Google volgt Apple’s voorbeeld: Play Store apps handmatig gekeurd

Door: Raymon Mens - 2 reacties
Google Play store feat
Afbeelding: WANT/Dominick Viëtor

Google gaat de controle in de Android Play Store flink verscherpen. De zoekgigant is lang Apple’s tegenhanger geweest met een applicatiewinkel waar vrijwel alles mocht, maar dat is nu voorbij. Nieuwe apps en updates worden net als op iOS door medewerkers handmatig gecheckt.

De afgelopen tijd was er in Android-land iedere maand wel een schandaal rondom een kwaadaardige app in de Google Play Store. De controle bestond slechts uit een geautomatiseerde scan op bekende malware. De apps werden -in tegenstelling tot de App Store op iOS- niet of nauwelijks handmatig gecontroleerd door Google-medewerkers.

Langere wachttijden apps en updates

Het is op zijn minst opmerkelijk dat Google deze stap neemt, want het Android-besturingssysteem wordt vaak aangeprezen om zijn vrijheid en openheid. Blijkbaar liep het aandeel malware of apps van lage kwaliteit toch de spuigaten uit. De wijziging is nog niet via een persbericht aangekondigd, maar geverifieerde medewerkers van de zoekgigant bevestigen de verandering op Reddit.

Het duurt straks naar verwachting drie dagen totdat nieuwe apps en updates in de Play Store op Android gekeurd zijn. Ter vergelijking: Apple doet er gemiddeld een dag over. Dat was ooit langer, maar de iPhone-maker heeft het proces de afgelopen jaren sterk verbeterd. Google zou grote apps wel voorrang gaan geven. Een update voor Facebook of Instagram krijgt meer prioriteit dan een nieuwe app van een onafhankelijke ontwikkelaar.

Google Play Store Android 001
Klik/tap voor groter. Afbeelding: WANT/Dominick Viëtor

Malware niet alleen in Google Play Store een probleem

Er was de afgelopen tijd geen gebrek aan gevaarlijke apps in de Play Store (kijk maar naar de gelinkte berichten van Android Planet). Dit was ook het gevolg van praktisch geen controle op updates. Het kwam regelmatig voor dat een legitieme ontwikkelaar zijn app verkocht aan een ander bedrijf, dat er vervolgens spyware en malware in stopte. Dit is ook een probleem in onder andere de Chrome Web Store, waar plug-ins voor de gelijknamige browser gedownload kunnen worden.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  Odie

  Hier vraag ik me nu wél af wat de nieuwswaarde is voor OMT. Alleen omdat Google iets gaat doe wat Apple ook als beleid heeft? Gaan jullie nu ook over Android apps schrijven als er een iOS tegenhanger van is? Of als Google, net als Apple, een nieuw hoofdkantoor gaat bouwen?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Gaan jullie nu ook over Android apps schrijven als er een iOS tegenhanger van is? Of als Google, net als Apple, een nieuw hoofdkantoor gaat bouwen?

  Ja. .;)

  IT is in beweging, en er staat geen hoge muur om het Apple-landschap heen. Bedrijven kijken naar elkaar, leren van elkaar, jatten van elkaar (ja, ook Apple). Het is dus zeker interessant – en soms ook noodzakelijk – om te zien en te lezen wat er bij de concurrent gebeurd.