Het Nederlandse App Store gamesucces van: Lucky Kat

Door: Jelle van Es - 5 reacties

In de App Store kun je vandaag de dag vele honderdduizenden games halen. Een groot gedeelte daarvan is je tijd niet waard, zo eerlijk moeten we er zijn. Maar er zijn ook een aantal titels die je uren bezig kunnen houden. Bij het maken van zo’n game komt veel kijken. Je moet een goed idee hebben, vervolgens daar de juiste mensen voor vinden om het te maken, de game goed lanceren met een succesvol marketingplan en daarna een beetje hopen dat de game wordt opgepakt.

In Nederland zijn er ook heel wat mensen bezig met het maken van games voor de App Store. Onlangs kregen we de mogelijkheid om aan de tafel te zitten met vier creatieve partijen, die allemaal hun eigen ervaringen hadden met het maken van games. Het leverde een boeiend gesprek op, waarbij er een mix tussen persoonlijke en succesverhalen naar voren zijn gekomen. Na afloop van het gesprek hebben we besloten om de verhalen in een vierluik te gooien, omdat iedereen zijn eigen verhaal heeft. We beginnen met Lucky Kat, een studio die mede is opgericht door Herdjie Zhou.

Het succes van Lucky Kat

Herdjie was de eerste van de vier studios die met zijn eigen verhaal begon. Hij runt de studio samen met zijn broertje, waarbij de laatste zich vooral bezig houdt met de technische zaken. Lucky Kat is een studio die free-to-play-games maakt met een popculture twist. Hij had altijd een droom om een gamestudio te beginnen. Zijn broertje heeft zich daarbij alle vaardigheden aangeleerd.

Lucky Kat

Zij zijn pas 4,5 jaar geleden begonnen met Lucky Kat. Herdjie zag de gamesindustrie altijd als iets heel groots en complex, waar je niet zomaar in kon rollen. De reden om in het diepe te duiken is te vinden in een klein persoonlijk drama. Herdjie kreeg tijdens het hardlopen een hartstilstand. Daar is hij goed uitgekomen, maar het heeft er ook voor gezorgd dat hij is gaan nadenken over het leven. In de categorie van ‘ik heb toch niks te missen’, besloot hij alles op alles te zetten om zijn eigen studio op te zetten.

Drie maanden na die keuze lanceerde het bedrijf Nom Cat. Het was een game die draaide om katten. Het was hen gelukt om alle bekende internetkatten in een game te krijgen. Daarvoor heeft hij wel heel wat belletjes moeten plegen naar de eigenaren van de katten voor de licenties. Op de dag van release kreeg hij gelijk 20 miljoen impressies op Facebook en leek het succes te zijn geboren.

Het was volgens Herdjie een droom die uitkwam. Het succes zorgde er voor dat uiteindelijk ook eigenaren van echt bekende katten, zoals Grumpy Cat, in de game wilde komen met hun kat. Zo kon je als gebruiker Grumpy Cat als DLC kopen en werd de omzet gesplit. De game werd uiteindelijk in een maand meer dan vier miljoen keer gedownload en men besloot om er een soort van uitdaging in te gooien. Als je bepaalde dingen in de game voor elkaar kreeg, speelde je stickers vrij voor iMessage en werd dat weer gebruikt voor een stukje marketing.

Na dit succes was het de vraag hoe men verder moest. Was het een one-hit-wonder of wilden de broers er echt hun werk van maken? Inmiddels zijn we een paar jaar verder en werken er inmiddels 10 man intern bij Lucky Kat en 10 man extern. Er is net een nieuw kantoor geopend en vorig jaar was er een nieuw hoogtepunt met het bezoek van Tim Cook aan de studio. Zij konden toen hun verhaal aan hem vertellen. Het was een gemakkelijk gesprek en volgens Herdjie is Cook ook daadwerkelijk grappig.

Lucky Kat

Beat Street is de meest succesvolle game tot nu toe. Het is een beat-em-up game die je met een enkele vinger kunt spelen. Je ramt er iedereen in elkaar en kunt het ook samen online spelen. Binnen een maand tijd werd er een miljoen dollar mee opgehaald en kon Herdjie verder bouwen aan de studio.

De meest recente game is Nom Plant. Een titel die in sommige landen al is gelanceerd. Het is een game waarbij je met een plant omhoog eet.

De toekomst ziet er ook goed uit voor het bedrijf. Er zijn meer kansen voor het maken voor games. Het is nog even afwachten wat de Apple Arcade precies gaat bieden. Er is daarvoor nog geen contact gelegd met Apple, maar het is wel zo dat het er voor zorgt dat er meer geld is in de markt om games te ontwikkelen.

Lucky Kat

Herdjie is trots op wat hij nu bereikt heeft. Dat geeft hem ook energie. Hij is dankbaar voor zijn positie. Hij wordt vrolijk als hij elke dag op kantoor binnenkomt. Het is hard werken en er is niks zeker, maar zeker als je ziet waar hij 4,5 jaar geleden was, is dit een mooi verhaal.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  PowerMac

  Leuk verhaal.

  Wellicht dat je ook links kunt maken voor Beat Street en Nom Cat?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Mooi werk mannen. Zet m op.

 • Profielfoto
  RW076

  En waar kunnen we al dit moois downloaden (zonder te zoeken)?

 • Profielfoto
  koen

  Link staat in artikel. ?

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Leuk! Dank.