Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 15 augustus 2019

iOS 13: Bestanden-app leest USB-sticks en nog 4 vernieuwingen

In 2017 schreven we dat de Bestanden-app van iOS 11 teleurstellend was. In iOS 12 waren er weinig verbeteringen, maar Apple heeft met iOS 13, dat in september uitkomt, geluisterd en veel nieuwe functies toegevoegd. Zo wordt het mogelijk om USB-sticks en SD-kaartjes rechtstreeks te lezen. Handig om bijvoorbeeld foto’s in te laden zonder je fotorol te vervuilen.

Dat is niet alles. Er is ook ondersteuning voor het lokaal opslaan van bestanden, netwerkapparaten en selecteren van meerdere bestanden. Hier zijn alle uitbreidingen (en beperkingen) voor de Bestanden-app in iOS 13 op een rij. Alle hier genoemde functies werken ook in iPadOS 13.

USB-sticks, SD-kaartjes en andere externe opslag

In iOS 13 (en iPadOS 13) kan de Bestanden-app omgaan met externe opslagapparaten. Denk aan een USB-stick, SD-kaartje of zelfs een externe harde schijf. Je dient deze wel via USB-C (iPad Pro) of een Lightning-naar-USB-verloopje (iPad en iPhone) aan te sluiten. Daarna verschijnt de USB-stick of SD-kaart gewoon in de Bestanden-app.

Er zijn wel een aantal beperkingen. Zo ondersteunen iOS 13 en iPadOS 13 alleen USB, geen Thunderbolt. Dat komt omdat Thunderbolt PCIe vereist en dat heeft een iPad of iPhone gewoonweg niet. Daarnaast ondersteunt iOS alleen niet-versleutelde APFS, het nieuwe Apple-bestandssysteem en ongecodeerde HFS+, het oude Apple-bestandssysteem. Ook de alomtegenwoordige formaten NTFS, FAT(32) en ExFAT worden ondersteund, maar je kunt in deze gevallen alleen bestanden lezen en niet schrijven. Er is geen ondersteuning voor versleutelde APFS of HFS+, althans nog niet.

Het formatteren van een USB-stick of SD-kaartje kan ook niet via iOS. Er is geen schijfhulpprogramma zoals op de Mac. Om positief te eindigen: het veilig verwijderen van een extern opslagapparaat is niet nodig. Je kunt een USB-stick of SD-kaartje meteen uit je iPhone, iPad of lezer trekken.

iOS 13 bestanden-app 001
Klik/tap voor groter.

Lokaal bestanden opslaan

Een beetje iPhone of iPad heeft steeds meer opslag. Apple verkoopt zelfs een iPad Pro met 1 TB opslag. Wie gebruikt dat eigenlijk? Is de vraag. Nou, met de Bestanden-app van iOS 13 en iPadOS 13 wordt het mogelijk om bestanden ook op je iPhone of iPad op te slaan. Voorheen was de Bestanden-app eigenlijk gewoon een veredelde blik op iCloud Drive, maar straks niet meer.

Je kunt met iOS 13 of iPadOS 13 onder de sectie ‘Op mijn iPhone/iPad’ gewoon bestanden neerzetten en mappen aanmaken. Je slaat er bijvoorbeeld downloads op, of kunt projectbestanden die je nog moet bekijken daar tijdelijk parkeren. Ook handig om bestanden vanaf een USB-stick of SD-kaartje te importeren. Je selecteert ze gewoon en kunt ze verplaatsen naar ‘op mijn iPhone/iPad’.

iOS 13 bestanden app lokaal
Klik/tap voor groter.

Netwerkschijven lezen

Voor gebruikers van een NAS of bedrijfsnetwerk brengen iOS 13 en iPadOS 13 nog een waardevolle toevoeging naar de Bestanden-app. Apple heeft namelijk ondersteuning voor SMB-servers (ook wel bekend als SAMBA) toegevoegd. Dit protocol wordt door Windows, Mac en Linux gebruikt voor het delen van mappen op een netwerk. Je kunt via het menu ‘Verbinden met server’ één of meerdere servers toevoegen en inloggen.

iOS 13 beta 2 smb
Klik/tap voor groter.

Inpakken en uitpakken (ZIP)

Wie veel met bestanden werkt, weet dat het soms ook handig kan zijn om een map in te pakken als ZIP-bestand. Diensten als WeTransfer maken automatisch ZIP-bestanden van mappen wanneer deze ontvangen worden. De Bestanden-app van iOS 13 en iPadOS 13 kan niet alleen ZIP-bestanden lezen, de inhoud tonen en uitpakken, maar ook maken. Handig bij het versturen van een grote hoeveelheid bestanden.

Met een tik op een ZIP-bestand, pak je het automatisch uit. Je kunt echter ook lang op een ingepakt bestand drukken en een voorvertoning van de inhoud bekijken. Daarnaast kun je ook bestanden inpakken als ZIP. Met een RAR-bestand kun je overigens niets.

iOS 13 iPadOS 13 bestanden-app zip 001
Klik/tap voor groter.

Nieuwe sneltoetsen

De laatste verbetering is vooral voor productiviteitstijgers met een iPad en toetsenbord ideaal. Er zijn veel nieuwe sneltoetsen die je razendsnel bewerkingen in de Bestanden-app laten uitvoeren. Je kunt ze allemaal zien door de CMD-knop ingedrukt te houden. Komen deze sneltoetsen je bekend voor? Dat klopt! Ze zijn grotendeels gelijk aan die van de Finder op macOS.

bestanden app sneltoetsen
Klik/tap voor groter.

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Reageer op artikel:
iOS 13: Bestanden-app leest USB-sticks en nog 4 vernieuwingen
Sluiten