iOS 13: bugs in over­vloed, bèta’s voor de bühne, ramp in zicht?

Door: Raymon Mens - 22 reacties
Apple iOS 13.3
(Afbeelding: Apple)

Sinds de WWDC-keynote in juni 2019 heeft Apple acht bèta’s van iOS 13 beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars. De volgende versie van iOS focust zich in tegenstelling tot iOS 12 minder op onderhuidse verbeteringen, maar op nieuwe functies. Er is een dark mode, een verbeterde foto’s-app en meer.

Nu de zomer bijna voorbij is, komt de ‘golden master’ van iOS 13 eraan. Die is vaak gelijk aan de versie die later naar het grote publiek uitgerold wordt. Tevens wordt deze op de iPhone 11-toestellen die de fabriek verlaten geïnstalleerd. Het probleem? Er zijn nog veel meer bugs dan rond deze tijd vorig jaar. Ook ontwikkelaars klagen over instabiliteit.

iOS 13 stabiliseert (te) langzaam

Over het algemeen stabiliseren de bèta’s rond deze tijd van het jaar, maar momenteel volgen de bèta’s elkaar op en blijven bugs aanwezig. Een voorbeeld: de Mail-app vernieuwt bij veel testers met Gmail niet goed. Dit probleem is aanwezig sinds de eerste bèta en nog altijd niet opgelost. Bij het wisselen tussen donkere en lichte modus treden ook nog altijd inconsistenties op. Daarnaast zijn er veel klachten over de werking van persoonlijke hotspot. Nog een vreemde bug: telefoonnummers op websites worden bij het aanklikken via FaceTime Audio in plaats van het mobiele netwerk gebeld.

Bugs zijn niet altijd voor gebruikers zichtbaar en irriteren ook ontwikkelaars. De donkere modus wordt bijvoorbeeld bij het compileren van apps met standaardcomponenten verplicht. Wanneer je een witte interface hebt, wordt deze automatisch zwart en moet je de rest van de interface aanpassen om inconsistenties in het ontwerp te voorkomen. Dit is bij sommige apps erg arbeidsintensief en er is geen makkelijke manier om ondersteuning voor dark mode even uit te schakelen.

iOS 13 beta 2 agenda
De Dark Mode van iOS 13 – Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Het meest surrealistische voorbeeld komt van ontwikkelaar Max Seelemann. Hij maakt de bekende teksteditor Ulysses en won meerdere Apple Design Awards. Nu uit hij op Twitter echter zijn frustratie bij het melden van een bug bij Apple. Hij heeft een voorbeeld-app ingestuurd om het debuggen voor Apple makkelijker te maken, maar moet een aanpassing doen. De feedback-tool van Apple laat het echter niet toe om ingestuurde voorbeelden opnieuw te downloaden. Apple wil niet verder helpen en Seelemann zit vast.

Grote aanpassingen macOS Catalina

Ten slotte zijn verschillende ontwikkelaars van mening dat de release van macOS Catalina gecompliceerder is dan verwacht. De afschaffing van 32-bits apps en nieuwe, strengere beveiligingsmaatregelen kunnen problematisch zijn. Kleine ontwikkelaars hebben niet altijd de tijd om hun apps voor iOS 13 en macOS Catalina bij te werken. De Mac is dan vaak het platform dat even in de ijskast gezet wordt.

Apple zal een eindsprint moeten trekken om in september besturings­systemen uit te brengen die op grote schaal stabiel zijn. Het is nog niet te laat, maar de vooruitzichten zijn veel minder goed dan vorig jaar. Het is alweer een tijdje geleden dat er gepleit werd voor een minder gestaag tempo bij systeemupdates. Daar zat misschien toch wel wat in.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Ik heb geen haast!
  Wat is er mis met het huidige Mac OS Mojave dat er nu gehaast moet worden om een nieuwe update.

  Wacht sowieso wel tot de eerste of tweede punt dot release.

  Ik zou zeggen lekker blijven testen.

 • Profielfoto
  Night

  Oei oei

 • Profielfoto
  peterharte

  “iOS 13: bugs in over­vloed, bèta’s voor de bühne, ramp in zicht?”

  Niet alleen de titel clickbait, maar het hele artikel lekker objectief; not.

  “inconsistenties”; google translate vertaling? Kom op zeg.

   

 • Profielfoto
  iMac Lover

  De Titel iOS 13: bugs in over­vloed, bèta’s voor de bühne, ramp in zicht?

  Slaat helemaal nergens op.

  iOS 13 public Beta 7 draait uitstekend op mijn iPhone 6S. De meeste bugs zijn er uit. De performance gemeten met benchmark is ok. Ook de batterij van mijn nieuwe 6s geeft 100 %

  ;:;-/:

  MacOS Catalina was tot public beta 4 echt ruk. Veel Apple crashes, en onverwachte reboots. Problemen tijdens het inloggen tijdens het opstarten op mijn mac mini late 2012

  Afgelopen dinsdag heeft Apple MacOS public beta 5 uitgebracht. Al de bovengenoemde problemen zijn voor een groot gedeelte de wereld uit. MacOS Catalina beta 5 werkt naar behoren. Nog geen crashes gehad. Ik ben redelijk content na dinsdag

  Nogmaals deze titel boven dit topic slaat nergens op

  Groet

 • Profielfoto
  iMac Lover

  iMac Lover op 22 augustus 2019 20:05
  De Titel iOS 13: bugs in over­vloed, bèta’s voor de bühne, ramp in zicht?

  Slaat helemaal nergens op.

  iOS 13 public Beta 7 draait uitstekend op mijn iPhone 6S. De meeste bugs zijn er uit. De performance gemeten met benchmark is ok. Ook de batterij van mijn nieuwe 6s geeft 100 %

  ;:;-/:

  MacOS Catalina was tot public beta 4 echt ruk. Veel Apple crashes, en onverwachte reboots. Problemen tijdens het inloggen tijdens het opstarten op mijn mac mini late 2012

  Afgelopen dinsdag heeft Apple MacOS public beta 5 uitgebracht. Al de bovengenoemde problemen zijn voor een groot gedeelte de wereld uit. MacOS Catalina beta 5 werkt naar behoren. Nog geen crashes gehad. Ik ben redelijk content na dinsdag

  Nogmaals deze titel boven dit topic slaat nergens op

  Groet

  Ik bedoel MacOS Catalina gaf tot Beta 4 veel app crashes

  Het werkwoord gaf is de verleden tijd van geven

  Groet

 • Profielfoto
  mmww

  Ik draai nog steeds macOs Hi Sierra op een iMac omdat ik veel 32 bit apps draai en geen gebruik wil maken van Cloud software met abonnement. Daar gaat het met de nieuwe update naartoe.
  Soms heb je nu eenmaal een perfect draaiend systeem. Ik investeer voorlopig niet meer in de Mac. Wel in de iPad Pro en iPhone.

 • Profielfoto
  appleimacg5

  De kwaliteit van de artikelen op onemorething.nl is ronduit matig aan het worden. Ik waardeer de inbreng van alle vrijwillers schrijvers (althans ik neem aan dat dat welwillende vrijwilligers zijn) maar het is steeds slechter aan het worden. Inhoud wordt steeds dramatischer gebracht als er niks echt dramatisch is. Ik ben er bij vanaf het eerste uur en ik begin me er zo aan te ergeren dat ik overweeg de meldingen uit te zetten bij een nieuw bericht. Jammer.
  Nogmaals het is niet persoonlijk bedoeld!

  Uiteraard ben ik benieuwd naar ervaringen van anderen.

 • Profielfoto
  w1mster

  peterharte op 22 augustus 2019 18:52
  “iOS 13: bugs in over­vloed, bèta’s voor de bühne, ramp in zicht?”

  Niet alleen de titel clickbait, maar het hele artikel lekker objectief; not.

  “inconsistenties”; google translate vertaling? Kom op zeg.

   

  Clickbait misschien, maar: https://woordenlijst.org/#/?q=inconsistentie

 • Profielfoto
  pruus

  Heel goed Onemorething, irriteer ons maar!

 • Profielfoto
  Rolf

  inderdaad quatsch. alles werkt prima. Heb alleen nog EEN app die niet werkt op ios13.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik weet nu al dat ik er twee heb die niet werken op Catalina, waaronder een van Apple. Dus Apple mag op meer dan een manier aan de bak. Maar om daarmee te suggereren dat het hele systeem de afgrond in zakt gaat wel erg ver…?

 • Profielfoto
  Frans

  Hmm, één voorbeeld van een ontwikkelaar die boos is op Apple omdat hij zelf zo stom is geweest een voorbeeld applicatie weg te gooien en er geen backup van te maken (Time Machine niet aan gehad?). Dat maakt iOS 13 en Mac OS Catalina nog geen rampzalige buggie OS-en. Inderdaad een nogal tendentieus artikel zoals anderen al opmerkten. Jammer, OMT heeft dat niet nodig.

  Het blijft altijd verstandig even (een week of wat) te wachten met installeren van een nieuwe software release als je niet op de ‘cutting edge’ wilt leven. De ergste bugs worden meestal in die tijd ontdekt, en dat kan je een hoop ellende besparen.

  Met MacOS Catalina is het sowieso oppassen als je nog 32-bit apps gebruikt die niet te upgraden of vervangen zijn. Je hebt dan eigenlijk maar twee mogelijkheden. Niet upgraden, of een tweede (virtuele) Mac aanhouden waar je een 32-bit compatibel OS laat draaien.

   

 • Profielfoto
  koen

  Oplossing: het ene jaar een iOS update, het andere jaar een macOS update. ?

 • Profielfoto
  Apple Sap

  Bugs in beta’s… daar zijn beta’s voor. Niet zeiken!

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Waar dit artikel iets te snel aan voorbij gaat is dat de meeste van de bekende bugs die nog in iOS 13 zitten voornamelijk op de achtergrond spelen. Ontwikkelaars zoals de opgevoerde ontwikkelaar hebben er last van en dat is inderdaad een groot issue. Apple is namelijk al vanaf iOS 3 aan het hameren op het gemak voor ontwikkelaars en het belang van ontwikkelaars voor het succes van iOS.

  Echter merk ik er (met de laatste public beta) maar weinig van dat er nog bugs in zouden zitten. Voor de eindgebruiker is er dus weinig aan de hand en iOS 13 draait redelijk stabiel bij normaal gebruik. Die nuance ontbreekt een beetje in het artikel.

  Over de toon op OMT kan je een hoop vinden, feit is dat dingen veranderen en sinds ik er in 2004 bij kwam, is er inderdaad een hoop veranderd. Bedenk je echter wel dat er altijd vanuit een perspectief geschreven wordt dat niet per sé het jouwe is. Het merendeel van de artikelen op OMT boeien mij inmiddels ook niet meer, maar dat komt omdat de redactie en ik andere interesses hebben. Dat is voor mij geen punt, want lezen is vrijwillig en nog steeds gratis. Dat Raymon al bijna vijf jaar de frequentie van nieuwsberichten op een hoog peil weet te houden is op zich al een prestatie, zelfs als er op zich weinig echt nieuws te melden valt. Raymon is niet perfect en ik ben het niet altijd met hem eens, maar hij doet het wel en ik niet.

  Dan kan het soms zijn dat je artikelen moet schrijven die wellicht voor een wat kleiner publiek interessant zijn en dan kan het zijn dat je vanuit een eigen perspectief wat meer drama ziet dan de gemiddelde lezer. Bedenk ook dat hij ook last heeft van beroepsdeformatie en daarom soms dingen groter ziet dan ze van een afstand zijn. Daarnaast is het voor een éénkoppige redactie ook wat lastiger dan als je kan sparren met redactiegenoten.

  Zolang OMT het nog moet hebben van klein geld, moeten we misschien gewoon maar tevreden zijn met wat we hebben. Wie het beter kan, moet het vooral doen.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Poezenbeest op 23 augustus 2019 06:53
  Waar dit artikel iets te snel aan voorbij gaat is dat de meeste van de bekende bugs die nog in iOS 13 zitten voornamelijk op de achtergrond spelen. Ontwikkelaars zoals de opgevoerde ontwikkelaar hebben er last van en dat is inderdaad een groot issue. Apple is namelijk al vanaf iOS 3 aan het hameren op het gemak voor ontwikkelaars en het belang van ontwikkelaars voor het succes van iOS.

  Echter merk ik er (met de laatste public beta) maar weinig van dat er nog bugs in zouden zitten. Voor de eindgebruiker is er dus weinig aan de hand en iOS 13 draait redelijk stabiel bij normaal gebruik. Die nuance ontbreekt een beetje in het artikel.

  Over de toon op OMT kan je een hoop vinden, feit is dat dingen veranderen en sinds ik er in 2004 bij kwam, is er inderdaad een hoop veranderd. Bedenk je echter wel dat er altijd vanuit een perspectief geschreven wordt dat niet per sé het jouwe is. Het merendeel van de artikelen op OMT boeien mij inmiddels ook niet meer, maar dat komt omdat de redactie en ik andere interesses hebben. Dat is voor mij geen punt, want lezen is vrijwillig en nog steeds gratis. Dat Raymon al bijna vijf jaar de frequentie van nieuwsberichten op een hoog peil weet te houden is op zich al een prestatie, zelfs als er op zich weinig echt nieuws te melden valt. Raymon is niet perfect en ik ben het niet altijd met hem eens, maar hij doet het wel en ik niet.

  Dan kan het soms zijn dat je artikelen moet schrijven die wellicht voor een wat kleiner publiek interessant zijn en dan kan het zijn dat je vanuit een eigen perspectief wat meer drama ziet dan de gemiddelde lezer. Bedenk ook dat hij ook last heeft van beroepsdeformatie en daarom soms dingen groter ziet dan ze van een afstand zijn. Daarnaast is het voor een éénkoppige redactie ook wat lastiger dan als je kan sparren met redactiegenoten.

  Zolang OMT het nog moet hebben van klein geld, moeten we misschien gewoon maar tevreden zijn met wat we hebben. Wie het beter kan, moet het vooral doen.

  ?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Niks aan de hand, iOS13 beta en OSX Catalina draaien bij mij prima. Geen grote bugs tot nu toe. Ook redelijk snel.

 • Profielfoto
  Retyro

  Ik vraag me af waar deze paniek vandaan komt. Zelf heb ik niet eerder zo’n stabiele betareeks meegemaakt voor een major iOS release. Nou ben ik zelf geen dev dus ik weet niet wat er allemaal op de achtergrond speelt maar van een bevriende developer hoor ik ook alleen maar lovende woorden.

 • Profielfoto
  peervanneer

  Wat een Telegraaf kop….

  Public beta 7 draait als een tierelier hier. Ook het ‘Gmail verversingsprobleem’ is er uit. Zeker zijn er nog bugs te ontdekken. Daarom is het dan ook nog geen GM he…

 • Profielfoto
  Elduderino

  Klagen doet men maar wanneer de final release uit is, zolang het een beta is zitten er fouten in en wij hebben geen enkele zicht op planning en prioriteit van het oplossen van bepaalde bugs.

 • Profielfoto
  jaolie

  Onzintitel en tendentieus artikel. Hier bij mij op iOS 13 beta 8 prima. Snelheid goed. Mail.app ook weer snel en soepel.
  Er wordt snel gereageerd op problemen.
  Er zit een duidelijk stijgende lijn in.
  Ook Catalina snel en mooi.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Was tevreden over betas tot nu toe maar ipados 13.1 is een puinhoop met veel nieuwe bugs. Iconen op homescreen allemaal door en over elkaar, systeem hangt, touchscreen unresponsive….