Na iOS en Android komt Huawei met eigen OS: HarmonyOS

Door: Raymon Mens - 7 reacties
Huawei
(Afbeelding: Huawei / Bewerking: OMT)

Huawei heeft zijn jaarlijkse ontwikkelaars­conferentie officieel geopend met groot nieuws. Naast iOS en Android verschijnt binnenkort dus HarmonyOS op de markt. Geen hele grote verrassing, want het is onzeker of het Chinese bedrijf Android mag blijven gebruiken. Dat is het gevolg van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.

HarmonyOS, eerder bekend als HongmengOS, is het nieuwe open-source platform van Huawei. Zie het als het Chinese antwoord op iOS. Het systeem ondersteunt smartphones, slimme speakers, computers, smartwatches, draadloze oortjes en tablets.

Android-apps blijven werken onder HarmonyOS

Er gingen al een tijdje geruchten over het project. De vraag was vooral wat er zou gebeuren met de Android-apps waar gebruikers op vertrouwen. Volgens Huawei is dat goed geregeld. HarmonyOS blijft namelijk Android-apps ondersteunen en biedt daarnaast de mogelijkheid om Linux- en HTML-apps te draaien. Althans, in de toekomst dan. Volgens Huawei CEO Richard Yu is de ondersteuning voor Linux-apps nog niet helemaal af. Wel aanwezig: ondersteuning voor apps gemaakt met Kotlin en Java.

De grote vraag is alleen: gaat Huawei direct over op HarmonyOS en laat het bedrijf Android links liggen? Het antwoord is nee. Huawei zegt dat HarmonyOS de komende drie jaar geoptimaliseerd en uitgerold zal worden. Het plan is dus om op de lange termijn over te gaan op Harmony, maar op de korte termijn nog afhankelijk te blijven van Android. Het eerste product dat op de nieuwe concurrent voor iOS en Android gaat draaien is de Honor Vision TV. Die is echter alleen voor de Chinese markt.

Huawei HarmonyOS 001
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Huawei Mobile

Voorzichtige stap

Een smartphone met HarmonyOS zit er op de korte termijn nog niet in. Maar de fabrikant zegt dat het besturingssysteem geschikt is voor telefoons en tablets. Als het nodig is, kan het direct Android vervangen. CEO Richard Yu benadrukt echter dat Android blijven gebruiken de voorkeur heeft.

In mei belandde Huawei op een zwarte lijst van de Verenigde Staten. Daardoor mochten Amerikaanse bedrijven geen producten en diensten meer leveren aan de Chinese smartphone­maker. Inmiddels zijn de maatregelen wat afgezwakt. Het volledige handelsverbod kan per bedrijf geschrapt worden en Amerikaanse bedrijven kunnen een uitzondering aanvragen om toch producten en diensten aan China te leveren. Dit is echter een tijdelijke situatie en Donald Trump beraadt zich nog op definitieve beperkingen. Een ding is zeker: Huawei heeft met HarmonyOS een plan B en dat is positief. Meer concurrentie voor iOS en Android zou namelijk in het algemeen welkom zijn.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Maikelw

  Je zou toch verwachten dat ze de domeinnaam al geclaimd zouden hebben ? https://dan.com/buy-domain/harmonyos.com?redirected=true&tld=com

 • Profielfoto
  Roko

  Maikelw op 9 augustus 2019 16:10
  Je zou toch verwachten dat ze de domeinnaam al geclaimd zouden hebben ? https://dan.com/buy-domain/harmonyos.com?redirected=true&tld=com

  “Ze”? Net alsof ios.com van “hun” is?

 • Profielfoto
  WpV

  @maikelw dan vraag ik me meteen af, zou je dat domein kunnen kopen voor zeg 1000$ of 10.000$….

 • Profielfoto
  Maikelw

  Roko op 9 augustus 2019 19:14

  Maikelw op 9 augustus 2019 16:10
  Je zou toch verwachten dat ze de domeinnaam al geclaimd zouden hebben ? https://dan.com/buy-domain/harmonyos.com?redirected=true&tld=com

  “Ze”? Net alsof ios.com van “hun” is?

  Nee, dat bedrijf bestaat al 25 jaar dus de kans is zeer aannemelijk dat ze die domeinnaam al hadden voordat Apple met iOS kwam.

  @Ipv Werkelijk geen idee, goede kans dat Huawei er al achteraan zit. Maar je kan het proberen.. ?

 • Profielfoto
  pruus

  Goed voor de consument, meer keuze. Ik hoop echter minder bugs.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Minder bugs dan wat of wie?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  WpV op 9 augustus 2019 20:07
  @maikelw dan vraag ik me meteen af, zou je dat domein kunnen kopen voor zeg 1000$ of 10.000$….

  Pick your choice: