iOS 13: Bestanden-app leest USB-sticks en nog 4 vernieuwingen

Door: Raymon Mens - 14 reacties
Afbeelding: Apple, montage: OMT

In 2017 schreven we dat de Bestanden-app van iOS 11 teleurstellend was. In iOS 12 waren er weinig verbeteringen, maar Apple heeft met iOS 13, dat in september uitkomt, geluisterd en veel nieuwe functies toegevoegd. Zo wordt het mogelijk om USB-sticks en SD-kaartjes rechtstreeks te lezen. Handig om bijvoorbeeld foto’s in te laden zonder je fotorol te vervuilen.

Dat is niet alles. Er is ook ondersteuning voor het lokaal opslaan van bestanden, netwerkapparaten en selecteren van meerdere bestanden. Hier zijn alle uitbreidingen (en beperkingen) voor de Bestanden-app in iOS 13 op een rij. Alle hier genoemde functies werken ook in iPadOS 13.

USB-sticks, SD-kaartjes en andere externe opslag

In iOS 13 (en iPadOS 13) kan de Bestanden-app omgaan met externe opslagapparaten. Denk aan een USB-stick, SD-kaartje of zelfs een externe harde schijf. Je dient deze wel via USB-C (iPad Pro) of een Lightning-naar-USB-verloopje (iPad en iPhone) aan te sluiten. Daarna verschijnt de USB-stick of SD-kaart gewoon in de Bestanden-app.

Er zijn wel een aantal beperkingen. Zo ondersteunen iOS 13 en iPadOS 13 alleen USB, geen Thunderbolt. Dat komt omdat Thunderbolt PCIe vereist en dat heeft een iPad of iPhone gewoonweg niet. Daarnaast ondersteunt iOS alleen niet-versleutelde APFS, het nieuwe Apple-bestandssysteem en ongecodeerde HFS+, het oude Apple-bestandssysteem. Ook de alomtegenwoordige formaten NTFS, FAT(32) en ExFAT worden ondersteund, maar je kunt in deze gevallen alleen bestanden lezen en niet schrijven. Er is geen ondersteuning voor versleutelde APFS of HFS+, althans nog niet.

Het formatteren van een USB-stick of SD-kaartje kan ook niet via iOS. Er is geen schijfhulpprogramma zoals op de Mac. Om positief te eindigen: het veilig verwijderen van een extern opslagapparaat is niet nodig. Je kunt een USB-stick of SD-kaartje meteen uit je iPhone, iPad of lezer trekken.

iOS 13 bestanden-app 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Lokaal bestanden opslaan

Een beetje iPhone of iPad heeft steeds meer opslag. Apple verkoopt zelfs een iPad Pro met 1 TB opslag. Wie gebruikt dat eigenlijk? Is de vraag. Nou, met de Bestanden-app van iOS 13 en iPadOS 13 wordt het mogelijk om bestanden ook op je iPhone of iPad op te slaan. Voorheen was de Bestanden-app eigenlijk gewoon een veredelde blik op iCloud Drive, maar straks niet meer.

Je kunt met iOS 13 of iPadOS 13 onder de sectie ‘Op mijn iPhone/iPad’ gewoon bestanden neerzetten en mappen aanmaken. Je slaat er bijvoorbeeld downloads op, of kunt projectbestanden die je nog moet bekijken daar tijdelijk parkeren. Ook handig om bestanden vanaf een USB-stick of SD-kaartje te importeren. Je selecteert ze gewoon en kunt ze verplaatsen naar ‘op mijn iPhone/iPad’.

iOS 13 bestanden app lokaal
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Netwerkschijven lezen

Voor gebruikers van een NAS of bedrijfsnetwerk brengen iOS 13 en iPadOS 13 nog een waardevolle toevoeging naar de Bestanden-app. Apple heeft namelijk ondersteuning voor SMB-servers (ook wel bekend als SAMBA) toegevoegd. Dit protocol wordt door Windows, Mac en Linux gebruikt voor het delen van mappen op een netwerk. Je kunt via het menu ‘Verbinden met server’ één of meerdere servers toevoegen en inloggen.

iOS 13 beta 2 smb
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Inpakken en uitpakken (ZIP)

Wie veel met bestanden werkt, weet dat het soms ook handig kan zijn om een map in te pakken als ZIP-bestand. Diensten als WeTransfer maken automatisch ZIP-bestanden van mappen wanneer deze ontvangen worden. De Bestanden-app van iOS 13 en iPadOS 13 kan niet alleen ZIP-bestanden lezen, de inhoud tonen en uitpakken, maar ook maken. Handig bij het versturen van een grote hoeveelheid bestanden.

Met een tik op een ZIP-bestand, pak je het automatisch uit. Je kunt echter ook lang op een ingepakt bestand drukken en een voorvertoning van de inhoud bekijken. Daarnaast kun je ook bestanden inpakken als ZIP. Met een RAR-bestand kun je overigens niets.

iOS 13 iPadOS 13 bestanden-app zip 001
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Nieuwe sneltoetsen

De laatste verbetering is vooral voor productiviteitstijgers met een iPad en toetsenbord ideaal. Er zijn veel nieuwe sneltoetsen die je razendsnel bewerkingen in de Bestanden-app laten uitvoeren. Je kunt ze allemaal zien door de CMD-knop ingedrukt te houden. Komen deze sneltoetsen je bekend voor? Dat klopt! Ze zijn grotendeels gelijk aan die van de Finder op macOS.

bestanden app sneltoetsen
Klik/tap voor groter.

iOS 13 is nu beschikbaar

De iOS 13 is nu beschikbaar voor iPhone. iPadOS 13 laat nog tot 30 september op zich wachten. De update werkt op bijna ieder toestel dat nu ook iOS 12 kan draaien, behalve de iPhone 5s en 6. Naast deze zijn er nog veel meer nieuwe functies. Bekijk ze allemaal in ons alsmaar groeiende dossier.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  Heel benieuwd hoe goed dit gaat werken.

  Ben er nog steeds niet uit of iOS nu richting Mac OSX groeit of OSX wordt afgebouwd en we straks vastzitten aan een halfbakken iOS oplossing.

 • Profielfoto
  Moi

  Mijn iPhone met PB2 lees zonder problemen mijn USB sticks. Mijn iPad Pro 10.5 doet het helemaal niet. Hoorde op ander forum dat het nog een bug is in PB2 van iPadOS.

  Wil via deze weg film’s gaan editten zonder dat ik afhankelijk ben van mijn interne opslag voor video’s.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Om positief te eindigen: het veilig verwijderen van een extern opslagapparaat is niet nodig. Je kunt een USB-stick of SD-kaartje meteen uit je iPhone, iPad of lezer trekken.

  Ja, dat kun je ook bij een Mac en een peecee…totdat het een keer fout gaat.

  USB kwam indertijd op de wereld met een hot plug&play idee, maar was nogal eens hot plug&pray;-)

  Na SCSI was dat uiteraard super, ware het niet dat je niet voor niets op je donder krijgt van Windows en macOS als je er eentje uittrekt zonder eerst te verwijderen m.b.v. softwarematige acties.

  Het gevaar is wel dat je op het moment dat je hem eruit er nog gelezen en/of geschreven wordt, m.a.w. er lopen stroompjes. Deze kunnen in worst case scenario een moederbordje laten uitfikken. In het geval van een MacBook, iPad of iPhone zijn dat dan nogal dure akkefietjes.

   

 • Profielfoto
  pruus

  En deze optie na zoveel jaar. Hoe konden ze het bedenken? Dus nu weet Apple pas dat het nu wel goed voor de gebruiker is.

 • Profielfoto
  Admim85

  Moi op 16 juli 2019 19:32
  Mijn iPhone met PB2 lees zonder problemen mijn USB sticks. Mijn iPad Pro 10.5 doet het helemaal niet. Hoorde op ander forum dat het nog een bug is in PB2 van iPadOS.

  Wil via deze weg film’s gaan editten zonder dat ik afhankelijk ben van mijn interne opslag voor video’s.

  Ik ben blij dit te lezen. Ik heb afgelopen weekend PB2 op m’n 12,9 iPad Pro gezet (2017) en USB sticks en SD kaartlezer (officiële lightning Apple dongle) werken allebei niet. Ik had al op internet gekeken en kon er op dat moment niets over vinden. USB audio interface werkte wel gewoon. Hopelijk maakt Apple dit gauw in orde.

 • Profielfoto
  Frans

  Interessant! Een iPad (pro) gaat zo toch wel richting een serieuze vervanger voor een laptop in veel gevallen.

 • Profielfoto
  App69

  Nog gen enkel usb gevonden die door mijn iPad noch iPhone  gelezen kan worden.

 • Profielfoto
  fransvanlent

  Moi op 16 juli 2019 19:32
  Mijn iPhone met PB2 lees zonder problemen mijn USB sticks. Mijn iPad Pro 10.5 doet het helemaal niet. Hoorde op ander forum dat het nog een bug is in PB2 van iPadOS.

  Wil via deze weg film’s gaan editten zonder dat ik afhankelijk ben van mijn interne opslag voor video’s.

  Is voor mij ook nog even een vraag. Gaat mijn ipad pro 2018 straks gewoon harde schijven lezen of moet er iets speciaals tussen?

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Is voor mij ook nog even een vraag. Gaat mijn ipad pro 2018 straks gewoon harde schijven lezen of moet er iets speciaals tussen?

  De iPad moet instaat zijn om genoeg voeding voor de schijf te leveren. Met mijn 2017 iPad Pro met de iPadOS beta en de gevoede Lightning adapter kon ik USB sticks, SD adapters en een Samsung T5 SSD lezen en schrijven, gewone harde schijven niet, die hebben meer stroom nodig. Hoe het met de nieuwe Pro zit durf ik niet te zeggen. Misschien lukt het wel als je er een USB-hub met eigen voeding tussenzet.

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  Niet schrijven van FAT32 is wel enorm balen, want dan kun je dus ook niet even je USB stick opruimen via je iPad… gemiste kans!

  Bij NTFS is het een licentie ding, daar snap ik het, maar FAT32 heeft dat issue niet en is (helaas) de standaard in foto en video opslag:(

 • Profielfoto
  GoeieDag

  polansky op 16 juli 2019 15:42
  Ben er nog steeds niet uit of iOS nu richting Mac OSX groeit of OSX wordt afgebouwd en we straks vastzitten aan een halfbakken iOS oplossing.

  Of jij er niet uit bent, zal me mijn reet roesten.

  Als Apple er maar uit is. En die zullen wat dieper en langer hierover nadenken dat de Polanskys en Pruusen op deze wereld.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @Ivo-tje. Ik weet zeker dat je FAT32 kunt lezen en schrijven, zelf getest.

  Wat ik heb kunnen vinden:

  macOS Extended journaled — Ja, read and write.
  FAT32 — Ja, read and write.
  XFAT — Ja, read and write.
  NTFS — Nee
  APFS — Nee

  Die laatste verbaast me, omdat een idevice zelf APFS als filesysteem heeft. Kan het niet meer testen, aangezien ik de beta van mijn iPad heb gegooid.

 • Profielfoto
  Gabriel

  Icoontjes in mappen zijn slechts aliassen naar bestanden. Waarom duurt het zo lang een bruikbare mappenstructuur te implementeren? Als je een project doet, op vakantie gaat of een huis koopt heb je allerlei bestanden (tekst, foto, film, spreadsheet, etc.) die je bij elkaar in een map wilt hebben.

 • Profielfoto
  maluku-nick

  Het wordt natuurlijk pas echt interessant als je direct op een extern volume kunt werken vanuit bijv. de iMovie app