Raymon Mens
Raymon Mens Apple Inc. 7 augustus 2019

FileMaker: Apple’s dochterbedrijf breidt uit en wijzigt naam

Apple’s dochterbedrijf FileMaker breidt uit en wijzigt zijn naam. De nieuwe naam, Claris, roept bij Mac-gebruikers van het eerste uur ongetwijfeld herinneringen op. Het was de naam van de dochteronderneming van Apple die in 1987 werd opgericht om applicaties voor de Mac te maken. Die naam keert nu dus terug.

Claris maakte in het verleden apps zoals MacWrite, MacPaint en MacDraw. Ze waren onderdeel van ClarisWorks. Laatstgenoemde applicaties zijn nu bekend als Pages, Numbers en Keynote en zijn onderdeel van iWork. Het nieuwe Claris International Inc. blijft de bekende databasesoftware FileMaker maken, maar gaat meer doen.

FileMaker heet nu Claris, maar…

Dat de naam van de ontwikkelaar wijzigt, wil niet zeggen dat FileMaker ook een andere naam krijgt. De bekende Mac-software om bedrijfsapplicaties met een database te maken, behoudt zijn naam. Begin dit jaar heeft de ontwikkelaar achter de applicatie echter ook Stamplay overgenomen. Dit is een bedrijf dat zich richt op het maken van automatiseringen met bestaande diensten zoals Salesforce, Box en DocuSign. Een soort IFTTT voor zakelijke apps.

Stamplay gaat verder als Claris Connect en wordt ook als losstaande dienst aangeboden. Het bedrijf omschrijft in een blogpost dat deze naamsverandering gepaard gaat met een nieuwe strategie. Allereerst wordt alles nu cloud-first. Het blijft mogelijk om het platform standalone te gebruiken, maar nieuwe integraties zullen als clouddienst gemaakt worden. Daarnaast wil Claris ook meer machine learning en AR/VR toepassen.

filemaker 18
De interface van FileMaker 18 – Klik/tap voor groter.

Nieuw in FileMaker 18

Naast de nieuwe naam werd onlangs ook FileMaker 18 uitgebracht. Er is ieder jaar een update. Deze nieuwe versie van de software voor database-gestuurde apps heeft onder andere een nieuwe interface voor het importeren van data, ondersteuning voor het bewerken van bestanden in scripts en verbeterde ondersteuning voor barcodes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
FileMaker: Apple’s dochterbedrijf breidt uit en wijzigt naam
Sluiten