Nederlander in India mishandeld om gebruik bankpas van Bunq

Door: Raymon Mens - 45 reacties
Bunq pas 16x9
Afbeelding: Bunq

Bunq is een geliefde bank en app onder iPhone-gebruikers. Het gebruik van de bank die felle, regenboogkleurige passen heeft is echter niet zonder risico. Dat heeft een 29-jarige Nederlander (helaas) ondervonden toen hij op vakantie in India met zijn Bunq-pas wilde betalen.

De man werd in elkaar geslagen toen hij met de regenboogkleurige bankpas zijn lunch wilde afrekenen. De groep mannen die hem belaagde, dachten dat hij homo was wegens de kleuren van zijn pinpas. Bunq-CEO Ali Niknam heeft inmiddels met afschuw op dit incident gereageerd.

In elkaar geslagen om regenboogpas Bunq

Volgens Sarah Jansen, die de man namens reisverzekeraar Traveller Assist begeleidt, gebeurde het voorval in de Noord-Indiase stad Lucknow. Een groep van acht tot tien mannen tussen de 18 en 25 jaar begon toen ze de pas zagen homofobe opmerkingen tegen de Nederlandse reizigers te maken. Vervolgens zouden ze de man op de grond hebben gegooid en hebben mishandeld.

De Nederlander, die anoniem wil blijven, liep ernstige kneuzingen op aan zijn gezicht en hoofd. Ook bloedde hij uit zijn neus en wang. Nadat hij in elkaar werd geslagen, is hij opgenomen in het ziekenhuis. Hij moet vandaag nog een nacht ter observatie blijven, maar mag in het weekend zijn weg in India weer vervolgen. Of de aanvallers zijn gearresteerd is nog niet duidelijk.

Bunq pas
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Bunq

Passen niet ‘te gay’

Bunq-topman Ali Niknam reageert in een blogpost met afschuw op het nieuws. Hij zegt dat de kleuren van de pas symbool staan voor het vrolijke gevoel van alle mensen ter wereld als ze een regenboog zien. „Sommigen hebben voorgesteld om het design van onze kaarten aan te passen om ze ‘minder gay’ te maken. Alsof homoseksueel zijn iets slechts is”, schrijft Niknam.

Hij benadrukt dat dit bericht gedeeld wordt om een statement te maken. “In plaats van verontwaardiging en woede te voelen, willen we iedereen oproepen elkaar te omhelzen. Zwart, wit, geel, paars, homo, hetero, bi: uiteindelijk zijn we allemaal mensen. Alle mensen op deze planeet zijn gelijk. We moeten ons vrij kunnen uiten zonder angst. Ongeacht leeftijd, kleur of seksuele geaardheid”. Hear hear.

Reacties

45 reacties
 • Profielfoto
  Yosemite

  India is gewoon een kut land waar je helemaal niet naar toe moet gaan. Dat hoor ik van verschillende mensen die er vandaan komen maar niet meer wonen.

 • Profielfoto
  MichelSpeed

  Ik heb zo’n zin opeens om een retourtje (of misschien beter een enkeltje) te boeken naar India om met m’n Bunq pasje rond te zwaaien.

 • Profielfoto
  VxP

  Bizar, sneu en jammer dat dit gebeurd.

 • Profielfoto
  Mr_Freeze

  Dit is echt maar het topje van de ijsberg, iedereen weet wel dat in vooral India een gemeenschap gemakkelijk kan worden opgezet tegen een persoon die anders in dan de massa. Een simpel whatsapp bericht wat rond wordt gestuurd is meestal al voldoende en het hele dorp staat voor de deur van betreffende. Zal wellicht per regio verschillen. Mijn Indiase collega heeft broer bij politie, Punjabi. Echt, wat een verhalen en foto’s hij laat zien…….

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Yosemite op 9 augustus 2019 15:31
  India is gewoon een kut land waar je helemaal niet naar toe moet gaan. Dat hoor ik van verschillende mensen die er vandaan komen maar niet meer wonen.

  India is een gigantisch land. Een verhaal als “India is een kutland” is net zoiets als zeggen dat “Europa een kutcontinent” is. Klinkt aardig totdat je jezelf terughoort. Uttar Pradesh lijkt in zo goed als niets op Pubjab, dat weer niks wegheeft van Tamil Nadu. En zo kun je wel even doorgaan. Lucknow ligt in Uttar Pradesh en is een van de rijkste steden van de staat. Het is echter ook een stad van bijna drie miljoen inwoners en ja, daar kun je wat mafklappers tussen hebben. Net zoals in New York of Londen, om es wat te noemen. En net zoals ik niet alle Londenaars beoordeel aan de hand van een handvol imbecielen lijkt me “dit land van meer dan een miljard is een kutland” ook nogal kort door de bocht.

 • Profielfoto
  McPim

  Yosemite op 9 augustus 2019 15:31
  India is gewoon een kut land waar je helemaal niet naar toe moet gaan. Dat hoor ik van verschillende mensen die er vandaan komen maar niet meer wonen.

  Lekker beperkt wereldbeeld heb jij. Dat krijg je als je je mening op ‘van horen zeggen’ baseert en niet op je eigen ervaring.

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Allemaal met dank aan de islam

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Yosemite op 9 augustus 2019 15:31
  India is gewoon een kut land waar je helemaal niet naar toe moet gaan. Dat hoor ik van verschillende mensen die er vandaan komen maar niet meer wonen.

  Ah, anekdotisch bewijs: dan is het waar. Hoe small minded kun je zijn? Major facepalm.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Jamie Yang op 9 augustus 2019 16:35
  Allemaal met dank aan de islam

  Kijk eens aan, een nóg beperkter wereldbeeld….

  In India wonen (relatief) amper moslims, dus op zich heeft zoiets niets met de islam te maken. De voornaamste godsdienst in India is het hindoeïsme, die geloven weer in hele andere denkbeeldige vriendjes.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ze hebben hem gewoon in elkaar getrapt omdat hij een bankpas had. Niet om de kleuren van zijn pas. .;)

 • Profielfoto
  smartguard

  Jamie Yang op 9 augustus 2019 16:35
  Allemaal met dank aan de islam

  Bullshit natuurlijk, hoe weet je dat in een hindoeistisch land? “Hoe weet je überhaupt of religie er iets mee te maken heeft?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  MichelSpeed op 9 augustus 2019 15:36
  Ik heb zo’n zin opeens om een retourtje (of misschien beter een enkeltje) te boeken naar India om met m’n Bunq pasje rond te zwaaien.

  Jij hebt zeker een deathwish?:-D

   

   

 • Profielfoto
  ArtHarg

  Yosemite op 9 augustus 2019 15:31
  India is gewoon een kut land waar je helemaal niet naar toe moet gaan. Dat hoor ik van verschillende mensen die er vandaan komen maar niet meer wonen.

  Tja, ik hoor van verschillende mensen die niet meer in Nederland wonen dat Nederland een kutland is waar je niet naartoe moet gaan. Is wel een beetje een bias van vertrekkers, anders zou je moeten toegeven dat je een fout hebt gemaakt door te vertrekken.

  Persoonlijk vind ik Nederland een prima land en ik neem aan dat India voor veel Indiërs ook een prima land is.

 • Profielfoto
  pruus

  Is het ook niet de arrogantie van het Westen? Wat wij doen is goed. Ons nooit afvragen wat andere culturen ervan vinden.

 • Profielfoto
  xaddict

  @ArtHarg oh nee hoor. Nederland is objectief een kutland. Dat staat in onze grondwet ? of heb je ons achterlijke Koningslied niet meegekregen? ?

 • Profielfoto
  Vaagstra

  India, een prima land als je tot je enkels in de stront wilt staan.

 • Profielfoto
  BlueSky

  Gaat OMT nu ook LGBT nieuws brengen?

 • Profielfoto
  ¿`„

  Dit is absoluut zo’n voorbeeld wat niet thuishoort op een website dat zich toelegt op Apple producten.

  Dit doet mij een beetje denken aan de Macfreak website.  Die doen of deden er nou geval dit soort dingen ook bij tijd en wijlen. Tja als dat je ambitie is als website dan moet je het misschien geen Mac freak of One more thing meer noemen.

   

 • Profielfoto
  Odie

  BlueSky op 9 augustus 2019 17:48
  Gaat OMT nu ook LGBT nieuws brengen?

  Wtf heeft dit met LGBT nieuws te maken? Een man is in elkaar geslagen omdat de kleuren van z’n bankpas een stel randdebielen irriteerde.

  Maar dat jij zo’n opmerking maakt zegt meteen iets over jouw niveau van tolerantie en inclusiviteit.

 • Profielfoto
  Odie

  En ❤️ voor OneMoreThing dat ze het delen.

 • Profielfoto
  WpV

  Hear hear

 • Profielfoto
  WpV

  Mijn God… wat een domme ‘mafklapperij’ hier weer… het is triest dat het gebeurd is. Heel triest. Maar in bepaalde delen van noord/oost Afrika of het Arabisch schiereiland had deze meneer niet door een rietje gegeten (wat al heel erg is) maar was die gestenigd….. laten we niet te veel op een land focussen maar op de onverdraagzaamheid in zijn geheel. En als we dan toch al goed bezig zijn stel ik voor dat we hier in nl. beginnen. Zodat een homo of van mijn part inter seksueel stel weer over straat kan, al zoenend, zonder dat iemand ze met een vinger aanraakt…

  #eenbeterewereld, #kijkeensindespiegel

 • Profielfoto
  koen

  BlueSky op 9 augustus 2019 17:48
  Gaat OMT nu ook LGBT nieuws brengen?

  ?‍♂️?‍♂️?‍♂️

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Heel goed dat de website OMT hier iets over zegt.

  De LHBTI gemeenschap heeft het nog steeds moeilijk wereldwijd

  Echter, die Nederlander, die in India in mekaar geslagen is om zijn regenbogen creditcard lag een beetje aan hem zelf. When you visit Rome, do as the Romans do.

  Velen die andere landen met andere religies, en culturen bezoeken verdiepen zich vaak te weinig in de cultuur en politiek

  Trouwens Tim Cook vraagt regelmatig aandacht voor de LHBTI gemeenschap wereldwijd

  Wat is er mis met het Apple logo in de regenboog kleuren

  gr

   

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Ach, “potenrammers” heb je overal. Oosten, westen, islam, katholiek of welke religie dan ook.  Kleingeestigheid is niet aan grenzen gebonden.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Niknam: Alle mensen op deze planeet zijn gelijk.

  Nee. Alle mensen op deze planeet dienen echter wel gelijk behandeld te worden.

 • Profielfoto
  VxP

  Met verbazing lees ik sommige reacties waarin aannames worden gedaan en op een zelfde bekrompen manier wordt gereageerd als de betreffende aggresievelingen in India.

  Had meer verwacht van ons tollerante en open minded en respectvolle medelanders.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Hydrarchos op 9 augustus 2019 16:07

  Yosemite op 9 augustus 2019 15:31
  India is gewoon een kut land waar je helemaal niet naar toe moet gaan. Dat hoor ik van verschillende mensen die er vandaan komen maar niet meer wonen.

  India is een gigantisch land. Een verhaal als “India is een kutland” is net zoiets als zeggen dat “Europa een kutcontinent” is. Klinkt aardig totdat je jezelf terughoort. Uttar Pradesh lijkt in zo goed als niets op Pubjab, dat weer niks wegheeft van Tamil Nadu. En zo kun je wel even doorgaan. Lucknow ligt in Uttar Pradesh en is een van de rijkste steden van de staat. Het is echter ook een stad van bijna drie miljoen inwoners en ja, daar kun je wat mafklappers tussen hebben. Net zoals in New York of Londen, om es wat te noemen. En net zoals ik niet alle Londenaars beoordeel aan de hand van een handvol imbecielen lijkt me “dit land van meer dan een miljard is een kutland” ook nogal kort door de bocht.

  +1. Dit is de beste reactie op dit hele gebeuren. In Nederland zelf lopen inmiddels ook genoeg van die ‘mafklappers’ rond (en daarmee zeg ik niks over de etnische dan wel religieuze achtergrond van de bedoelde mensen). Als je híer door zo’n eikelbijter zou worden aangevallen, ga je dan zeggen dat Nederland een ‘kutland’ is? Door één idioot trek je dan dus het hele imago van een land naar beneden? Ik geef het je te doen…

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Toch is India best wel een apart land (eigenlijk: subcontinent). Lees maar eens e.e.a. over de risico’s die je daar als meisje/vrouw kunt lopen. Niet altijd, en niet overal, maar ik zou het toch niet bagataliseren. En daar past zo’n groepsaanval als deze best wel bij.

  Maar het eten is er heerlijk, hoor!;-)

 • Profielfoto
  Odie

  VxP op 10 augustus 2019 01:36
  Met verbazing lees ik sommige reacties waarin aannames worden gedaan en op een zelfde bekrompen manier wordt gereageerd als de betreffende aggresievelingen in India.

  Had meer verwacht van ons tollerante en open minded en respectvolle medelanders.

  Nederland tolerant? In je dromen.

 • Profielfoto
  Antonino

  De bunq CEO en anderen reageren zoals het hoort. Gewoon niet racistisch zijn. En @Yosemite, als één idioot zich zo gedraagt betekent dat dan dat iedereen gestoord is? Stel die vraag aan jezelf. Maar mijn antwoord op die vraag is NEE. En ten tweede, zou jij het leuk en/of normaal vinden als iemand jou beledigt? Ik denk het niet. Leer gewoon om met alle mensen op de wereld om te gaan, ongeacht ras, religie, leeftijd enzovoort. Dit is geen racistenforum! Jouw reactie hoort niet hier. Hoe moeilijk kan het zijn om je gewoon te gedragen?!?!?! En als dat blijkbaar moeilijk is, stop je met het gebruikmaken van fora op het Internet, waaronder deze, en dan ga je gewoon leren om je je normaal te gedragen, en wanneer dat eindelijk is gelukt – zelfs als je het pas over meer dan

 • Profielfoto
  Antonino

  De bunq CEO en anderen reageren zoals het hoort. Gewoon niet racistisch zijn. En @Yosemite, als één idioot zich zo gedraagt betekent dat dan dat iedereen gestoord is? Stel die vraag aan jezelf. Maar mijn antwoord op die vraag is NEE. En ten tweede, zou jij het leuk en/of normaal vinden als iemand jou beledigt? Ik denk het niet. Leer gewoon om met alle mensen op de wereld om te gaan, ongeacht ras, religie, leeftijd enzovoort. Dit is geen racistenforum! Jouw reactie hoort niet hier. Hoe moeilijk kan het zijn om je gewoon te gedragen?!?!?! En als dat blijkbaar moeilijk is, stop je met het gebruikmaken van fora op het Internet, waaronder deze, en dan ga je gewoon leren om je je normaal te gedragen, en wanneer dat eindelijk is gelukt – zelfs als het 10 jaar of langer duurt – maak je pas weer gebruik van fora, waaronder deze, en dan ga je je gewoon gedragen. Echt heel veel complimenten voor de bunq Chief Executive Officer, en voor de mensen die zich hier in deze chat normaal gedragen. En @Yosemite, in plaats van zo racistisch te zijn kon je ook een normale reactie schrijven.

 • Profielfoto
  Antonino

  Antonino op 10 augustus 2019 15:39
  De bunq CEO en anderen reageren zoals het hoort. Gewoon niet racistisch zijn. En @Yosemite, als één idioot zich zo gedraagt betekent dat dan dat iedereen gestoord is? Stel die vraag aan jezelf. Maar mijn antwoord op die vraag is NEE. En ten tweede, zou jij het leuk en/of normaal vinden als iemand jou beledigt? Ik denk het niet. Leer gewoon om met alle mensen op de wereld om te gaan, ongeacht ras, religie, leeftijd enzovoort. Dit is geen racistenforum! Jouw reactie hoort niet hier. Hoe moeilijk kan het zijn om je gewoon te gedragen?!?!?! En als dat blijkbaar moeilijk is, stop je met het gebruikmaken van fora op het Internet, waaronder deze, en dan ga je gewoon leren om je je normaal te gedragen, en wanneer dat eindelijk is gelukt – zelfs als je het pas over meer dan

  Per ongeluk op verzenden gedrukt

 • Profielfoto
  Antonino

  Antonino op 10 augustus 2019 15:45
  De bunq CEO en anderen reageren zoals het hoort. Gewoon niet racistisch zijn. En @Yosemite, als één idioot zich zo gedraagt betekent dat dan dat iedereen gestoord is? Stel die vraag aan jezelf. Maar mijn antwoord op die vraag is NEE. En ten tweede, zou jij het leuk en/of normaal vinden als iemand jou beledigt? Ik denk het niet. Leer gewoon om met alle mensen op de wereld om te gaan, ongeacht ras, religie, leeftijd enzovoort. Dit is geen racistenforum! Jouw reactie hoort niet hier. Hoe moeilijk kan het zijn om je gewoon te gedragen?!?!?! En als dat blijkbaar moeilijk is, stop je met het gebruikmaken van fora op het Internet, waaronder deze, en dan ga je gewoon leren om je je normaal te gedragen, en wanneer dat eindelijk is gelukt – zelfs als het 10 jaar of langer duurt – maak je pas weer gebruik van fora, waaronder deze, en dan ga je je gewoon gedragen. Echt heel veel complimenten voor de bunq Chief Executive Officer, en voor de mensen die zich hier in deze chat normaal gedragen. En @Yosemite, in plaats van zo racistisch te zijn kon je ook een normale reactie schrijven.

  Juiste reactie

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Odie op 9 augustus 2019 19:11

  BlueSky op 9 augustus 2019 17:48
  Gaat OMT nu ook LGBT nieuws brengen?

  Wtf heeft dit met LGBT nieuws te maken? Een man is in elkaar geslagen omdat de kleuren van z’n bankpas een stel randdebielen irriteerde.

  Maar dat jij zo’n opmerking maakt zegt meteen iets over jouw niveau van tolerantie en inclusiviteit.

  En wtf heeft dat in hemelsnaam met Apple te maken? Omdat Tim homo is of zo? Ik vind ook dat dit nieuws totaal niet thuis hoort op OMT.

  En ik vind ook dat iedereen zijn/haar tolerantie zijn/haar zaak is. Het schijnt hier in Nederland mode te zijn dat we alles maar moeten tolereren, er zijn totaal geen grenzen meer lijkt het wel…

   

 • Profielfoto
  Bas

  Bunq is tof! Dit is toch geen Apple nieuws dames

 • Profielfoto
  hagar2008

  Wat een gezeur hier dat dit geen OMT bericht waardig zou zijn. Bunq is een Nederlandse mobile- first startup met een grote iOS app. Natuurlijk hoort dit hier thuis!

  Want anders hoeft er ook niks meer over FB, Instagram, Hue, Sonos, etc op deze site.

  En dat het meer een maatschappelijk dan een technologisch artikel is, maakt het net nog relevanter. Blijven doen!

 • Profielfoto
  Cenobyte

  hagar2008 op 11 augustus 2019 07:23
  En dat het meer een maatschappelijk dan een technologisch artikel is, maakt het net nog relevanter. Blijven doen!

  Dat dus. Gezanik van de eerste orde. Ik hoef hier geen maatschappelijk relevante dingen te lezen en al helemaal niet een hele discussie over LHBTI of India nou wel of niet achterlijk is. Ik kom hier om nieuws over Apple of haar producten te lezen of relevante soft- of hardware, niet dat broekafzakkende gejammer over wat we tegenwoordig allemaal moeten tolereren in onze samenleving. Daarvoor hebben we Facebook al… 

 • Profielfoto
  Odie

  Cenobyte op 11 augustus 2019 09:50

  hagar2008 op 11 augustus 2019 07:23
  En dat het meer een maatschappelijk dan een technologisch artikel is, maakt het net nog relevanter. Blijven doen!

  Dat dus. Gezanik van de eerste orde. Ik hoef hier geen maatschappelijk relevante dingen te lezen en al helemaal niet een hele discussie over LHBTI of India nou wel of niet achterlijk is. Ik kom hier om nieuws over Apple of haar producten te lezen of relevante soft- of hardware, niet dat broekafzakkende gejammer over wat we tegenwoordig allemaal moeten tolereren in onze samenleving. Daarvoor hebben we Facebook al…

  En júist vanwege mensen zoals jij met hun intolerante manier van reageren is het goed dat OMT dit post. Nogmaals, dit gaat niet over homoseksualiteit of Tim Cook. Dit gaat over intolerantie jegens iemand die in elkaar is geslagen vanwege een bankpas. Niets meer, niets minder.

  En de relevantie zit hem in het feit dat bunq een mobile-only bank is en met haar App lang in de top 3 van Apps heeft gestaan.

  En als je het niet wil lezen dan klik je het toch niet aan? En waarom blijf je dan reaguren hier?

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ja, hoe relevant is dit? Als het nu nog over b.v. de App zelf ging of over de financiële status van Bunq etc. dan was dit relevant. Maar nu is het slechts het zoveelste bericht over al dan niet op LHBTI gericht zinloos geweld. In elk land komt dit voor. Bij het ene land wat erger dan het ander maar geen enkel land is 100% tolerant.

  Los van of dit daadwerkelijk tegen LHBTI gericht was denk ik wel dat (net als bij andere vormen van incidenten) de media zich eens achter de oren zou moeten krabben of dit na het zoveelste incident nog wel “interessant” nieuws is. Ik lees het zoveelste geval van intimidatie op straat of steekincident e.d. al enkele jaren niet meer. Nu is het altijd gevaarlijk om te praten over “die goeie ouwe tijd” maar dit is niks nieuws het kwam vroeger ook voor alleen was de media er toen niet als de kippen bij omdat de prioriteiten anders lagen. Reeds in 1900 werd er in Nederland actie gevoerd voor gelijke rechten voor de LHBTI gemeenschap en kijk eens waar we nu staan? Nog steeds zijn er intolerante Nederlanders. (Of toch in ieder geval intolerante burgers van buiten die denken dat ze een Nederlander zijn…)

  Tegenwoordig bericht de media over van alles en nog wat alsof elk bericht “wereld nieuws” is. Daardoor krijgen wij in het geval van o.a. LHBTI incidenten het idee dat dit een opkomend fenomeen is. Door deze berichten te blijven plaatsten geeft de media “onbedoeld” voer aan iedereen die op deze onacceptabele wijze zijn “mening” wilt uiten en in het nieuws wilt komen. OMT is door dit bericht over te nemen daar dus ook schuldig aan.

   

  Ongeveer een half jaar geleden liep ik op een leeg marktplein. Schuin achter mij liep een donker type die “homo” riep. Aangezien er geen andere mensen in de buurt waren nam ik aan dat hij het tegen mij had. Nu zie ik er absoluut niet uit als de stereotype ‘homo’ en ben ik dat ook niet dus ik reageerde niet en liep door. Ik weet 100% zeker dat als ik wel had gereageerd ik even later bloedend op de grond zou hebben gelegen en dat is niet de wijze waarop ik in het nieuws wil komen…

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Hydræ op 9 augustus 2019 23:33

  Niknam: Alle mensen op deze planeet zijn gelijk.

  Nee. Alle mensen op deze planeet dienen echter wel gelijk behandeld te worden.

  Dat is dan ook niet wat Niknam oorspronkelijk zei, aangezien doorgaans bunq in het Engels communiceert. Niknam zei: “All humans on this planet are equal.” Hij zei niet ‘the same’.

 • Profielfoto
  henq

  Wat heeft dit met Apple te maken? Vind het erg OT.

 • Profielfoto
  Macnido

  Yosemite op 9 augustus 2019 15:31
  India is gewoon een kut land waar je helemaal niet naar toe moet gaan. Dat hoor ik van verschillende mensen die er vandaan komen maar niet meer wonen.

  Lekker tegen de haren in aaien. Ik ben het helemaal met je eens.

 • Profielfoto
  Xander

  In het verleden is juist door Westerse invloed de genderfluïditeit minder geaccepteerd geraakt in India. Zoek maar op.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  LOL. Zijn we weer schuldig aan iets. Next!