Mac voelt niet ‘native’

Op de Mac is Microsoft Edge enigszins aangepast. Zo is er ondersteuning voor de Touch Bar en zijn hoeken van tabbladen afgerond, wat meer aansluit op de vormgeving van macOS. Ondersteuning voor de ingebouwde spellingscontrole van macOS of sleutelhangertoegang ontbreekt echter. Daarnaast valt op dat veel opties weggestopt zijn in een overflow-menu aan de zijkant (zie bovenstaande screenshot) in plaats van in de menubalk. Dit is niet de ‘Mac-manier’ om dingen aan te pakken, maar zijn ontwerpbeslissingen die door Chromium worden gedicteerd. Of Microsoft dit in de definitieve versie aanpast is vooralsnog onbekend.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  PowerMac

  en wat is de toegevoegde waarde? wat zijn de plus- en minpunten?

 • Profielfoto
  mvdenberg

  Net als vroeger, toen was er ook internet explorer voor de Mac. Ik geloof dat dit toen een soort deal was: Microsoft maakte toen het Office pakket voor Mac zodat men beter uitwisselbaar was met Windows.

 • Profielfoto
  macqintosh

  PowerMac op 21 augustus 2019 12:19
  en wat is de toegevoegde waarde? wat zijn de plus- en minpunten?

  Er is geen toegevoegde waarde, het is gewoon Microsoft Chrome.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Waarbij ‘Chrome zonder de Google-meuk’ voor een aantal gebruikers weer wel een interessante toegevoegde waarde kan zijn.

 • Profielfoto
  Bart119

  PowerMac op 21 augustus 2019 12:19
  en wat is de toegevoegde waarde? wat zijn de plus- en minpunten?

  Toegevoegde waarde:

  Als je gewoon bent om met Edge te werken, of ermee moet werken of wat dan ook kan je gewoon deze gebruikservaring op een Mac verderzetten.

   

  Minpunten:

  Het is zowel Microsoft als Google, 2 bedrijven waar sommige Apple-fans een zware allerie aan hebben.
  Het neemt ruimte op je harde schrijf in beslag.

 • Profielfoto
  Night

  De reden dat je vroeger Microsoft Explorer op je Mac had, was omdat er toen nog legio site-ontwikkelaars waren die Explorer als graadmeter beschouwde of een site ‘werkte’. Het bleek hierdoor dat Safari vaak bepaald sites hierdoor niet kon openen. Tegenwoordig is dat stukken minder het geval. Zowel Chrome, als FireFox en Safari liggen qua HTML gebruik vrij aardig op één lijn.

 • Profielfoto
  WpV

  Netflix 1080p? ??

 • Profielfoto
  kMIkaZu

  Die browser was al meer dan een maand beschikbaar als preview, nu dus als beta.

 • Profielfoto
  rob seller

  Jeetje deze beta is al een tijdje verkrijgbaar….

 • Profielfoto
  Dorkiban

  Nee hoor. Ze waren er al eerder als preview. Het nieuws is dat ze nu in beta zijn, en volgens Microsoft, geschikt als dagelijkse browser. En dat was dus nog niet een tijdje veschikbaar….