Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 augustus 2019
Leestijd: 2 minuten

Face ID van iPhone omzeilen? Bril en tape maken het deels mogelijk

Face ID van de iPhone staat bekend als bijna onfeilbaar. Apple noemt de gezichtsscanner duizend keer veiliger dan vingerafdrukscanner Touch ID. Toch is het systeem deels voor de gek te houden. Wat heb je nodig? Een simpele bril, zwarte tape, een wit vel papier en wat lijm.

Tijdens BlackHat 2019, een conferentie waar veel beveiligings­experts bij elkaar komen, hebben Chinese onderzoekers van Tencent een manier gepresenteerd om Face ID van de iPhone voor de gek te houden. De gezichtsscanner is niet helemaal gekraakt, maar wel deels.

Aandachtsdetectie iPhone niet opgewassen tegen bril, tape en papier

Normaal vereist Face ID dat iemand zijn ogen open heeft en naar zijn iPhone kijkt. Deze functie heet ‘aandachtsdetectie’ en zorgt ervoor dat iemand niet terwijl je slaapt je iPhone voor je gezicht kan houden. Het toestel zal dan weigeren te ontgrendelen. De onderzoekers van Tencent wisten het echter toch voor elkaar te krijgen om de aandachtsdetectie van Face ID voor de gek te houden. Het werkt zowel bij de iPhone X als de nieuwste iPhone XS.

Ze ontdekten dat gezichtsherkenning anders werkt wanneer iemand een bril draagt. Het is dan niet mogelijk om diepte-informatie van het gebied rondom de ogen op te halen. De iPhone zoekt dan gewoon naar de aanwezigheid van een pupil. De telefoon zoekt naar een zwart gebied (de pupil) en een witte punt (de iris). Door bij een persoon een bril op te zetten en deze te beplakken met een stukje zwarte tape en een wit stukje papier, denkt Face ID dat een oog aanwezig is. Als de rest van het gezicht ook matcht met het opgeslagen gezicht, zal het toestel zonder dat aandachtsdetectie nodig is worden ontgrendeld.

Face ID bril iPhone
Klik/tap voor groter.

Face ID is nog altijd veiliger dan Touch ID

Hoewel dit een vindingrijke ontdekking is, wil het niet zeggen dat Face ID enorm veel onveiliger is geworden. De gezichtsscanner in de nieuwe iPhone is nog altijd veiliger dan Touch ID. Het is immers veel meer moeite om iemand in zijn slaap een bril op te zetten, dan om een home-knop tegen zijn vinger te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Face ID van iPhone omzeilen? Bril en tape maken het deels mogelijk
Sluiten