Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 augustus 2019

? Emoji blijken effectieve bond­genoot bij online daten ?

Zin in een late stage komkommernieuwtje? Dit konden we niet laten liggen. Twee onderzoeken van het Kinsey Institute, een non-profit die zich richt op het in kaart brengen van menselijke seksualiteit en relaties, brengen de effectiviteit van emoji bij het daten in kaart. De virtuele gezichten blijken behoorlijk effectief.

Het eerste onderzoek ondervroeg 5.327 Amerikaanse deelnemers tussen de 18 en 94 jaar naar hun ervaringen bij (online) daten. Deelnemers die zeiden regelmatig emoji in gesprekken te gebruiken, kregen vaker een succesvolle eerste date. Daarnaast zeiden ze ook vaker te zoenen of seks te hebben na een date.

Emoji hebben ook effect op tweede date

Het tweede onderzoek probeerde de resultaten uit de eerste studie te repliceren met een kleinere groep deelnemers. Hier deed een kleine groep volwassenen met een leeftijd van 18 tot 71 jaar aan mee. Opmerkelijk is dat de bevindingen uit het eerste onderzoek inderdaad gerepliceerd konden worden. Deelnemers die regelmatig een emoji gebruiken, hadden echter wel vaker een succesvolle tweede date. Het gebruik van de virtuele gezichten werd ook in dit onderzoek gelinkt aan meer seks en vaker seks na dates.

Nog een interessante conclusie is dat het gebruik van emoji lang niet zo vanzelfsprekend is. 38 procent van de respondenten doet het nooit, terwijl 29 procent het slechts af en toe doet. 28 procent zei regelmatig emoji te gebruiken en 5 procent in ieder bericht.

emoji macbook pro touch bar 16x9
Klik/tap voor groter.

Beperkt onderzoek

Natuurlijk is dit een beperkt onderzoek. Er werden vooral witte (62 procent) heteroseksuele (87 procent) Amerikanen ondervraagd. Ook is niet gekeken naar welke emoji werden verzonden. Het onderzoek focust zich ook alleen op het sturen van emoji, maar niet het ontvangen ervan. Het zou ook de moeite waard zijn om te onderzoeken of het ontvangen van de virtuele gezichten invloed heeft op de slagingskans van online dates.

Dus, wat vertellen al deze bevindingen ons? De onderzoekers suggereren dat “mensen die vaker emoji gebruiken, mogelijk beter zijn in het leggen van connecties met anderen”. Ze stellen dat emoji-gebruikers in het algemeen emotioneler zijn. Oftewel, het zijn misschien niet de emoji die voor succes zorgen, maar eerder dat het gebruik van de virtuele gezichten aangeeft dat iemand emotioneler en expressiever is, zich meer openbaart en meer tijd heeft om intimiteit op te bouwen. Al deze factoren zullen waarschijnlijk de basis leggen voor succesvolle dates en een actiever seksleven. En dat is toch wel een beetje voordehandliggend en teleurstellend einde voor zo’n sappig komkommernieuwtje… *insert sad face emoji*.

Reageer op artikel:
? Emoji blijken effectieve bond­genoot bij online daten ?
Sluiten