Zo maakt iOS 13 delen van foto’s, video’s en links makkelijker

Door: Raymon Mens - 4 reacties

We hebben al veel geschreven over iOS 13. De volgende versie van het besturings­systeem voor iPhone en iPad brengt naast grote ook kleine verbeteringen die je bij het dagelijks gebruik gaat merken. Het delen van foto’s, video’s en links is zo’n voorbeeld.

Het deel-menu heeft niet alleen een compleet nieuwe indeling, maar ook nieuwe functies. Daardoor kun je niet alleen makkelijker via Apple’s eigen Berichten-app delen, maar ook via WhatsApp, Telegram of andere apps.

Nieuwe indeling deel-menu

Het menu bestaat niet langer uit een groot, loos deel voor AirDrop bovenaan, maar heeft een nieuwe indeling. In de eerste sectie zie je nog steeds computers en andere apparaten die via AirDrop beschikbaar zijn, maar deze worden aangevuld met de contacten waar je vaak mee deelt.

De tweede rij bevat apps waar je een bestand, foto, video of link via kunt delen. iOS 13 gaat hier echter slimmer mee om dan zijn voorganger. De getoonde apps zijn afhankelijk van het type bestand dat je wil delen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om Pixelmator te tonen als je een ZIP-bestand wil delen. Daarnaast herkent AI op een gegeven moment de apps die je het vaakst gebruikt om bepaalde bestanden te delen. De derde rij is nu een lange lijst met andere acties, zoals kopiëren, aan homescherm toevoegen en een PDF maken. Ook je Siri-snelkoppelingen zijn hier terug te vinden.

iOS 13 delen 002
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Suggesties voor delen via apps

De eerste rij in het delen-menu zal niet alleen ruimte voor AirDrop en contacten waar je via de Berichten-app (iMessage) mee chat bevatten, maar ook andere apps. Ontwikkelaars kunnen op het deel-menu van iOS 13 inhaken en zichzelf tonen.

Deel je overdag vooral foto’s met een bepaalde WhatsApp-groep? Dan zal die groep op de eerste rij komen te staan. Verblijd je in de avond je moeder via iMessage met foto’s van de baby? Dan zal zij naar voor komen. Zo worden de suggesties ultra-relevant en kun je als de AI zijn werk goed doet de juiste persoon of chatgroep meteen in de eerste rij vinden.

Formaat kiezen bij link delen

Wil je een website of artikel delen? Dan kun je in iOS 13 bij het delen op ‘opties’ klikken en kiezen hoe je het artikel wil delen. Dat kan als link, maar ook als PDF (als je weet dat het niet lang online zal staan) of als reader-PDF met alleen tekst en afbeeldingen, zonder opmaak.

iOS 13 delen 003
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  Melle

  Eindelijk automatisch voorstel van groep/contact bij iMessage. Dat gemis – in vergelijking met vb. WA – begon echt irritant te worden…

 • Profielfoto
  makasa

  iOS 13 zal wel overgeslagen worden. iOS 13.1 beta is er al. In de US zijn ze niet zo gek op 13

 • Profielfoto
  computer space

  Weet je wat makkelijk is voor het delen van foto’s: een USB-C 3.1 mass storage device compatible connector? #FAIL

 • Profielfoto
  steve

  Ik haat deze functie , kan dit ook uit? ik heb niet behoefte aan een iphone die mij suggesties geeft over aan wie ik iets moet sturen ..