Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 augustus 2019

Apple: “we beperken onofficiële iPhone-accu wegens veiligheid”

Apple heeft gereageerd op de nieuwe beperkingen die het oplegt wanneer iemand een onofficiële batterij in zijn iPhone gebruikt. Deze werden vorige week ontdekt. Het bedrijf uit Cupertino doet dit om consumenten te beschermen tegen accu’s van slechte kwaliteit of beschadigde batterijen.

Voor de duidelijkheid: een iPhone met onofficiële accu werkt nog steeds, maar het is niet meer mogelijk om informatie over de conditie van de batterij te zien. Deze beperking is ook van kracht wanneer een officiële Apple-accu wordt gebruikt, maar deze geplaatst is door een niet-erkend servicepunt.

Gevolgen onofficiële iPhone-batterij

Apple schrijft in een statement dat door iMore online is gezet: “We nemen de veiligheid van onze klanten zeer serieus en willen ervoor zorgen dat de batterij van een iPhone op de juiste manier wordt vervangen. We wijzen klanten er nu op wanneer we niet kunnen verifiëren dat een nieuwe, echte batterij is geïnstalleerd door een erkende technicus. Dit is om klanten te beschermen tegen beschadigde of slechte batterijen. Deze kunnen zorgen voor problemen met de veiligheid en prestaties. Na een ongeautoriseerde reparatie blijft het toestel gewoon werken.”

Alleen de nieuwste iPhone XS, XS Max en XR hebben deze validatie, oudere toestellen niet. Je kunt er echter op rekenen dat dit vanaf nu de nieuwe standaard is voor ieder toestel dat Apple uitbrengt.

iPhone batterij instellingen niet-orginele accu
Klik/tap voor groter.

Batterij en iPhone moeten matchen

Technisch gezien doet Apple dit door een kleine chip die op de accu zit. Deze bevat informatie over bij welke iPhone de accu hoort. Als die info niet matcht of geheel niet aanwezig is, kun je de conditie van de accu niet checken. Alleen een erkend Apple-servicepunt kan een nieuwe batterij aan een bestaande iPhone koppelen.

Simpel gezegd wil Apple niet dat een toestel slecht werkt door een externe reparateur die iets verprutst of troep gebruikt. Het vervangen van de accu is ook niet zonder risico. Wanneer een batterij beschadigd raakt, door bijvoorbeeld te ver buigen of penetratie door een schroevendraaier, kan deze exploderen. In onderstaande video zie je wat er dan gebeurt.

Reageer op artikel:
Apple: “we beperken onofficiële iPhone-accu wegens veiligheid”
Sluiten