Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 13 augustus 2019

iPhone en MacBook ontkomen aan invoerheffingen China

Apple hoeft geen extra invoerheffingen te betalen op de iPhone, MacBook en beeldschermen, althans nog niet. Donald Trump had een nieuwe belasting aangekondigd op Chinese goederen en onderdelen die op Amerikaanse bodem werden geïmporteerd. De extra heffing gaat op 1 september in, maar Apple ontspringt de dans (voor nu).

Op een groot aantal producten die ‘Made in China’ zijn, zit al een importheffing. Bijvoorbeeld op Chinees staal. Het plan was aanvankelijk om ook producten zoals smartphones en laptops te belasten met een heffing van 10 procent, maar dat is nu tot 1 december uitgesteld.

Goed nieuws voor nieuwe iPhone

Een extra importheffing op 1 september zou Apple extreem slecht uitkomen. Kort daarna lanceert het bedrijf uit Cupertino namelijk zijn ‘iPhone 11‘ en wordt een flinke piek in de verkoop verwacht. Door uitstel tot 1 september kost iedere verkochte iPhone Apple in ieder geval geen 10 procent extra.

Als consument zou je sowieso weinig merken van de invoerheffingen. Apple is naar verluidt van plan deze geheel voor zijn rekening te nemen en de prijzen niet te verhogen. Let op dat dit nog geen afstel is, maar gewoon uitstel. Bovendien is het alleen uitstel voor een klein aantal producten. Het gaat om onder meer laptops, mobiele telefoons, kleding en sneakers.

iPhone X en iPhone 8 doosjes 16x9
Klik/tap voor groter.

Apple Watch, iMac en Mac Pro wel getroffen

Het kantoor van de handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten komt binnenkort met een volledige lijst met producten die vrijgesteld zijn. Het ziet er vooralsnog naar uit dat niet alle Apple-producten de dans ontspringen. De Apple TV, Apple Watch, iMac en Mac Pro zijn ook ‘made in China’ en worden straks wel belast met 10 procent extra importheffing. Dat zal de marge van Apple geen goed doen.

Eerder probeerde Apple de Mac Pro al vrijgesteld te krijgen van de importheffingen. Het bedrijf ving echter bot en werd getrakteerd op een felle reactie van Donald Trump. Zijn boodschap is duidelijk: als Apple de heffingen niet wil betalen, moet het zijn spullen in de VS maken. (Zie ook → Mac Pro 2019 is ‘made in China’ en dat komt Apple duur te staan)

Invloed op Europese prijzen onduidelijk

Wat de invloed van de handelsoorlog op Europese prijzen van Apple-producten is, valt lastig te voorspellen. Het hangt geheel van Apple’s plan af. Laat het bedrijf de prijzen in de VS hard stijgen, of smeert het de importheffing wereldwijd uit? Volgens eerder geruchten neemt de iPhone-maker genoegen met minder winst en gaan consumenten hier geheel niets van merken. Dat is echter nog niet bevestigd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone en MacBook ontkomen aan invoerheffingen China
Sluiten