Google Chrome 76: verbeterde privémodus, volledige dark mode en meer

Door: Raymon Mens - 3 reacties
Google Chrome
(Afbeelding: Pixabay/ Google, bewerking: OMT)

Zonder dat je het merkt, is Google Chrome op je Mac of PC (waarschijnlijk) bijgewerkt naar versie 76. De laatste update voor de browser bevat een aantal interessante nieuwigheden. Zo is de integratie van een dark mode nu helemaal compleet en is privémodus (incognito browsen) ook echt privé.

Voordat we dieper ingaan op de grote vernieuwingen eerst een paar kleine details. Adobe Flash, gebruikt iemand dat nog? Google denkt van niet en de flash plug-in is nu standaard uitgeschakeld. Mocht je het nog gebruiken, dan kan het via de instellingen (zoek naar Flash) ingeschakeld worden.

Incognito Google Chrome: verbeterde privémodus

De eerste belangrijke nieuwigheid in Google Chrome 76 is dat privé browsen met een incognitovenster meer privé is. Sites kunnen het gebruik van incognito detecteren, maar daar zijn nu maatregelen tegen genomen. Sommige nieuwssites profiteerden hiervan door lezers die met behulp van privémodus een paywall wilden omzeilen te blokkeren. De nieuwe versie van Chrome voorkomt dat uitgevers het gebruik van incognito browsen kunnen detecteren. Safari en Firefox hebben deze mogelijkheid nog niet, maar volgen ongetwijfeld.

Volledige dark mode

Eerder dit jaar bracht Apple een volledige dark mode (donkere modus) naar Safari en nu volgt Google Chrome. Wanneer je Mac in de donkere modus staat, zal niet alleen de interface van Google’s browser donker worden, maar ook de site zelf. Een website moet dit wel ondersteunen en een donker thema hebben. Dat wordt in de CSS-opmaak geregeld door de media-query prefers-color-scheme. Je kunt dit zelf proberen via bijvoorbeeld de site NS Hipster.

Google Chrome 76 dark mode
Klik/tap voor groter.

Progressive web apps

Ten slotte maakt Chrome 76 het eenvoudig om Progressive Web Apps (PWA) te installeren. Hierdoor kunnen websites ook als soort-van-native-app functioneren. Ze openen in een eigen venster en werken deels offline. Wanneer een website dit ondersteunt, toont Chrome rechtsboven kort de optie om de website als web-app te installeren. Je kunt deze dan als losse app in onder andere launchpad van de Mac terugvinden.

google chrome web apps 001
Klik/tap voor groter.

Check de versie van Google Chrome

Weten of je de laatste versie van Google’s browser hebt? Open ‘m en ga in het menu naar “Over Google Chrome”. Hier zie je meteen welke versie geinstalleerd is en of een nieuwe versie beschikbaar is.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ

  Nieuwe versie van de Google browser:

  Zo is privémodus (incognito browsen) ook echt privé.

   

  Hoeaahhhh!!!:-)

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, je kan er om lachen. .;)

  Maar voorlopig is en blijft dit toch wel de beste browser die er is, en is de incognito-modus ook de beste die er is op de markt.

 • Profielfoto
  penseel

  Je meent het sérieux.