Medewerkers Microsoft luisteren soms mee met Skype-gesprekken

Door: Raymon Mens - 5 reacties
Skype logo 16x9

Steeds wanneer we dachten alleen tegen een computer te praten, was dat toch niet zo. Amazon, Google en Apple bleken om fouten in hun virtuele assistent te spotten opnames door mensen te laten beluisteren. Nu blijkt dit ook het geval bij Microsoft te zijn. Zelfs bij Skype-gesprekken.

Dat blijkt uit documenten die techsite Motherboard heeft ingezien. Net als bij Alexa, Google Assistent en Siri gebruikt Microsoft menselijke medewerkers om gesprekken die zijn virtuele assistent Cortana voert te beluisteren voor het checken van de kwaliteit. Medewerkers van het bedrijf beluisteren echter ook Skype-gesprekken als de ingebouwde vertaalfunctie gebruikt wordt.

Persoonlijke details in Skype-gesprekken

Skype beschikt al enige tijd over een functie die met behulp van kunstmatige intelligentie automatisch gesprekken vertaalt. Microsoft laat een klein deel van de gesprekken door externe aannemers checken. Ze kijken waarom een vertaling misgaat of waarom Cortana een gebruiker niet begrijpt. De medewerkers (freelancers) krijgen stukjes van Skype-gesprekken te horen, inclusief een aantal voorgestelde vertalingen. Ze moeten dan kiezen welke vertaling het best past bij het gesprek dat ze horen en kunnen fouten aanwijzen.

Volgens medewerkers die met Motherboard spraken, kwamen intieme details voorbij. Ze hoorden bijvoorbeeld mensen over hun inkomen praten, wachtwoorden en telefoonnummers delen en relatieproblemen bespreken. De stukjes audio waren niet aan een account gekoppeld en Microsoft zegt in een reactie gevoelige informatie zoveel mogelijk weg te laten. In de algemene voorwaarden van Skype staat ook dat informatie geanalyseerd kan worden voor kwaliteitsdoeleinden, maar niet dat dit door menselijke freelancers gedaan wordt.

FaceTime en iMessage

Kan dit ook gebeuren bij FaceTime en iMessage? Het is zeer onwaarschijnlijk. Deze diensten werken namelijk volledig versleuteld. Dat wil zeggen dat alleen de mensen die met elkaar praten de inhoud van berichten en gesprekken kunnen zien en horen. Apple maakt gebruik van deze encryptie, maar Microsoft bij Skype niet.

De afgelopen weken lagen grote techbedrijven onder vuur omdat medewerkers ingeschakeld werden voor het monitoren van de kwaliteit van gesprekken met virtuele assistenten. Amazon, Google en Apple lieten freelancers naar commando’s luisteren en omschrijven waar iets fout ging. Apple en Google hebben dit tijdelijk stopgezet. Apple belooft bovendien met een makkelijke opt-out te komen. Momenteel is die erg omslachtig. (Zie ook → Zo verwijder je door Apple opgenomen Siri commando’s)

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Jamie Yang

  hoe verassend

 • Profielfoto
  sciletto

  En daar gaat het laatste stukje vertrouwen betreft privacy.

 • Profielfoto
  VxP

  @jamie: +r (verRassend)

  Inderdaad…totaal niet

 • Profielfoto
  polansky

  Goh, als Google en Microsoft het doen is het hier nieuws, maar als Apple het doet….. Nee dan is het allemaal maar storm in een glas water.

  Da’s behoorlijk hypocriet jongens!

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Volgens mij is er wel degelijk ook over Apple gesproken in dezelfde termen als de andere partijen @polanski. Dat lijkt me ook terecht aangezien Apple van privacy een speerpunt maakte en dit absoluut niet in het verhaal past. Heel heel dom om hier niet goed over te communiceren: je weet dat het een keer boven komt. Ook heel dom om nu pas over opt-out na te denken. Je zou denken dat ze na dat batterijverhaal hadden geleerd dat je dit voor moet zijn.