Raymon Mens
Raymon Mens App Store 21 augustus 2019

eSIM: WhatsApp met dual-sim en twee nummers op iPhone deels mogelijk

De iPhone XS en iPhone XR zijn de eerste iPhones ooit met ondersteuning voor dual-sim via een eSIM. Dat wil zeggen dat je op twee telefoonnummers tegelijk bereikbaar kunt zijn. T-Mobile biedt dit inmiddels aan. Maar hoe zit het met WhatsApp? Je kunt twee nummers tegelijk gebruiken, maar in beperkte mate.

Op Android ondersteunt WhatsApp al langer twee accounts op dezelfde telefoon. Dat komt omdat apps op Google’s besturingssysteem makkelijk gedupliceerd kunnen worden. Het besturingssysteem van de iPhone kent echter geen vergelijkbare functies. De enige mogelijkheid om een tweede nummer te gebruiken, is het installeren van WhatsApp Business naast de reguliere WhatsApp-app.

WhatsApp op iPhone met dual-sim

Het principe achter de chat-app is nog altijd één nummer per apparaat. In een FAQ op de website van WhatsApp lezen we het volgende: “Je account kan alleen worden geverifieerd met één nummer op één apparaat. Mocht je een dual sim-telefoon hebben moet je kiezen welk telefoonnummer je verifieert bij WhatsApp. Er is geen mogelijkheid om voor beide nummers een account te hebben.”

Sinds kort is de zakelijke versie van de chat-app, genaamd WhatsApp Business, echter ook op iOS beschikbaar. Daardoor kun je toch een tweede nummer op dezelfde iPhone gebruiken. De berichten naar je tweede nummer komen dan in de zakelijke variant binnen. Dat is een aparte app. Als je een van de twee nummers zakelijk gebruikt, is dit een prima oplossing. Je registreert je privénummer in de gewone WhatsApp-app en je tweede in WhatsApp Business.

Als je twee privénummers wil, staat deze oplossing wel een beetje vreemd. Zakelijke accounts krijgen namelijk een profiel dat aangeeft dat het een zakelijk account is. Er worden openingstijden en een bedrijfsomschrijving getoond. Het is dus voor privégebruik niet optimaal, maar wel te doen.

WhatsApp Business iPhone 001
Klik/tap voor groter.

Account geblokkeerd bij te vaak wisselen

Wat je in ieder geval niet moet doen is vaak handmatig van nummer wisselen. Op iOS kijkt WhatsApp in principe naar het telefoonnummer dat als primair nummer is ingesteld. Dit kan zowel de fysieke simkaart als eSIM zijn. Heel vaak wisselen is niet aan te raden, want dan kan je account geblokkeerd worden. Uit de FAQ van de chat-app: “Als je vaak wisselt tussen verschillende apparaten, kun je mogelijk op een bepaald ogenblik de verificatie niet meer uitvoeren. Wissel daarom niet herhaaldelijk tussen verschillende apparaten en telefoonnummers.” (Zie ook → Zo werkt dual-sim met eSIM in de iPhone XS en iPhone XR)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
eSIM: WhatsApp met dual-sim en twee nummers op iPhone deels mogelijk
Sluiten