Google voorziet Nest-camera’s van extra security theater

Door: Raymon Mens - 3 reacties
Afbeelding: Nest

Google verbetert de privacy van zijn Nest-camera’s. Het is vanaf nu niet meer mogelijk om de ingebouwde LED in de camera uit te schakelen. Deze zal altijd gaan branden wanneer er een opname actief is of iemand live via de app naar het beeld kijkt.

Hoewel gebruikers de groene LED nog steeds kunnen dimmen, is deactiveren niet langer mogelijk. Google zegt in een e-mail aan gebruikers: “We doen dit om ervoor te zorgen dat jij en de mensen om je heen weten wanneer de camera aan staat en aan het opnemen is.”

Nest Cam en Dropcam

Concreet wil dit zeggen dat een aantal functies in de Nest-app verdwijnen. In de instellingen van alle Nest-camera’s en Nest Hello verdwijnt de mogelijkheid om de statusindicator uit te schakelen. De LED op een Nest Cam, Dropcam en Nest Hallo knippert vanaf nu ook wanneer live video van de camera wordt gestreamd door de app van de camera.

Dropcam werd enkele jaren geleden door het dochterbedrijf van Google gekocht. De camera’s die niet onder supervisie van Google zijn gemaakt, hebben een blauwe in plaats van groene LED. Functioneel is er op de kleur na geen verschil. De Dropcam-camera’s zijn ook gewoon met de Nest-app te bedienen.

Nest Camera
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Nest

Gebruikers sceptisch

Deze maatregel is op papier heel nuttig, maar kan ook worden gezien als security theater. Hier is niet echt een Nederlandse vertaling voor, maar wij zouden het omschrijven als “veiligheid is een gevoel”. Fundamenteel biedt de maatregel namelijk niet heel veel meer privacy. Iemand die een camera wil verbergen in bijvoorbeeld een Airbnb kan het statuslampje gewoon afplakken of wat nagellak gebruiken om het onzichtbaar te maken. Dat de LED aangestuurd wordt door software, helpt ook niet. Kwaadwillenden kunnen in theorie nog altijd de firmware overschrijven en zo de LED uitschakelen.

Zoals een gebruiker schrijft: “Als Nest-gebruiker en eigenaar van meerdere camera’s vind ik het hilarisch dat er al jaren geen echte functies zijn geïntroduceerd en dat ze in plaats daarvan zoiets bedenken”.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  fatboysmart

  Maakt mijn camera ‘s-nachts onbruikbaar. Hij kijkt door een raam naar buiten. Als het lampje aanblijft spiegelt dat in het glas en is het beeld haast onzichtbaar. Geen Nest meer voor mij dus.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Vind Nest camera’s niet aantrekkelijk door het veel te dure cloud abonnement. Ben erg benieuwd naar de camera’s die straks met HomeKit Secure Video gaan werken.

 • Profielfoto
  vandenbroeke

  Raar dat een fabrikant zomaar de functionaliteit kan aanpassen en kan verwijderen. Maakt net als bij fatboysmart ook mijn camera onbruikbaar als beveiligingscamera.