Nieuw in macOS Catalina: scherm­tijd voor de Mac

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Vorig jaar werd Schermtijd samen met iOS 12 geïntroduceerd. Hoewel het zo zijn beperkingen heeft, is het een solide basis voor het in de gaten houden van je smartphonegebruik of dat van je kinderen. Met macOS Catalina komt de functie ook volledig naar de Mac.

Schermtijd nestelt zich op de Mac in het paneel met systeemvoorkeuren. Daar kun je alle gebruikelijke opties vinden. Het is ook mogelijk om het gebruik per apparaat te beperken, of juist alle data van alle apparaten bij elkaar te zien. Hier is een overzicht van wat je kunt verwachten.

Schermtijd macOS Catalina heeft alle opties

Een van de belangrijkste ingrediënten van Schermtijd zijn de gebruiksrapporten. Je ziet hier hoe lang je op je apparaat door hebt gebracht, welke apps je het meest hebt gebruikt en zelfs het aantal ontvangen pushmeldingen. iCloud houdt, indien gewenst, alle gegevens van apparaten synchroon. Zo krijg je een compleet rapport van je smartphone-, tablet- en computergebruik.

schermtijd macos catalina 001
Gebruik per apparaat inzien – Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Naast rapportage, is het ook mogelijk om jezelf (of je kinderen) beperkingen op te leggen. Ook op een Mac met macOS Catalina is het mogelijk om alle apps te beperken tot een bepaalde tijdslimiet. De app hoeft niet uit de Mac App Store te komen. Daarnaast is het mogelijk om apparaatvrije tijd in te stellen. Tijdens apparaatvrije tijd mag geen enkele app gebruikt worden, tenzij deze op de uitzonderingen-lijst staat.

schermtijd macos catalina 002
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Per apparaat of voor een volledig Apple ID

Het is ook mogelijk om je Mac en iOS-apparaten los te koppelen voor schermtijd. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je maar een uur per dag op je iPhone mag surfen, maar op je Mac geen limiet hebt. Het inzien van je schermtijd is per apparaat mogelijk, maar ook voor alle apparaten tegelijk. Op de Mac zie je hier een dropdown-menu voor waar je een apparaat kunt kiezen. Apple telt de gegevens van apparaten met iOS 13, macOS Catalina en watchOS 6 mee. Een Apple TV telt niet mee bij je schermgebruik.

Wanneer je Schermtijd tussen alle apparaten deelt, hebben limieten die je op je Mac configureert ook invloed op andere apparaten. Is de tijd voor de Berichten-app op? Dan kun je deze app niet meer gebruiken op je iPhone, iPad én Mac.

schermtijd macos catalina 003
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Kinderen en slot

Uiteraard kun je, net als op iOS, via de optie voor delen met gezin ook je kinderen limieten opleggen. Dat is echter niet altijd praktisch, bijvoorbeeld wanneer een Mac incidenteel gedeeld wordt. Daarom is het ook mogelijk om instellingen voor schermtijd op macOS Catalina met een toegangscode te beveiligen. Zo kun je een spelletje dat de kinderen op de Mac spelen van een limiet voorzien, maar hoef je geen extra account aan te maken.

Meer macOS Catalina…

macOS Catalina wordt in de herfst uitgebracht en komt naar iedere Mac die momenteel ook macOS Mojave kan draaien, met uitzondering van de Mac Pro uit 2012 of eerder. Wij zetten in ons alsmaar groeiende dossier alle nieuwe functies op een rij.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik kan mij tijden herinneren dat OMT op de achterste benen stond als de homepagina werd “vervuild”met nieuws over onbenullige updates.

  Vandaag de dag is er weinig anders meer te melden vanuit Cupertino en wordt hier dan ook niet meer op gereageerd.

  Respect voor Raymon dat hij het in deze tijd van lauw Apple-nieuws maar weet vol te houden.

   

 • Profielfoto
  Roel Van Gils

  Wat een zure reactie. Ik vond dit een leerzaam artikel.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Roel Van Gils op 23 augustus 2019 16:08
  Wat een zure reactie. Ik vond dit een leerzaam artikel.

  Je zegt het precies goed: een leerzaam artikel. Geen topnieuws dat op een voorpagina hoort. Maar goed, het maakt ook allemaal niet meer uit.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Voor jou kennelijk niet (meer).

  En tussen haakjes: OMT heeft maar één link naar het nieuws dus er is alleen maar een “voorpagina”.

 • Profielfoto
  peter_krijgsman

  Ik mis hier wel de extra functies die ik juist op de Mac handig zou vinden.

  Apparaat vrije tijd is maar voor 1 periode in te stellen bijv. Ik zou dit graag uitgebreid zien worden met in te stellen pauzes door je werkdag heen zodat je jezelf erop kan wijzen even een time out te nemen.

  Zelfde geld voor andere gezondheid tips (drinken van water, ademhaling break, etc)
  Dit is gewoon een kopie van de iOS app, zonder het gebruik van Mac OS door gebruikers te bekijken en daarop in te spelen.

 • Profielfoto
  Jurriaan

  Ik krijg dit niet aan de praat voor onze zoon. Schermtijd van zijn MBair is niet zichtbaar op mijn iPhone. Terwijl zijn iPhone wel zichtbaar is. op de MBair zelf is te zien hoeveel uur het scherm gebruikt is. Dus het werkt wel. Of het er mee te maken heeft dat de Mac een beheerdersaccount (zonder ingelogd te zijn aldaar met een Apple ID) heeft is mij onduidelijk.