iPhone en MacBook ontkomen aan invoerheffingen China

Door: Raymon Mens - 9 reacties
Donald Trump Tim Cook

Apple hoeft geen extra invoerheffingen te betalen op de iPhone, MacBook en beeldschermen, althans nog niet. Donald Trump had een nieuwe belasting aangekondigd op Chinese goederen en onderdelen die op Amerikaanse bodem werden geïmporteerd. De extra heffing gaat op 1 september in, maar Apple ontspringt de dans (voor nu).

Op een groot aantal producten die ‘Made in China’ zijn, zit al een importheffing. Bijvoorbeeld op Chinees staal. Het plan was aanvankelijk om ook producten zoals smartphones en laptops te belasten met een heffing van 10 procent, maar dat is nu tot 1 december uitgesteld.

Goed nieuws voor nieuwe iPhone

Een extra importheffing op 1 september zou Apple extreem slecht uitkomen. Kort daarna lanceert het bedrijf uit Cupertino namelijk zijn ‘iPhone 11‘ en wordt een flinke piek in de verkoop verwacht. Door uitstel tot 1 september kost iedere verkochte iPhone Apple in ieder geval geen 10 procent extra.

Als consument zou je sowieso weinig merken van de invoerheffingen. Apple is naar verluidt van plan deze geheel voor zijn rekening te nemen en de prijzen niet te verhogen. Let op dat dit nog geen afstel is, maar gewoon uitstel. Bovendien is het alleen uitstel voor een klein aantal producten. Het gaat om onder meer laptops, mobiele telefoons, kleding en sneakers.

iPhone X en iPhone 8 doosjes 16x9
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple (archieffoto)

Apple Watch, iMac en Mac Pro wel getroffen

Het kantoor van de handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten komt binnenkort met een volledige lijst met producten die vrijgesteld zijn. Het ziet er vooralsnog naar uit dat niet alle Apple-producten de dans ontspringen. De Apple TV, Apple Watch, iMac en Mac Pro zijn ook ‘made in China’ en worden straks wel belast met 10 procent extra importheffing. Dat zal de marge van Apple geen goed doen.

Eerder probeerde Apple de Mac Pro al vrijgesteld te krijgen van de importheffingen. Het bedrijf ving echter bot en werd getrakteerd op een felle reactie van Donald Trump. Zijn boodschap is duidelijk: als Apple de heffingen niet wil betalen, moet het zijn spullen in de VS maken. (Zie ook → Mac Pro 2019 is ‘made in China’ en dat komt Apple duur te staan)

Invloed op Europese prijzen onduidelijk

Wat de invloed van de handelsoorlog op Europese prijzen van Apple-producten is, valt lastig te voorspellen. Het hangt geheel van Apple’s plan af. Laat het bedrijf de prijzen in de VS hard stijgen, of smeert het de importheffing wereldwijd uit? Volgens eerder geruchten neemt de iPhone-maker genoegen met minder winst en gaan consumenten hier geheel niets van merken. Dat is echter nog niet bevestigd.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Wat is het in de VS een rommeltje. Het is nu goed, maar of het blijft. Lekker veel visie.

 • Profielfoto
  Ken

  Wanneer invoerheffingen worden ingesteld op producten van Apple in de VS en Apple prijzen hierop aanpast, heeft dit dan ook invloed op de prijzen in Europa?

 • Profielfoto
  Night

  Het is niet iets dat je vooraf kunt zeggen, hangt er volledig vanaf hoe Apple het ‘absorberen’ van deze kosten wil aanpakken.

  Alles in de VS met grote prijsverhoging, of wereldwijd uitgesmeerd, of helemaal niet en maar wat minder marge pakken.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Extra alinea toegevoegd over (mogelijke) invloed op prijzen in Europa.

 • Profielfoto
  schimanski70

  Het zijn toch Amerikanen, ze zullen ergens hun winst/marge vandaan gaan halen.

 • Profielfoto
  Willem

  Tja, als je de prijs van je product al tot het maximum hebt opgedreven is verder verhogen enkel je marktaandeel weggeven, en daarmee je ecosysteem (AppStore, iCloud en overige diensten) vernielen. Spreadsheet-Tim snapt dat ook wel.

 • Profielfoto
  Di May

  Een Apple-product ‘Made in China’, dat afgeleverd
  wordt in Europa, heeft volgens mij de USA nooit gezien.

  Volgens mij kan daar dan ook geen Amerikaanse
  invoerheffing op toegepast worden.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Di May op 14 augustus 2019 12:18
  Een Apple-product ‘Made in China’, dat afgeleverd
  wordt in Europa, heeft volgens mij de USA nooit gezien.

  Volgens mij kan daar dan ook geen Amerikaanse
  invoerheffing op toegepast worden.

  Klopt, maar als Apple besluit om te kosten die het hiermee oploopt uit te smeren over de volledige wereldwijde verkoop van betreffende apparaten, dan zal iedereen er aan meebetalen.

 • Profielfoto
  whaha

  Blij dat ik eerder dit jaar al een iMac gekocht heb dan.