FTC start onderzoek naar Amazon voor verkopen Apple producten

Door: Night - 0 reacties
Amazon Apple FTC

De FTC, de Amerikaanse toezichthouder, gaat een onderzoek starten naar de deal van webwinkel-gigant Amazon met Apple. Door deze samenwerking zouden volgens de markt-waakhond honderden kleinere verkopers van Apple producten mogelijk buitenspel zijn gezet.

Afgelopen najaar is de webwinkel-gigant gestart met de directe verkoop van Apple-producten. Je kon al eerder Apple spullen bestellen op de site van Amazon. Die werden echter door andere bedrijven via Amazon aanboden. Die kleinere bedrijven worden door de samenwerking met Apple nu door de webwinkel-gigant gepasseerd.

Kleinere verkopers buitenspel gezet door webwinkel-gigant Amazon

Website The Verge meldde dat door de samenwerking tussen Apple en webwinkel-gigant Amazon honderden kleinere verkopers van Apple-producten mogelijk buitenspel zijn gezet. Die samenwerking is officieel bedoeld om de verkoop van namaak Apple producten en misleidende advertenties een halt toe te roepen. Het gevolg was echter dat veel verkopers van refurbished en niet meer door Apple gemaakte producten hun verkopen zagen stagneren. Volgens The Verge is zeker één van die kleinere verkopers benaderd door de FTC met vragen over de impact van de deal op zijn bedrijf.

Amazon Prime Day 2019
Kleinere bedrijven zouden door webwinkel-gigant Amazon buitenspel gezet zijn door deal met Apple (klik/tap voor groter) (Afbeelding: Amazon)

Grote techbedrijven onder de loep

De FTC heeft een speciale divisie opgericht, de Tech Task Force. Deze is in het leven geroepen om misstanden en concurrentievervalsing bij grote techbedrijven aan de kaak te stellen. Grote techbedrijven, zoals Apple en webwinkel-gigant Amazon, liggen al geruime tijd onder vuur. Zowel in Amerika als in Europa. Zo onderzoekt de EC op dit moment onder andere een klacht van Spotify over de vermeende concurrentievervalsing van het bedrijf uit Cupertino. Zowel in Nederland als in de VS wil men de macht van de tech-reuzen beperken.

Reacties

0 reacties