Eerste Apple-apparaat met 5G? Mogelijk een MacBook

Door: Raymon Mens - 3 reacties
iPhone 5G
Afbeelding: OMT / Rayon Mens

Apple kocht onlangs de modem-tak van Intel met een duidelijk doel: een eigen 5G-chip maken. In de geruchten wordt gesproken over een iPhone met ondersteuning voor 5G in 2020. Maar wat als het eerste apparaat met ondersteuning voor het nieuwe netwerk geen iPhone is, maar een MacBook?

Het matig betrouwbare DigiTimes heeft van bronnen binnen Apple’s leveranciersketen vernomen dat er aan een MacBook met 5G gewerkt wordt. Het kan dus zomaar zijn dat we eerst een MacBook met snel mobiel internet zien. Het zou tevens de eerste Mac ooit met mobiel internet zijn.

MacBook met 5G: de antennes zijn klaar

De Taiwanese publicatie baseert zich op een leverancier van antennes voor mobiele apparaten. Apple heeft naar verluidt een grote order met 5G-antennes die speciaal voor de MacBook ontworpen zijn geplaatst. Apple gebruikt naar verluidt tussen de 13 en 15 antennes voor een MacBook, terwijl er in een conventionele 5G-smartphone slechts 11 zitten. Daarnaast zouden de antennes ook van een keramisch materiaal zijn gemaakt. Dat is nodig voor een goede ontvangst in de aluminium behuizing.

Is iedere Apple-laptop straks met een optionele mobiele verbinding te bestellen, net als de iPad? Gezien het grote aantal antennes en de hoge kosten van keramisch materiaal, is het waarschijnlijk dat Apple bij de MacBook Pro begint.

MacBook Air 2018 MacBook Pro 2018
Klik/tap voor groter. (Afbeelding: One More Thing)

In 2020 op de markt?

Volgens DigiTimes is leveranciers verteld dat de eerste Mac-laptops met ondersteuning voor het nieuwe mobiele netwerk in 2020 verschijnen. Dan moet de productie gestroomlijnd zijn. Dit valt samen met een ander recent gerucht, namelijk dat er in 2020 een compleet nieuwe generatie MacBook aankomt. Het grote nieuws was tot nu toe een verbeterd toetsenbord, maar mogelijk is de mobiele verbinding nog grote nieuws.

5G leent zich door zijn architectuur beter voor integratie in een Mac dan 4G. Het nieuwe mobiele netwerk biedt niet alleen een hogere snelheid, maar heeft ook ondersteuning voor veel meer apparaten op dezelfde oppervlakte. Natuurlijk hebben de meeste mobiele providers volgend jaar nog geen landelijk dekkend 5G-netwerk, maar tot die tijd kan 4G gebruikt worden.

Experiment

Dit is niet de eerste keer dat het gerucht van een MacBook met mobiel internet de ronde doet. In 2011 verscheen bijvoorbeeld een prototype van een Apple-laptop met 3G op eBay. Daarnaast heeft Apple de afgelopen jaren talloze patenten ingediend die onderschrijven dat engineers in Cupertino deze optie al vele jaren verkennen. Het gerucht is daarom zeer geloofwaardig, maar vergeet niet dat DigiTimes de laatste jaren niet altijd een voorbeeld van betrouwbaarheid is geweest.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Wammesonline

  Persoonlijke hotspot gebruiken kan natuurlijk ook, maar intern modem werkt natuurlijk veel makkelijker. Vreemd eigenlijk dat 4G optie er nu al niet is bij MacBooks…

 • Profielfoto
  Maikelw

  Toch eigenlijk best raar dat het dan pas de eerste Mac met mobiel internet zou zijn. Nooit zo over nagedacht, maar dat had jaren geleden toch al een goed idee geweest?

 • Profielfoto
  Ezri Dax

  Ik moest toch even twee keer lezen, ik dacht dat er stond eerste MacBook met een G5. Toen even naar de datum van het artikel gekeken en toen zag ik pas dat het 5G was.