Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 13 augustus 2019

Deze Lightning-kabel neemt je Mac over

Het ziet eruit als een klassieke Lightning-kabel, werkt als een klassieke Lightning-kabel en het is een originele Lightning-kabel. Toch kan de kabel van de beveiligingsonderzoeker met de bijnaam MG een extra trucje. Namelijk een Mac overnemen. Hij presenteerde zijn “O.MG-kabel” tijdens hacker­conferentie Defcon 2019.

De kabel is in staat om gegevens over te dragen en een iPhone te laden, maar neemt ook de controle over een Mac over. Vervolgens kan een kwaadwillende op afstand iedere gewenste actie uitvoeren. “Het is alsof je het toetsenbord en muis van het slachtoffer in handen hebt, maar niet fysiek aanwezig bent”, aldus de hacker.

Lightning-kabel neemt Mac over, zo werkt het

De kabel bevat een Wi-Fi-chip voor controle op afstand. In feite wordt een volledige USB-toetsenbord en muis geëmuleerd. Het maakt de Mac niet uit of er meerdere toetsenborden aangesloten zijn, je kunt ze tegelijk gebruiken. Het systeem heeft ook nadelen. Zo moet je in de buurt van de kabel te zijn (tot 90 meter) om verbinding te kunnen maken. Bovendien wordt alles wat je doet gewoon op het scherm van de Mac die de kabel overneemt getoond. Er wordt geen backdoor of software-lek gebruikt.

Het slachtoffer dient dus afgeleid te worden terwijl de kabel acties uitvoert. De kabel kan ook niet magisch zorgen dat voor bepaalde acties geen wachtwoord nodig zijn. De hacker heeft echter wel een namaak-inlogscherm gebouwd. Dat laat zich via de kabel activeren en zodra de gebruiker zijn wachtwoord intypt, wordt het overgedragen.

OMG Cacle Mac 001
Klik/tap voor groter.

Alert zijn op vreemde kabels

De O.MG-kabel kost momenteel 200 dollar en is als prototype verkrijgbaar. De massaproductie (zonder het ontwerp van Apple) start binnenkort. Het moet vooral een beveiligingshulpmiddel worden. In ieder geval is dit een goede herinnering om alert te zijn op vreemde kabels en alleen je eigen apparatuur te vertrouwen. In onderstaande video zie je een volledige demo van de werking. Het is in ieder geval een indrukwekkend staaltje engineering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze Lightning-kabel neemt je Mac over
Sluiten