Dark Mode goed voor je ogen? Dat valt eigenlijk best wel tegen

Door: Mark Hofman - 16 reacties
iOS Dark Mode
(Afbeelding: Apple)

We zitten met zijn allen per dag vele uren te staren naar onze beeldschermen. Of het nou je pc, laptop of smartphone is, je ontkomt er niet aan om mee aan de slag te gaan. Vooral de smartphone wordt veel gebruikt en dat zou op langere termijn er voor kunnen zorgen dat je vermoeid raakt, omdat je ogen steeds naar fel licht kijken. Er is echter de mogelijkheid om complete besturingssystemen of apps in de zogenaamde Dark Mode te gebruiken. Maar die is helemaal niet zo goed als dat we zouden denken.

Dark Mode is niet de oplossing voor vermoeide ogen

Het grote probleem wat ontstaat wanneer we naar schermen kijken, is dat onze ogen minder vaak knipperen. Normaal gesproken knipper je per minuut zo’n 15 keer je ogen. Wanneer je naar een scherm kijkt, daalt dat naar 3,6 keer volgens dit onderzoek. Als gevolg daarvan hebben we meer last van droge ogen. En dat kan weer zorgen voor hoofdpijn en een verslechtering van de visie. Een Dark Mode verbetert dat eigenlijk niet. Je ogen moeten nog steeds werken door dat ze naar een scherm kijken en ze zich daar op moeten aanpassen. De beste manier om jezelf fit te houden met het kijken naar een scherm is om de twintig minuten even zo’n 20 seconden staren naar iets dat op een paar meter afstand staat.

Apple iOS 13 Dark Mode WWDC19

Naast dat het dus niet per se beter is voor de ogen, is het ook niet zo dat je concentratie er beter van wordt. De belangrijkste reden waarom bedrijven een Dark Mode in hun app stoppen, is dat het minder vervelend is om naar te kijken terwijl je ’s avonds in bed zit. Twitter is er achter gekomen dat gebruikers op deze manier langer op hun platform zitten. En dat maakt de gebruiker weer waardevoller.

Wat Dark Mode wel doet, is het verlengen van je batterijleven. Mits je een moderne telefoon hebt die gebruik maakt van een OLED scherm, zoals de iPhone X, de Samsung Galaxy S10 of de Huawei Mate P30. Uit onderzoek is gebleken dat met een Dark Mode aan deze device zo’n 63 minder stroom gebruiken in een Dark Mode.

Kortom, de Dark Mode is niet per se slecht, maar is ook weer niet zo goed als dat je zou denken. Wil je meer lezen over de vernieuwingen in iOS 13? Bekijk dan ons iOS 13 dossier.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  Steph

  63%?

 • Profielfoto
  MegaChriz

  Zou ondersteuning voor zoiets als f.lux in plaats van Dark Mode beter zijn? Of zou het “probleem” van minder knipperen met je ogen hiermee hetzelfde blijven?

  Wellicht dat f.lux op de iPhone er wel toe zal bijdragen dat er minder melatonine wordt afgebroken als je ’s avonds laat nog op je telefoon kijkt.

 • Profielfoto
  feek

  Ik ben na een paar maanden ook van dark mode terug gegaan naar light mode. En dat bevalt me prima. Zelfs mijn Code Editor, TextMate, heb ik nu in een light theme.  Dit is ook een helder stuk om te lezen, dat mijn ervaringen met dark mode goed omschrijft.

 • Profielfoto
  feek

  <small>Heerlijk die edit functie voor… </small>

  bovenstaande ervaringen zijn vooral mijn voor macOS.

 • Profielfoto
  mmww

  Ik vind Dark Mode tot nu toe erg lelijk/slordig

 • Profielfoto
  macqintosh

  In dark mode is er minder licht dat je ogen treft en hoeft de pupil dus minder klein te zijn en dus kost het de iris minder energie. Ik ervaar juist wel meer rust voor mijn ogen bij dark mode (Zeker in de avonduren). Artikel wordt als feit geponeerd maar is slechts een mening van de schrijver.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  MegaChriz op 1 augustus 2019 12:38
  Zou ondersteuning voor zoiets als f.lux in plaats van Dark Mode beter zijn?

  De functie van f.lux zit toch al in iOS?

 • Profielfoto
  MegaChriz

  @GoeieDag

  Volgens mij kan alleen de helderheid van het scherm worden ingesteld? Geen onderdrukking van blauw licht, of wel?

  (Ik zit zelf nog op een antieke versie van iOS vanwege een eveneens antiek toestel, maar de aanschaf van een nieuw iOS-toestel staat op de planning.)

 • Profielfoto
  pruus

  Jongens, gewoon wachten op de volgende hype, en dan trappen we er ook allemaal weer in….

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik verwacht dat ik het even lang ga gebruiken als in MacOS. Twee weken (alleen ‘s avonds dan nog met Nightowl) en toen alles terug op wit gezet. Voornamelijk vervelend die darkmode. Leuk voor een hippe techserie, maar in real life krijg je van witte tekst op zwarte achtergrond na een paar minuten strepen te zien omdat je lichtgevoelige cellen in je ogen er helemaal gek van worden (net als bij van die optische illusies). Nee man, darkmode is echt flauwe kul.

 • Profielfoto
  cheque

  Dark mode is echt heel fijn vooral bij lezinge, niemand die last heeft van je lichtgevende scherm in het donker

   

 • Profielfoto
  App69

  cheque op 2 augustus 2019 00:38
  Dark mode is echt heel fijn vooral bij lezinge, niemand die last heeft van je lichtgevende scherm in het donker

  Onzin spuien is ook een kunst

   

 • Profielfoto
  Maikelw

  Heb alles op dark mode staan. Op mn telefoon ook de websites, heerlijk. Batterij gaat veel langer mee.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  Ik ben niet verrast over dit artikel want het klopt gewoon. (Als witte tekst op zwart echt zoveel beter was dan hadden we ooit zwart papier en witte inkt gehad).

  Nu is (te lang) staren naar een beeldscherm sowieso slecht voor je ogen en hoewel de verschillen tussen darkmode en normaal daar weinig verandering in brengen zijn er wel drie heel belangrijke verschillen op te noemen waardoor darkmode een slecht idee is.

   

  Ten eerste: Als je naar een overwegend donker scherm kijkt zetten je pupillen uit om meer licht op te vangen. Als gevolg daarvan wordt de scherptediepte minder (net als bij het diafragma van een camera lens dus). Dit zorgt ervoor dat per verschil in afstand doordat je je beweegt de scherpte minder constant is.

   

  Ten tweede: Heldere tekst op een zwarte achtergrond zorgt voor lichtverstrooiing vanuit de letter waardoor er een kleine halo rond de letters ontstaat. Daardoor is witte tekst minder scherp dan zwarte tekst.

   

  Ten derde: Kijk je geruime tijd naar lichte tekst en vervolgens naar een zwart vlak dan zie je heel even een beeld van die tekst ‘nagloeien’.

   

  Al deze effecten van darkmode zijn bij “licht mode” veel minder (of helemaal niet) aanwezig. Dus: scherpere letters (geen halo er omheen), betere scherptediepte waardoor het oog minder hoeft aan te passen en geen last van het nagloeien wat de totale leesbaarheid positief beïnvloed.

   

  Darkmode is geen ‘uitvinding’ die gebaseerd is op medische feiten, het is een hype, niks meer en niks minder.

 • Profielfoto
  hendrik ijzerbroot

  cheque op 2 augustus 2019 00:38
  Dark mode is echt heel fijn vooral bij lezinge, niemand die last heeft van je lichtgevende scherm in het donker

   

  Als kijken naar een beeldscherm of andere voorstelling al vermoeiend is voor de ogen dan is kijken in het donker extra vermoeiend. Gelukkig duurt zo’n lezing doorgaans geen 8 uur. Kijk je wel in het donker (in bed b.v.) op een scherm dan mag het misschien zo zijn dat darkmode dan beter lijkt maar dat veranderd niets aan het feit dat in een donkere ruimte zitten met je device medisch gezien sowieso wordt afgeraden.

 • Profielfoto
  jelle002

  MegaChriz op 1 augustus 2019 18:25
  @GoeieDag

  Volgens mij kan alleen de helderheid van het scherm worden ingesteld? Geen onderdrukking van blauw licht, of wel?

  (Ik zit zelf nog op een antieke versie van iOS vanwege een eveneens antiek toestel, maar de aanschaf van een nieuw iOS-toestel staat op de planning.)

  Moderne iOS heeft dat wel. Night shift heet het.