Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 16 augustus 2019

macOS Catalina: eerste blik op de 5 opvolgers van iTunes

In het aankomende macOS Catalina (versie 10.15) is iTunes definitief verdwenen. De applicatie die jarenlang voor het beheren van iOS-apparaten, muziek, podcasts en films gebruikt werd, is vervangen door een aantal losse apps. Die bieden (grotendeels) dezelfde functionaliteit.

Om precies te zijn heb je in macOS Catalina losse apps voor muziek, podcasts, tv en (luister)boeken. Dit zat voorheen allemaal in iTunes. De apps voor muziek en TV zijn het meest uitgebreid. iBooks en Podcasts zijn universele apps die van iOS komen en wat Mac-elementen hebben gekregen.

Muziek-app vervangt iTunes in macOS Catalina

De belangrijkste app is voor veel Mac-gebruikers ongetwijfeld de Muziek-app. Deze biedt in macOS Catalina toegang tot praktisch alles wat iTunes ook bevatte. Als je een muziekbiliotheek hebt, wordt die automatisch in de app geladen. Daarnaast is Apple Music direct beschikbaar. In de zijbalk zie je Apple Music, je bibliotheek en gemaakte afspeellijsten.

macOS Catalina muziek-app opvolger iTunes
Hoofdvenster met muziekbibliotheek – Klik/tap voor groter.
macOS Catalina muziek-app opvolger iTunes Apple Music
In de zijbalk kun je naar Apple Music switchen – Klik/tap voor groter.

Heb je geen Apple Music? Dan kun je het volledig verbergen. De app zal dan alleen je eigen bibiotheek in de zijbalk tonen. Je komt verder veel bekende functies van iTunes tegen. Zo kun je nog steeds media naar AAC, MP3, WAV, AIFF en Apple Losless converteren. Zelfs CD’s rippen is mogelijk. Ook slimme afspeellijsten, iCloud-muziekbibliotheek en Genius blijven beschikbaar.

macOS Catalina muziek-app opvolger iTunes metadata bewerken
Metadata bewerken – Klik/tap voor groter.
macOS Catalina muziek-app opvolger iTunes slimme afspeellijsten
Slimme afspeellijsten maken – Klik/tap voor groter.
Beheren van de wachtrij zit nu aan de zijkant – Klik/tap voor groter.
macOS Catalina muziek-app opvolger iTunes songtekst
Lyrics zitten ook in een balk aan de zijkant – Klik/tap voor groter.

Podcasts hebben een eigen app

Naast een app voor muziek, is er in macOS Catalina ook een aparte app voor podcasts. Dit is een universele app, waarvan de Mac-versie op basis van de iPad-versie is gemaakt. Op het gebied van functionaliteit is de app erg compleet. Je ziet aan de zijkant wederom een aantal opties. Je begint altijd met het tabblad ‘Luister nu’ waarin je nog te luisteren afleveringen staan en ook een aantal shows om te ontdekken.

macOS catalina podcasts luister nu
Luister nu-tabblad met nog te luisteren afleveringen en aanbevelingen – Klik/tap voor groter.

Het beheren van je bibliotheek en abonneren op nieuwe podcasts is ook mogelijk. De app synchroniseert bovendien met de Podcasts-app op iOS. Zo ben je altijd bij en kun je op je Mac verder luisteren als je op een iPhone of iPad begonnen was. Een nieuwigheid is dat de app in tegenstelling tot iTunes ook hoofdstukken ondersteunt. Deze kunnen aan de zijkant getoond worden.

macOS catalina podcasts bibliotheek
Klik/tap voor groter.

Podcasts is een universele app die gemaakt is met Apple’s Project Catalyst. Dat kan iPad-versies van apps gemakkelijk omzetten naar een Mac-versie die met macOS Catalina werkt. De app voelt behoorlijk native en er is bijvoorbeeld ondersteuning voor snelkoppelingen. Toch is hier en daar nog wel een stukje iOS te zien, bijvoorbeeld bij de instellingen van een podcast.

Een stukje iOS laat zich soms zien – Klik/tap voor groter.

iOS-apparaten beheren via Finder

iTunes werd ook gebruikt om iOS-apparaten te beheren. Dat deel is in macOS Catalina naar de Finder verplaatst. Zodra je een iPhone, iPod of iPad aansluit, komt deze in de zijbalk van de Finder te staan. Je kunt daar alle vertrouwde functies vinden. Zoals het maken van een back-up en het updaten van iOS.

macOS Catalina iPhone beheren 1
Klik/tap voor groter.

Synchroniseren van muziek, foto’s en andere bestanden is ook nog steeds mogelijk. Behalve dat de muziek, films en podcasts nu uit losse apps en niet meer uit iTunes komen.

macOS Catalina iPhone beheren 2
Klik/tap voor groter.

Apple TV en Boeken zijn simpele apps

De laatste twee apps die iTunes in macOS Catalina vervangen, zijn Apple TV en boeken. De TV-app is in Nederland erg simpel en eigenlijk alleen een integratie van de oude iTunes Store en een simpele bibliotheek. Er is geen zijbalk, je moet het doen met knoppen bovenaan het venster.

macOS Catalina iTunes Movies TV App
Klik/tap voor groter.

De Boeken-app is ten slotte uitgebreid met ondersteuning voor audioboeken en PDF-bestanden. De mogelijkheid om een verzameling aan te maken, is er nog steeds.

macOS Catalina iTunes boeken
Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
macOS Catalina: eerste blik op de 5 opvolgers van iTunes
Sluiten