Google Maps maakt navigeren makkelijk met augmented reality

Door: Raymon Mens - 6 reacties
Afbeelding: PxHere/Google, montage: OMT

Google Maps is van een aantal nieuwe functies voorzien die navigeren in steden en landen makkelijker moet maken. De grootste nieuwigheid is begeleiding met augmented reality (AR) tijdens het navigeren. Dit werkt uitsluitend tijdens te voet navigeren en projecteert aanwijzingen over het camerabeeld. Dat is nuttiger dan een blauw bolletje.

Google noemt de nieuwe functie Live View. Het werkt uitsluitend met telefoons die ARKit van Apple of ARCore van Google ondersteunen. Dat wil zeggen: de iPhone 6s of nieuwer en een berg moderne Android-smartphones.

Zo werkt Live View van Google Maps

Live View gebruikt augmented reality (AR) om je de juiste wandelrichting te tonen. De omgeving om je heen wordt op het beeldscherm getoond (camerabeeld) en Google vult deze aan met pijlen en richtingaanwijzers. Zo loop je nooit meer een straat voorbij of wanneer je net uit de metro komt een verkeerde kant op. Tijdens het plannen van een wandelroute kies je voor de knop ‘Live Weergave’ om de functie te activeren.

Om Live View van Google Maps te gebruiken, moet je telefoon wel goed zicht op de omgeving hebben. Je moet ‘m dus goed omhoog houden tijdens het navigeren. Gelukkig wordt de kaart ook nog getoond, dus kun je op momenten waarop extra begeleiding niet nodig is ook gewoon op de kaart lopen.

Google Maps navigatie AR 001
Klik/tap voor groter. Afbeelding via: WSJ

Meer nieuwe functies

Je kunt Google Maps nu gebruiken ook centrale locatie voor het raadplegen van al je boekingen van vluchten en hotels. Hiervoor moet je wel ingelogd zijn met een Google-account en Gmail gebruiken. Het menu van de app toont naderende reizen met alle reserveringen, inchecktijden en vluchtnummers op een rij. Dit werkt ook offline.

Tijdens reizen zet Google ook in op meer persoonlijke aanbevelingen. De functie ‘Jouw match’ wordt uitgebreid met aanbevelingen voor restaurants in de buurt. Bij een aantal zaken kun je nu ook zien of er een tafel vrij is en welke gerechten populair zijn. Ook hierbij is de voorwaarde wederom dat je ingelogd bent met een Google-account en de zoekgigant een sterk genoeg profiel van je heeft opgebouwd om relevante aanbevelingen te doen.

Google Maps explore 001
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Google PR

Apple en Google timmeren aan de weg

Google timmert te laatste tijd hard aan de weg met zijn Kaarten-app. Zo werd onlangs informatie over de drukte in het OV toegevoegd en worden flitsers op de wegen gemeld tijdens het navigeren. Apple zit met zijn eigen Kaarten-app overigens ook niet stil. In iOS 13 komen meerdere nieuwe functies naar Apple Maps (Zie ook → iOS 13 brengt 4 vernieuwingen naar Apple’s Kaarten-app)

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Die ‘nieuwigheid’ is er toch al een paar maandjes.

  Of is dit op iOS nu pas geïmplementeerd?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Het was alleen voor gebruikers van de Google Pixel Smartphone in beta. Nu final voor een berg meer smartphones.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ah, wacht… ik was blijkbaar een ‘local guide’ en had de testversie hiervan.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Niet alleen voor Pixel gebruikers dus, maar ook voor mensen die zich hiervoor hadden aangemeld (ik had het op mijn LG G6 al).

 • Profielfoto
  SteveSnobs

  Jullie zijn iets vergeten te vermelden:

  Het kan zijn dat de functie nog niet op jouw toestel te zien is. Volgens een woordvoerder van Google wordt Live View de komende dagen geleidelijk naar alle gebruikers uitgerold.

  Graag gedaan…

 • Profielfoto
  Yosemite

  Ik had als Local Guide op iOS ook de test versie al een tijdje. Al moet ik zeggen dat ik het nooit echt gebruikt heb omdat ik turn by turn navigatie tijdens het lopen niet echt nodig vind.