Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 augustus 2019
Leestijd: 2 minuten

iOS 13: bugs in over­vloed, bèta’s voor de bühne, ramp in zicht?

Sinds de WWDC-keynote in juni 2019 heeft Apple acht bèta’s van iOS 13 beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars. De volgende versie van iOS focust zich in tegenstelling tot iOS 12 minder op onderhuidse verbeteringen, maar op nieuwe functies. Er is een dark mode, een verbeterde foto’s-app en meer.

Nu de zomer bijna voorbij is, komt de ‘golden master’ van iOS 13 eraan. Die is vaak gelijk aan de versie die later naar het grote publiek uitgerold wordt. Tevens wordt deze op de iPhone 11-toestellen die de fabriek verlaten geïnstalleerd. Het probleem? Er zijn nog veel meer bugs dan rond deze tijd vorig jaar. Ook ontwikkelaars klagen over instabiliteit.

iOS 13 stabiliseert (te) langzaam

Over het algemeen stabiliseren de bèta’s rond deze tijd van het jaar, maar momenteel volgen de bèta’s elkaar op en blijven bugs aanwezig. Een voorbeeld: de Mail-app vernieuwt bij veel testers met Gmail niet goed. Dit probleem is aanwezig sinds de eerste bèta en nog altijd niet opgelost. Bij het wisselen tussen donkere en lichte modus treden ook nog altijd inconsistenties op. Daarnaast zijn er veel klachten over de werking van persoonlijke hotspot. Nog een vreemde bug: telefoonnummers op websites worden bij het aanklikken via FaceTime Audio in plaats van het mobiele netwerk gebeld.

Bugs zijn niet altijd voor gebruikers zichtbaar en irriteren ook ontwikkelaars. De donkere modus wordt bijvoorbeeld bij het compileren van apps met standaardcomponenten verplicht. Wanneer je een witte interface hebt, wordt deze automatisch zwart en moet je de rest van de interface aanpassen om inconsistenties in het ontwerp te voorkomen. Dit is bij sommige apps erg arbeidsintensief en er is geen makkelijke manier om ondersteuning voor dark mode even uit te schakelen.

iOS 13 beta 2 agenda
De Dark Mode van iOS 13 – Klik/tap voor groter.

Het meest surrealistische voorbeeld komt van ontwikkelaar Max Seelemann. Hij maakt de bekende teksteditor Ulysses en won meerdere Apple Design Awards. Nu uit hij op Twitter echter zijn frustratie bij het melden van een bug bij Apple. Hij heeft een voorbeeld-app ingestuurd om het debuggen voor Apple makkelijker te maken, maar moet een aanpassing doen. De feedback-tool van Apple laat het echter niet toe om ingestuurde voorbeelden opnieuw te downloaden. Apple wil niet verder helpen en Seelemann zit vast.

Grote aanpassingen macOS Catalina

Ten slotte zijn verschillende ontwikkelaars van mening dat de release van macOS Catalina gecompliceerder is dan verwacht. De afschaffing van 32-bits apps en nieuwe, strengere beveiligingsmaatregelen kunnen problematisch zijn. Kleine ontwikkelaars hebben niet altijd de tijd om hun apps voor iOS 13 en macOS Catalina bij te werken. De Mac is dan vaak het platform dat even in de ijskast gezet wordt.

Apple zal een eindsprint moeten trekken om in september besturings­systemen uit te brengen die op grote schaal stabiel zijn. Het is nog niet te laat, maar de vooruitzichten zijn veel minder goed dan vorig jaar. Het is alweer een tijdje geleden dat er gepleit werd voor een minder gestaag tempo bij systeemupdates. Daar zat misschien toch wel wat in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 13: bugs in over­vloed, bèta’s voor de bühne, ramp in zicht?
Sluiten