Deze vijf iOS 13-functies zijn klein maar fijn

Door: Dennis Hoogeveen - 11 reacties
iOS 13 spam voicemail

De vijfde bèta van iOS 13 is inmiddels gelanceerd, en de afgelopen tijd hebben we uitgebreid stilgestaan bij de nieuwe functies van het besturingssysteem. Naast grote vernieuwingen zoals een donkere modus en verregaande privacybescherming, zijn ook deze vijf kleine iOS 13-functies de moeite waard.

iOS 13: volumebalk minder storend

De huidige volumebalk in iOS is een bron van ergernis. Bij het veranderen van je geluidsvolume op je iPad of iPhone verschijnt een groot, grijs vlak in het midden van je scherm. Nogal storend als je een video kijkt of een tekst probeert te lezen. iOS 13 brengt daar gelukkig (en eindelijk?) verandering in.

In iOS 13 is een veel subtielere animatie bedacht. Aan de linkerkant van het scherm verschijnt een balk die eruitziet als de volumebalk in het bedieningspaneel. Die blijft korte tijd hangen en wordt na enkele seconden een stuk smaller, om daarna te verdwijnen. De animatie neemt veel minder ruimte in, en ziet er ook nog eens mooier uit.

Wifi en Bluetooth sneller te bedienen

Hoewel je momenteel via het bedieningspaneel vlug Wifi en Bluetooth in en uit kunt schakelen, moet je voor meer opties bij de instellingen van je iOS-apparaat zijn. In iOS 13 kun je wifi-netwerken en bluetooth-apparaten rechtstreeks in datzelfde bedieningspaneel selecteren, dat scheelt weer enkele handelingen.

iOS 13, wifi en bluetooth

Quick Actions zonder 3D Touch

Apple maakt het in iOS 13 mogelijk om Quick Actions uit te voeren zonder daarvoor hard op je scherm te moeten drukken. Dat is goed nieuws voor oudere iPhone-modellen, die vaak geen 3D Touch ondersteunen. Met deze nieuwe functie kunnen alle iPhones gebruikmaken van Quick Actions. Ook de iPhone XR, die net als de iPhone SE geen drukgevoelig scherm heeft.

De menu’s die je voorheen dus met een harde druk op het scherm kon oproepen, zijn nu te openen door een icoon langer ingedrukt te houden. Na een kort trilsignaal moet je het icoon loslaten om de Quick Actions te openen. Heb je een iPhone die wel 3D Touch ondersteunt? Dan lijkt die ondersteuning geschrapt te worden. Niet voor iedereen goed nieuws dus.

Quick Actions iOS 13

Formaat van toetsenbord aanpassen

Vanaf iOS 13 kan het formaat van het toetsenbord aangepast worden. Gebruikers die problemen ondervinden en de toetsen bijvoorbeeld te klein vinden, kunnen daar mooi gebruik van maken. Door de bovenrand omhoog of omlaag te slepen, wordt het toetsenbord in formaat aangepast.

Overigens lijkt Apple deze functie te hebben bedacht voor voornamelijk Aziatische klanten. Zij hebben ruimte nodig om de tekens uit hun schrift letterlijk te ‘tekenen’, en komen daarbij vaak ruimte bij tekort.

Slimmer opladen in iOS 13

In de batterij-instellingen van iOS 13 is de optie ‘geoptimaliseerd opladen’ te vinden. Het is een slimme functie die zomaar eens de batterijduur van je iPhone kan verlengen, en dat door de batterij juist minder op te laden. Dat werkt zo: iOS analyseert je oplaadroutine door tijdstippen te onthouden waarop je gewoonlijk je batterij oplaadt en juist weer afkoppelt.

Je iPhone laadt dan je batterij op tot maar 80%, en gaat pas verder enkele uren voordat je (waarschijnlijk) je iPhone uit de oplader pakt. Daardoor blijft je iPhone niet te lang in de oplader zitten terwijl de batterij allang op 100% is. Dat is namelijk slecht voor de accu, en met deze nieuwe functie zou de batterij langer mee moeten gaan.

iOS 13 en opladen

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  iAmRenzo

  De volume hud is kleiner maar de Apple music ‘aan afspeellijst toegevoegd’ zijn nog mega!

  en er is nog een derde variant bij gekomen: als je mute aanzet: een klein notificatie dingetje. It’s a mess!

 • Profielfoto
  BlueSky

  Toevallig tegen gekomen : met ‘files’ in een icloud folder, kun je in het menu kiezen voor ‘scan documents’. Direct scannen van (meerdere) documenten/pagina’s. Deze worden in een (multi-page) pdf opgeslagen.

 • Profielfoto
  Robbert-Jan

  Apple maakt het in iOS 13 mogelijk om Quick Actions uit te voeren zonder daarvoor hard op je scherm te moeten drukken. Dat is goed nieuws voor oudere iPhone-modellen, die vaak geen 3D Touch ondersteunen.

  Het oudste toestel dat iOS 13 ondersteunt is de iPhone 6s; het eerste drukgevoelige toestel. Enkel de iPhone XR (en toekomstige modellen) hebben hier dus baat bij, geen oudere modellen, aangezien die niet naar iOS 13 kunnen worden gezet.

   


 • Profielfoto
  Robbert-Jan

  Overigens zie ik ook geen enkele manier om de grootte van het toetsenbord te veranderen.

 • Profielfoto
  whaha

  Gaat dat geoptimaliseerd laden echt zo veel schelen in je accucapaciteit? Ik heb vaak urenlang mijn telefoon aan de lader liggen en mijn accu is na 3 jaar gebruik nog steeds gewoon goed.

  Ze kunnen beter voorkomen dat men een bijna lege accu nog gebruikt!

 • Profielfoto
  Robbievz

  Wat ik mij afvraag; kan ik met mijn iPhone 8 dan nog switchen tussen apps dmv 3D-touchen aan de zijkant van het scherm?

 • Profielfoto
  Betatester

  @robbert-jan ook de SE heeft geen drukgevoelige laag.

 • Profielfoto
  App69

  “Door de bovenrand omhoog of omlaag te slepen, wordt het toetsenbord in formaat aangepast.”

  Werkt voor geen meter. Noch op iPhone noch op iPad.

 • Profielfoto
  SuperAn

  Het nieuwe touch systeem is helemaal niet zo handig met bv een iPhone 7, daar werkt 3D touch gewoon niet meer, helemaal niets fijn azn

 • Profielfoto
  App69

  Robbievz op 2 augustus 2019 09:19
  Wat ik mij afvraag; kan ik met mijn iPhone 8 dan nog switchen tussen apps dmv 3D-touchen aan de zijkant van het scherm?

  Ja. Net even geprobeerd voor je.

 • Profielfoto
  Robbievz

  App69 op 2 augustus 2019 22:07

  Robbievz op 2 augustus 2019 09:19
  Wat ik mij afvraag; kan ik met mijn iPhone 8 dan nog switchen tussen apps dmv 3D-touchen aan de zijkant van het scherm?

  Ja. Net even geprobeerd voor je.

  Fijn! Bedankt.