Galaxy Note 10: Samsung schrapt minijack met slecht excuus

Door: Raymon Mens - 22 reacties
Afbeelding via: The Verge

Toen Apple de iPhone 7 in 2017 onthulde, was het excuus om de minijack te schrappen volgens velen een beetje matig. Apple noemde het geen logische keuze om een oude, grote connector te integreren in een apparaat met beperkte ruimte. Samsung heeft de nieuwe Galaxy Note 10 nu ook ontdaan van een minijack en gebruikt een nog slechter excuus dan Apple.

Dat de Galaxy Note 10 geen minijack heeft, is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Samsung heeft de iPhone namelijk drie jaar lang belachelijk gemaakt omdat deze geen aansluiting voor de hoofdtelefoon meer heeft. De Note is bovendien een telefoon die doorgaans over alle functies, poorten en aansluitingen beschikt.

Galaxy Note 10 zonder minijack, waarom?

Een woordvoerder van Samsung lichtte de keuze om de minijack-poort te schrappen toe aan de Amerikaanse pers. De verklaring is dat de Galaxy Note 10 nu ruimte voor 100mAh extra accu-capaciteit heeft. Dat is omgerekend zo’n 2 tot 3 procent meer. Een magere verbetering. De haptische feedback die het toestel geeft, zou ook beter zijn door de afwezigheid van de kleine holte.

Die laatste reden slaat echter als een tang op een varken. De Note 10 bevat een grote stylus die volledig in de behuizing kan worden geschoten. Die neemt natuurlijk veel meer ruimte in dan de minijack, maar dat lijkt Samsung dan weer niet te storen. De Galaxy Note is daarnaast meestal een “completere” versie van de Galaxy S en het is zeldzaam dat Samsung functionaliteit verwijdert.

Samsung Galaxy Note 10 iPhone
Note 10, iPhone XS Max en Note 10 Plus – Klik/tap voor groter. (Afbeelding: The Verge

Spottende advertenties offline

Samsung spot graag een beetje met Apple-producten in zijn advertenties. Zo werd in 2017 een commercial gepubliceerd die de notch van de iPhone X bespotte en Apple’s beslissing om de minijack te verwijderen belachelijk maakte. De Koreaanse fabrikant is blijkbaar niet zo’n fan van zelfspot, want het heeft deze video verwijderd, net als andere video’s die de spot drijven met de iPhone. Gelukkig is de commercial hieronder nog te zien.

Het is waarschijnlijk dat het verwijderen van de minijack op de Galaxy Note 10 bij Samsung de toon voor volgende toestellen zet. Tenzij klanten natuurlijk de nieuwe phablet boycotten en het Koreaanse bedrijf de beslissing herziet. Andere Android-fabrikanten lijken vooralsnog verdeeld. LG blijft zijn toestellen uitrusten met de analoge audiopoort, terwijl OnePlus er juist afscheid van heeft genomen. Google heeft een opmerkelijke route bewandeld. De Google Pixel 3 had geen minijack, maar de poort kwam in de Pixel 3a weer terug.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Nick Seamore

  “analoge audiopoort”

  Uhm, de lightning en andere poorten zijn ook qua audio analoog. De interne dac zet immers het digitale signaal in een analoog signaal. Wel kun je een externe dac aansluiten op bijvoorbeeld een iPhone. In dat geval gaat het digitale signaal niet over de interne dac heen van de telefoon maar gebruikt dan de andere pootjes van de connector waar de digitale data overheen gaat zodat de externe dac de digitale data om kan zetten in een analoog signaal. Maar gebruik je zo’n externe dac niet dan zal het audiosignaal altijd analoog zijn.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Nick Seamore op 12 augustus 2019 16:03
  “analoge audiopoort”

  Uhm, de lightning en andere poorten zijn ook qua audio analoog. De interne dac zet immers het digitale signaal in een analoog signaal. Wel kun je een externe dac aansluiten op bijvoorbeeld een iPhone. In dat geval gaat het digitale signaal niet over de interne dac heen van de telefoon maar gebruikt dan de andere pootjes van de connector waar de digitale data overheen gaat zodat de externe dac de digitale data om kan zetten in een analoog signaal. Maar gebruik je zo’n externe dac niet dan zal het audiosignaal altijd analoog zijn.

  Uhm.. nee Nick…

  Een minijack is wel degelijk een analoge audiopoort en een USB-c of Lightning aansluiting draagt wel degelijk DIGITALE audio over naar de buitenwereld. Het iPhone verloopje waarmee je een koptelefoon met minijack aansluit aan een Lightning poort bevat een dac, en de interne dac is, met het verdwijnen van de minijack, wel degelijk uit de iPhone verdwenen. Sluit je dus een Lightning headphone aan een iPhone (of een USB-c headphone aan een Mac of Android phone), dan zit de dac wel degelijk ingebouwd in de headphone.

 • Profielfoto
  DBIW

  Ondanks dat ik het jammer vindt dat de headphone jack verwijdert is, is de reden van Samsung natuurlijk wel 10x beter dan toentertijd die van Apple. In de Note zit namelijk daadwerkelijk wel een reus van een batterij, in de iPhone toen en nu niet. Daarnaast heeft de iPhone geen interne S-Pen, de Note wel. Samsung komt voor mij dus een stuk geloofwaardiger over dan Apple, waar destijds door JerryRigEverthing ook nog eens ontdekt werd dat de vrijgemaakte ruimte enkel opgevuld was met een stukje plastic:

  https://youtu.be/PmTSN4zWeQ0

  Samsung’s redenatie komt dus een stuk geloofwaardiger over dan die van Apple, die enkel uit was op het verkopen van hun wireless headphones. Maar weer leuk geprobeerd van dit Apple propaganda kanaal om Samsung te vasten.

 • Profielfoto
  arno1975

  DBIW op 12 augustus 2019 16:4
  Samsung’s redenatie komt dus een stuk geloofwaardiger over dan die van Apple, die enkel uit was op het verkopen van hun wireless headphones. Maar weer leuk geprobeerd van dit Apple propaganda kanaal om Samsung te vasten.

  Ik vind het op zijn minst een geloofwaardigheids gelijkspel. Qua excuses. Het is in mijn ogen zeker niet zo dat Samsung hier meer punten verdient.

  Ze gaan wél gigantisch af met die commercials- net als Google met hun Pixels overigens?

  En oh ja, ik geloof dat Samsung ook iets van een draadloze oordop heeft.?

 • Profielfoto
  Facundo

  Dat de Galaxy Note 10 geen minijack heeft, is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Samsung heeft de iPhone namelijk drie jaar lang belachelijk gemaakt omdat deze geen aansluiting voor de hoofdtelefoon meer heeft.

  3 jaar geleden waren wireless headphones en speakers ook nog niet zo de gewoonte als nu. Nu zijn er veel meer mensen die de minijack niet zullen missen. Zelf zou ik’m wel missen overigens.

 • Profielfoto
  strigoi

  Het schrappen van de hoofdtelefoon aansluiting op de telefoon is een logische stap en zoals vaker blijkt pas x jaar later ‘the way to go’. Zeker als de rest van de industrie en accessoires ook mee bewegen.

  Slecht excuus of niet, het is eerder zwak dat je partij X gaat lopen bashen voor het verwijderen van iets waarvan je eigenlijk al weet dat het een industriestandaard gaat worden en je er vroeg of laat zelf ook aan moet geloven.

 • Profielfoto
  pruus

  En als ze het pennetje schrappen, scheelt dat gauw weer 5 tot 7 procent.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  DBIW op 12 augustus 2019 16:49
    JerryRigEverthing ook nog eens ontdekt werd dat de vrijgemaakte ruimte enkel opgevuld was met een stukje plastic:

  https://youtu.be/PmTSN4zWeQ0

  Hele video gezien. Geen woord over een stukje plastic dat de vrijgemaakte ruimte opvult.

  Wel een goeie video trouwens. Apple wil inderdaad liever geld verdienen aan hun eigen standaard, dan veel geld te moeten uitgeven aan het waterdicht maken van een ingang waar ze sowieso niks aan verdienen. Wat zou jij dan beslissen als bedrijf?

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  mvmaastricht op 12 augustus 2019 16:20

  Nick Seamore op 12 augustus 2019 16:03
  “analoge audiopoort”

  Uhm, de lightning en andere poorten zijn ook qua audio analoog. De interne dac zet immers het digitale signaal in een analoog signaal. Wel kun je een externe dac aansluiten op bijvoorbeeld een iPhone. In dat geval gaat het digitale signaal niet over de interne dac heen van de telefoon maar gebruikt dan de andere pootjes van de connector waar de digitale data overheen gaat zodat de externe dac de digitale data om kan zetten in een analoog signaal. Maar gebruik je zo’n externe dac niet dan zal het audiosignaal altijd analoog zijn.

  Uhm.. nee Nick…

  Een minijack is wel degelijk een analoge audiopoort en een USB-c of Lightning aansluiting draagt wel degelijk DIGITALE audio over naar de buitenwereld. Het iPhone verloopje waarmee je een koptelefoon met minijack aansluit aan een Lightning poort bevat een dac, en de interne dac is, met het verdwijnen van de minijack, wel degelijk uit de iPhone verdwenen. Sluit je dus een Lightning headphone aan een iPhone (of een USB-c headphone aan een Mac of Android phone), dan zit de dac wel degelijk ingebouwd in de headphone.

  Uhmm… ja mvmaastricht… Je hebt geheel gelijk??.

  Ik was eventjes druk bezig per ongeluk “Fake News” te verspreiden. Ik was dan ook zo’n beetje geheel overtuigd dat er nog steeds een dac in de X zat en toen ik jou bericht las kon ik me bijna niet voorstellen dat ze een dac in dat verloopje geprutst konden krijgen. Had ik het daar dus even mis. Mijn excuses voor de onoplettendheid.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  DBIW op 12 augustus 2019 16:49
  Ondanks dat ik het jammer vindt dat de headphone jack verwijdert is, is de reden van Samsung natuurlijk wel 10x beter dan toentertijd die van Apple. In de Note zit namelijk daadwerkelijk wel een reus van een batterij, in de iPhone toen en nu niet. Daarnaast heeft de iPhone geen interne S-Pen, de Note wel. Samsung komt voor mij dus een stuk geloofwaardiger over dan Apple, waar destijds door JerryRigEverthing ook nog eens ontdekt werd dat de vrijgemaakte ruimte enkel opgevuld was met een stukje plastic:

  https://youtu.be/PmTSN4zWeQ0

  Samsung’s redenatie komt dus een stuk geloofwaardiger over dan die van Apple, die enkel uit was op het verkopen van hun wireless headphones. Maar weer leuk geprobeerd van dit Apple propaganda kanaal om Samsung te vasten.

  Prachtig betoog weer Merel. Uiteraard komt Samsung voor jou geloofwaardiger over. Zelfs toen de Note’s uit elkaar knalde lulde jij die dingen nog tot beste toestel ooit.

  Gewoon lachwekkend dat Samsung eerst het het verdwijnen van de headphone belachelijk en nu verwijderen ze hem zelf. Visie, echte visie…

 • Profielfoto
  whaha

  Ik ben in de war. Heeft de iPhone vanaf model 7 nu wel of niet een interne DAC?

  Ik neem aan dat er luidsprekers in zitten (want anders kun je niet bellen?) dus die moeten toch aangestuurd worden door een DAC, neem ik aan?

 • Profielfoto
  DBIW

  Ruwepit op 12 augustus 2019 19:06

  DBIW op 12 augustus 2019 16:49
  Ondanks dat ik het jammer vindt dat de headphone jack verwijdert is, is de reden van Samsung natuurlijk wel 10x beter dan toentertijd die van Apple. In de Note zit namelijk daadwerkelijk wel een reus van een batterij, in de iPhone toen en nu niet. Daarnaast heeft de iPhone geen interne S-Pen, de Note wel. Samsung komt voor mij dus een stuk geloofwaardiger over dan Apple, waar destijds door JerryRigEverthing ook nog eens ontdekt werd dat de vrijgemaakte ruimte enkel opgevuld was met een stukje plastic:

  https://youtu.be/PmTSN4zWeQ0

  Samsung’s redenatie komt dus een stuk geloofwaardiger over dan die van Apple, die enkel uit was op het verkopen van hun wireless headphones. Maar weer leuk geprobeerd van dit Apple propaganda kanaal om Samsung te vasten.

  Prachtig betoog weer Merel. Uiteraard komt Samsung voor jou geloofwaardiger over. Zelfs toen de Note’s uit elkaar knalde lulde jij die dingen nog tot beste toestel ooit.

  Gewoon lachwekkend dat Samsung eerst het het verdwijnen van de headphone belachelijk en nu verwijderen ze hem zelf. Visie, echte visie…

  Wie is ‘merel’ precies?

  Wat een inhoudsloze en agressieve reactie zeg… Ben je op je tenen gestrapt?

  Antwoord volgende keer gewoon even inhoudelijk als je geen tegen argument hebt.

  En ach ja, Apple maakte ook de stylus, phablet en OLED belachelijk.

  En ja, zonder het batterij debacle van de Note 7, was het in die tijd inderdaad veruit het beste toestel. Eigenlijk waar de Note ieder jaar tot bekroond wordt door Consumer Reports en veel tech sites.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  De Lightning Port is een bijzonder slimme aansluiting, waarbij met veel technische snufjes een supergebruiksvriendelijke ervaring voor de gebruiker is ontworpen. In zijn tijd was de poort de concurrentie ver vooruit.

  Om de Lightning Port te begrijpen moet je eigenlijk drie zaken uit elkaar houden: de fysieke aansluiting, de toepassingen (mogelijkheden) en de gebruikte technieken/standaarden om feitelijk die toepassingen mogelijk te maken.

  Apple kwam met de Lightning Port in een tijd waar de meeste connectoren enkel op een wijze aangesloten konden worden, of het nu de oude 30-pins connector was, USB type A of B aansluiting of zelfs Firewire … Allemaal redelijk recht toe recht aan, maar wel beperkt tot maar een juiste manier. Voor een mobiel apparaat niet altijd handig. Dus kwam Apple met een ontwerp waarbij de telefoon in staat is om zelf te bepalen wat de polariteit is (+ en -) en desnoods deze zelf om te draaien naar gelang hoe de kabel erin steekt. En het kan nog wat zaken. Dus op zich – zeker in die tijd – een mooie poort.

  In de basis voorziet de Lightning Port in drie functies:

  1. Opladen van het Apparaat
  2. Gegevens overdracht
  3. Echtheidscontrole van de peripheralia

  … “Maar je kunt toch ook een HDMI aansluiting koppelen aan je Lightning Poort en je kunt muziek afspelen via de Lightning Poort, dus hoebedoelje ‘Gegevens Overdracht’?” …

  Wel, precies zoals ik dat zeg. De telefoon stuurt middels een standaard protocol de ‘ruwe gegevens’ of enigszins ‘voorbewerkte’ gegevens naar een extern ‘hulpje’, te weten een Digitaal Analoog Omvormer of een externe Videokaart …

  Namelijk, in de verloopplug zit een volwaardige Digitaal Analoog Omvormer die het geluid naar een analoog signaal omvormt. Er zijn verschillende tests op het internet te vinden waaruit blijkt dat Apple een moois stukje hardware heeft gemaakt omdat de kwaliteit van de gebruikte componenten erg goed is en daarmee de geluidskwaliteit van dat “verloopstukje” super is.

  Op Android werkt het niet wezenlijk anders. Met dien verschil dat al geruime tijd Android toestellen voorzien zijn van een USB C aansluiting en daarmee ook diverse verlooppluggen alsmede volwaardige high end DAC converters aangesloten kunnen worden. Zoals altijd binnen de Android wereld loopt de kwaliteit uiteen van “Kwalitatief Uitermate Teleurstellend” tot bijzonder goed.

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Ik moet bekennen dat ik het fijn vind om nieuwe dingen uit te proberen en ik heb een Samsung Note 9 gehaald om te experimenteren. Ja, ik weet het, de Samsung Note 10 is nu net aangekondigd, maar het ging om te experimenteren met het platfrom en het toestel heb ik Duitsland voor nog geen 450 euro gehaald. Dus een koopje.

  Ik heb vaker iOS afgewisseld met Android en ken de verschillen en zo ook ervaar ik (over en weer) de nodige irritaties van zaken die of niet, niet goed werken of geheel ontbreken.

  Na twee weken gebruik zijn er natuurlijk de nodige irritaties, maar – eerlijk is eerlijk – in zijn geheel niet meer te vergelijken met voorgaande jaren …

  Maar ik ben eigenlijk een beetje flabbergasted. En dat vooral op het gebied van bruikbaarheid en productiviteit. Eerst was ik wat sceptisch inzake sommige zaken, totdat je ze gaat gebruiken of je deze hebt.

  Een paar zaken na een kleine twee weken gebruik:

  –        Een Stylus op een telefoon is – naar blijkt – een briliante zet: in mijn geval superhandig

  –        Dual SIM ondersteuning blijkt keer op keer super handig

  –        Een sterke batterij is zeker geen luxe

  –        VoLTE en VoWiFi (Voice over WiFi) werkt GEWELDIG. Ik reis veel en heb te maken met zeer sterk wisselende ontvangst. Zelfs bij onze oosterburen is de GSM ontvangst meestal teleurstellend, zeker buiten de standscentra. VoWiFi aanzetten en je bent perfect bereikbaar. Daarnaast zijn de opties briliant, alsmede de standaard ondersteuning voor VoIP en VPN

  –        NFC werkt super, op beide platformen, maar op Android kan ik er zoveel meer mee.

  –        Accounts en werkprofielen: Blackberry kende het al … Maar het werkt gewoon echt briliant: een aparte werkomgeving en een aparte prive omgeving op je telefoon. Op de meeste nieuwe android telefoons is er zelfs standaard een speciaal kinderaccount met een aangepaste, kindvriendelijke omgeving. Kind kan op alle knopjes drukken en je programma’s, foto’s of andere potentiële problemen zul je niet hebben ?

  –        Productiviteit … Daarover hieronder meer:

   

  Met de Samsung beschik je over een USB C aansluiting en volledige video ondersteuning. Dus behalve al het draadloos geweld, kun je het via ene gewone USB C dongel (zelfs die van Apple, Dell of Microsoft) gebruiken om de telefoon op 4K HDMI te verbinden, displayport, DVI of wat dan ook.

  Maar wat in die korte tijd echt bijzonder is gebleken zijn zowel de ingebouwde stylus als … Volwaardige ondersteuning voor toetsenbord en muis!

  “Toetsenbord en Muis op een telefoon? Wat moet je daar nu mee?”
  Dat was eigenlijk mijn eerste reactie. Totdat ik een week geleden eens de telefoon maar eens heb aangesloten op een monitor … En toen viel mijn mond een beetje open …

  Na enige verbazing, stilte en een kop koffie ben ik het toen gaan gebruiken …

  En toen werd ik nog stiller …

  Deze week ben ik wederom bij een van mijn klanten gearriveerd, maar deze week voor het eerst in mijn leven bij een klant ZONDER notebook of tablet, maar enkel een TELEFOON.

  Wat ik momenteel (terwijl ik dit type) mee heb genomen is de Samsung Note 9, met een USB Type C mini dock met een HDMI aansluiting en twee USB poortjes … That’s it …

  En het werkt! Zeker in zakelijke omgevingen waar veel gebruik wordt gemaakt van Citrix, VMWare of andere VDI omplossingen. Natuurlijk zijn er beperkingen, natuurlijk kan het beter. Maar dat geld eigenlijk voor elk product, zelfs in het Apple domein.

  Wat ik bedoel kun je zien in onderstaande video:

  https://www.youtube.com/watch?v=o1UkVzll4V0

  En eerlijk is eerlijk: dit had Apple moeten doen … We wachten af, immers Apple is vaker een volger om het vervolgens middels de gebruikelijke Apple aanpak iets te laten verworden tot een “oeh en een ah” functionaliteit, met daarbij eigenlijk iedereen doen denken dat zij het hebben uitgevonden. Is niet erg, zou een iPhone die dergelijke functionaliteit biedt zeker overwegen. Mits deze 2000 euro gaat kosten:-P

 • Profielfoto
  Ruwepit

  DBIW op 12 augustus 2019 22:02

  Ruwepit op 12 augustus 2019 19:06

  DBIW op 12 augustus 2019 16:49
  Ondanks dat ik het jammer vindt dat de headphone jack verwijdert is, is de reden van Samsung natuurlijk wel 10x beter dan toentertijd die van Apple. In de Note zit namelijk daadwerkelijk wel een reus van een batterij, in de iPhone toen en nu niet. Daarnaast heeft de iPhone geen interne S-Pen, de Note wel. Samsung komt voor mij dus een stuk geloofwaardiger over dan Apple, waar destijds door JerryRigEverthing ook nog eens ontdekt werd dat de vrijgemaakte ruimte enkel opgevuld was met een stukje plastic:

  https://youtu.be/PmTSN4zWeQ0

  Samsung’s redenatie komt dus een stuk geloofwaardiger over dan die van Apple, die enkel uit was op het verkopen van hun wireless headphones. Maar weer leuk geprobeerd van dit Apple propaganda kanaal om Samsung te vasten.

  Prachtig betoog weer Merel. Uiteraard komt Samsung voor jou geloofwaardiger over. Zelfs toen de Note’s uit elkaar knalde lulde jij die dingen nog tot beste toestel ooit.

  Gewoon lachwekkend dat Samsung eerst het het verdwijnen van de headphone belachelijk en nu verwijderen ze hem zelf. Visie, echte visie…

  Wie is ‘merel’ precies?

  Wat een inhoudsloze en agressieve reactie zeg… Ben je op je tenen gestrapt?

  Antwoord volgende keer gewoon even inhoudelijk als je geen tegen argument hebt.

  En ach ja, Apple maakte ook de stylus, phablet en OLED belachelijk.

  En ja, zonder het batterij debacle van de Note 7, was het in die tijd inderdaad veruit het beste toestel. Eigenlijk waar de Note ieder jaar tot bekroond wordt door Consumer Reports en veel tech sites.

  en Merel de NU huistrol weet weer van niks. Ongeveer 500x een ban gehad daar en je drang om het Samsung religie te verkondigen heeft je zelfs tot hier, notabene een Apple forum, gebracht. Ook hier met diverse accounts.

  Agressief? Integendeel zelfs, iIk vermaak me al jaren kostelijk om je vanwege het verkondigen van je Samsung religie.

   

  Terug naar de echte materie, Samsung zet zich gewoon weer te kakken door iets uit een toestel te verwijderen waar ze een paar jaar geleden een ander merk voor uitgelachen hebben.

 • Profielfoto
  Bart119

  Terug naar de echte materie, Samsung zet zich gewoon weer te kakken door iets uit een toestel te verwijderen waar ze een paar jaar geleden een ander merk voor uitgelachen hebben.

  En wat dan nog? Apple maakte zoveel jaren geleden PC’s met Intel processors belachelijk en opeens op WWDC 2005 kwam Steve Jobs aankondigen dat de Mac Intel processors krijgt…

   

  En uiteindelijk was dat een zeer slimme zet van Apple, maar ik bedoel hiermee dat Apple ook nooit vies geweest is van concurrenten “uit te lachen”.

 • Profielfoto
  Emiel L

  Nick Seamore op 12 augustus 2019 18:38

  Uhmm… ja mvmaastricht… Je hebt geheel gelijk??.

  Ik was eventjes druk bezig per ongeluk “Fake News” te verspreiden. Ik was dan ook zo’n beetje geheel overtuigd dat er nog steeds een dac in de X zat en toen ik jou bericht las kon ik me bijna niet voorstellen dat ze een dac in dat verloopje geprutst konden krijgen. Had ik het daar dus even mis. Mijn excuses voor de onoplettendheid.

  Er zit wel een DAC in de iPhone… deze wordt gebruikt voor het maken van een analoog signaal voor de luidsprekers en haptic feedback.

 • Profielfoto
  iKweethetbeter

  DBIW op 12 augustus 2019 16:49
  Ondanks dat ik het jammer vindt dat de headphone jack verwijdert is, is de reden van Samsung natuurlijk wel 10x beter dan toentertijd die van Apple. In de Note zit namelijk daadwerkelijk wel een reus van een batterij, in de iPhone toen en nu niet. Daarnaast heeft de iPhone geen interne S-Pen, de Note wel. Samsung komt voor mij dus een stuk geloofwaardiger over dan Apple, waar destijds door JerryRigEverthing ook nog eens ontdekt werd dat de vrijgemaakte ruimte enkel opgevuld was met een stukje plastic:

  https://youtu.be/PmTSN4zWeQ0

  Samsung’s redenatie komt dus een stuk geloofwaardiger over dan die van Apple, die enkel uit was op het verkopen van hun wireless headphones. Maar weer leuk geprobeerd van dit Apple propaganda kanaal om Samsung te vasten.

  De beredenering van Samsung is niks beter, sterker, hij is veel slechter. Apple neemt altijd snel afscheid van oude IT technologieën, zoals de floppy drive en de optische drive. Helaas zit de 3,5mm audio aansluiting daar ook bij. Deze hadden ze van mij mogen laten zitten, want deze heeft geen betere opvolger gekregen, terwijl dat met de antieke drives wel zo was.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Goed verhaal @doctor_apple!

  En verder merel of kerel, kunnen jullie bij het quoten niet wat selectiever zijn. Ik moet zoveel voorbij scrollen bij het overslaan van die discussie. Alvast dank!

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Bart119 op 13 augustus 2019 11:47

  Terug naar de echte materie, Samsung zet zich gewoon weer te kakken door iets uit een toestel te verwijderen waar ze een paar jaar geleden een ander merk voor uitgelachen hebben.

  En wat dan nog? Apple maakte zoveel jaren geleden PC’s met Intel processors belachelijk en opeens op WWDC 2005 kwam Steve Jobs aankondigen dat de Mac Intel processors krijgt…

   

  En uiteindelijk was dat een zeer slimme zet van Apple, maar ik bedoel hiermee dat Apple ook nooit vies geweest is van concurrenten “uit te lachen”.

  Apple heeft nooit pc’s met Intel processoren uitgelachen; alleen pc’s met Windows… wat volkomen terecht was trouwens.

  En Apple is daarna nooit Microsoft gaan volgen in het gaan gebruiken van Windows, dus de vergelijking gaat mank. Samsung, daarentegen, heeft meerdere keren Apple uitgelachen en vervolgens precies dat gedaan waarvoor ze Apple uitgelachen hebben: in 2007 voor het ‘belachelijk grote scherm’ van de iPhone, waarna ze in 2012 met een tweemaal zo groot scherm kwamen (en nee: Apple heeft Samsung nooit ‘uitgelachen’ om het grote scherm: alleen gezegd dat 4 inch de ideale maat is om met één hand te bedienen, wat nog steeds waar is). In 2014, toen Apple voor iedereen volkomen onverwacht met een 64bit mobiele processor kwam, lachte Samsung Apple hiervoor uit: ‘volkomen onzin’, waarna ze zich haastten om hetzelfde te voor mekaar te krijgen. De geschiedenis herhaalde zich in 2016 met het verdwijnen van de minijack hit de iPhone, waarna ze hetzelfde deden in 2019.

  Het is opvallend dat Samsung zich telkens opnieuw bedient van het belachelijk maken van concurrenten, zonder zelf een duidelijke visie te hebben op hoe het dan wél moet. En dat ze het aan die visie ontbreekt blijkt dan ook telkens weer: als ze kopiëren wat anderen verzinnen.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Emiel L op 13 augustus 2019 13:08

  Nick Seamore op 12 augustus 2019 18:38

  Uhmm… ja mvmaastricht… Je hebt geheel gelijk??.

  Ik was eventjes druk bezig per ongeluk “Fake News” te verspreiden. Ik was dan ook zo’n beetje geheel overtuigd dat er nog steeds een dac in de X zat en toen ik jou bericht las kon ik me bijna niet voorstellen dat ze een dac in dat verloopje geprutst konden krijgen. Had ik het daar dus even mis. Mijn excuses voor de onoplettendheid.

  Er zit wel een DAC in de iPhone… deze wordt gebruikt voor het maken van een analoog signaal voor de luidsprekers en haptic feedback.

  Dat klopt, maar we hadden het over de dac van de headphone.

 • Profielfoto
  Obi-wan Kenobi

  mvmaastricht op 14 augustus 2019 00:25
  Apple heeft nooit pc’s met Intel processoren uitgelachen; alleen pc’s met Windows… wat volkomen terecht was trouwens.

  Ah nee?

  https://www.youtube.com/watch?v=Cz78v4euRd0

  https://www.youtube.com/watch?v=zE6aKeK61A4

  :-D