Raymon Mens
Raymon Mens App Store 23 augustus 2019
Leestijd: 2 minuten

Google Foto’s: zoekfunctie uit­ge­breid, gezichts­her­kenning op komst

Google Foto’s is een populair alternatief voor de Foto’s-app op iPhone, iPad en Mac. Google’s app doet veel in de cloud en kan daardoor een krachtige zoekfunctie aanbieden. Die wordt nu weer een stukje beter met tekstherkenning. Ook gaat Google gezichtsherkenning toepassen.

De zoekgigant bevestigt in een Tweet dat tekstherkenning voor foto’s uitgerold wordt. De eerste gebruikers kunnen de functie inmiddels gebruiken. Dit werkt alleen voor foto’s die naar de servers van Google zijn geüpload. Het indexeren kan even duren.

Google Foto’s: handigheidjes met tekst

Google past OCR (optical character recognition) toe. Dat kan handig zijn bij het zoeken naar een bonnetje van bijvoorbeeld een bepaalde winkel waar je een foto van hebt gemaakt, of een bepaald screenshot. Er is nog een handige toepassing: maak een foto van een Wi-Fi-wachtwoord, tik op het lens-icoon en kopieer dit direct als tekst vanaf de foto. Je kunt dit ook toepassen voor het vertalen van tekst of een passage uit een foto op Google zoeken.

Google foto's 001
Klik/tap voor groter.

Gezichtsherkenning naar Europa

Er komt nog een nieuwe functie aan, die is nog niet actief, maar Google heeft het al wel aangekondigd. Gezichtsherkenning komt naar Google Foto’s. De app gaat ieder gezichten in foto’s groeperen, zodat je straks naar mensen kunt zoeken en albums of video-overzichten van al hun foto’s kunt maken.

Deze functie was al langer in de VS beschikbaar en Google wachtte even met de uitrol naar Europa om zeker te zijn dat de functie voldoet aan de lokale privacy­wetten. Google Foto’s gaat geen namen aan gezichten hangen, dat moet je zelf doen. Bovendien worden namen die je aan gezichten geeft niet zichtbaar bij het delen. Namen worden ook niet in de cloud opgeslagen, maar blijven op je toestel. Optioneel kun je de functie ook uitschakelen. Je kunt foto’s met gezichten straks vinden onder de optie “Mensen verkennen”. Volgens Google werkt het zelfs met huisdieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google Foto’s: zoekfunctie uit­ge­breid, gezichts­her­kenning op komst
Sluiten