Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 augustus 2019
Leestijd: 2 minuten

Na Ziggo start ook KPN met levering van nieuwe 4K-decoder

Steeds meer providers geven de decoders die in de Nederlandse huiskamers staan een upgrade. Onlangs kwam Ziggo met de Mediabox Next 4K en nu is KPN begonnen met het leveren van nieuwe decoders. Ze ondersteunen 4K HDR en hebben ingebouwde ondersteuning voor Netflix, Videoland en YouTube.

De provider bevestigt dat de eerste klanten de nieuwe decoder inmiddels hebben ontvangen. Deze valt op door zijn bijzonder compacte afmetingen (12 x 12 x 2,5 cm). Nieuwe klanten met het duurste 4K-abonnement krijgen de nieuwe box al in huis en in oktober moet de decoder breed beschikbaar zijn.

Nieuwe 4K-decoder van KPN draait Linux

Om precies te zijn levert KPN een Arris VIP5202 ontvanger. Dit is een zwart kastje met witte afstandsbediening. In tegenstelling tot de vorige decoder van ZTE, is er geen schermpje meer met de tijd en het huidige kanaal aanwezig. Ook de analoge audio­aansluiting is verdwenen. Naast de HDMI-poort is alleen nog een optische TOSLINK-uitgang te vinden.

Veel websites schrijven momenteel dat het om een Android-decoder gaat. KPN laat OMT echter weten dat dit onjuist is en dat de nieuwe box op Linux draait. Er is wel een vergelijkbaar model met Android op de markt, maar dat gebruikt de provider niet. Naast 4K wordt ook HDR en Dolby Atmos ondersteund. Naast enkele 4K-zenders kan ook Ultra HD-content van Netflix, Videoland en YouTube bekeken worden.

KPN 4k settopbox 001
Klik/tap voor groter.

Afstandsbediening wordt nog verbeterd

De afstandsbediening heeft een knop voor Netflix, maar werkt momenteel nog via infrarood. KPN wil bij de brede lancering in oktober ook een afstandsbediening met Bluetooth leveren. Dan kun je de ontvanger ergens wegstoppen en nog steeds bedienen. De decoder zelf moet via een ethernet-kabel aangesloten worden. Er is vooralsnog geen ondersteuning voor Wi-Fi. Hoe het upgrade-proces er voor bestaande klanten uitziet, is nog niet bekend. KPN komt hier eind september op terug.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Na Ziggo start ook KPN met levering van nieuwe 4K-decoder
Sluiten