Apple: “we beperken onofficiële iPhone-accu wegens veiligheid”

Door: Raymon Mens - 13 reacties
Snelladen batterij iPhone
Afbeelding: OMT

Apple heeft gereageerd op de nieuwe beperkingen die het oplegt wanneer iemand een onofficiële batterij in zijn iPhone gebruikt. Deze werden vorige week ontdekt. Het bedrijf uit Cupertino doet dit om consumenten te beschermen tegen accu’s van slechte kwaliteit of beschadigde batterijen.

Voor de duidelijkheid: een iPhone met onofficiële accu werkt nog steeds, maar het is niet meer mogelijk om informatie over de conditie van de batterij te zien. Deze beperking is ook van kracht wanneer een officiële Apple-accu wordt gebruikt, maar deze geplaatst is door een niet-erkend servicepunt.

Gevolgen onofficiële iPhone-batterij

Apple schrijft in een statement dat door iMore online is gezet: “We nemen de veiligheid van onze klanten zeer serieus en willen ervoor zorgen dat de batterij van een iPhone op de juiste manier wordt vervangen. We wijzen klanten er nu op wanneer we niet kunnen verifiëren dat een nieuwe, echte batterij is geïnstalleerd door een erkende technicus. Dit is om klanten te beschermen tegen beschadigde of slechte batterijen. Deze kunnen zorgen voor problemen met de veiligheid en prestaties. Na een ongeautoriseerde reparatie blijft het toestel gewoon werken.”

Alleen de nieuwste iPhone XS, XS Max en XR hebben deze validatie, oudere toestellen niet. Je kunt er echter op rekenen dat dit vanaf nu de nieuwe standaard is voor ieder toestel dat Apple uitbrengt.

iPhone batterij instellingen niet-orginele accu
Klik/tap voor groter. Afbeelding: iFixit

Batterij en iPhone moeten matchen

Technisch gezien doet Apple dit door een kleine chip die op de accu zit. Deze bevat informatie over bij welke iPhone de accu hoort. Als die info niet matcht of geheel niet aanwezig is, kun je de conditie van de accu niet checken. Alleen een erkend Apple-servicepunt kan een nieuwe batterij aan een bestaande iPhone koppelen.

Simpel gezegd wil Apple niet dat een toestel slecht werkt door een externe reparateur die iets verprutst of troep gebruikt. Het vervangen van de accu is ook niet zonder risico. Wanneer een batterij beschadigd raakt, door bijvoorbeeld te ver buigen of penetratie door een schroevendraaier, kan deze exploderen. In onderstaande video zie je wat er dan gebeurt.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Hydræ

  Wegens veiligheid, een goede zaak, maar garantie is er zelfs niet met officiële Apple-accu’s in de 15-inch MacBook Pro, deze kunnen oververhit raken met risico op brand (zie eerder nieuwsbericht op OMT). Dan heeft Rossmann dus wél gelijk.

 • Profielfoto
  whaha

  Op sommige plekken krijg je zelfs garantie op je nieuwe accu.

 • Profielfoto
  Pokerface

  Komt op mij een beetje over alsof Apple graag zelf geld wil verdienen aan het vervangen van een batterij. Het niet tonen van de conditie van de batterij draagt in het geheel niet bij aan de veiligheid. Als ze het fair hadden gedaan, dan hadden ze een waarschuwing bij de conditie van de batterij gezet, maar wel gewoon de conditie getoond.

  Ik heb de batterij van m’n 4S destijds zelf vervangen zonder problemen. Ik ben van plan om dat tegen de tijd dat m’n SE op is, weer te doen. Dat ding slijt nu eenmaal erg hard omdat je hem vaak moet opladen omdat de capaciteit veel te klein is. Maak de iPhone 1 a 2 mm dikker en de capaciteit kan verdubbeld worden lijkt mij. Ik hoef geen telefoon die ultra dun is. Kan alleen maar makkelijker stuk…

 • Profielfoto
  Ome Wout

  Jammer dit, bij m’n fiets hoef ik toch ook niet persé een origineel Gazelle-achterlicht te gebruiken!?

 • Profielfoto
  GoeieDag

  En, geeft jouw Gazelle feedback over elk achterlichtje wat je er op zet?

 • Profielfoto
  GoeieDag

  En, kun je de iPhone dan niet gebruiken bij een niet-Apple accu?

 • Profielfoto
  defores

  Gaat puur om geld, anders leverde apple wel accu’s aan derden. Nu kunnen ze extra geld vangen.

 • Profielfoto
  pruus

  Niet om het geld, ketendenken, veiligheid. Misschien moeten ze ook een detector inbouwen, met dito alarm, als de iPhone illegaal geopend is. Ze gaan wel erg ver hoor. Dat je informatie toont dat de accu gewisseld is door een niet geautoriseerd servicepunt, en dat je een check toont dat het niet een originele accu is, kan ik mij voorstellen. De rest is bemoeien met iemand die daar wel even meer dan duizend euro voor betaald heeft, en met het apparaat mag doen wat hij wil, zelfs tegen de muur aan knikkeren. Toch?

 • Profielfoto
  Ziegler

  Niemand verbiedt je om de accu te laten vervangen door wie dan ook.

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Ik vlieg regelmatig en vind dit een goed idee. Ondanks goede bedoelingen, wordt er een hoop geprutst met batterijen.

  Aangezien de iPhone blijft werken na inofficiële installatie, zie ik geen reden tot klagen.

   

 • Profielfoto
  argonex

  Fijn voor iedereen, door het land heen gezien, uren reistijd voor een batterij, kosten voor trein of parkeergeld (als je naar Amsterdam oid gaat) of als je kies voor een reseller en dan weken je telefoon kwijt!

  leuk hè jongens!

 • Profielfoto
  Maat

  Alleen de nieuwste iPhone XS, XS Max en XR hebben deze validatie, oudere toestellen niet. Je kunt er echter op rekenen dat dit vanaf nu de nieuwe standaard is voor ieder toestel dat Apple uitbrengt.

  Dit lijkt niet te kloppen. Ik heb ong een jaar geleden de batterij vevangen van mijn 6S (die met batterijproblemen ja). Het opsturen naar Apple/een erkende service provider en dan 2 weken de telefoon kwijt zijn werkte niet voor mij. Dus heb ik het bij een niet erkende service provider gedaan, waar ik met 30 min wachten klaar was (overiges dat was voordat de batterijfunctie in iOS zat). Prima batterij, performance van de 6S ook prima (en CoconutBattery op mijn mac bevestigt dit), maar ik krijg dezelfde schermen als getood bij dit artikel.

   

 • Profielfoto
  Night

  Je telefoon is te nieuw 🙂 Ik heb een ouwe 6 met een batterij, die ‘op de hoek’ is vervangen. No problem én No error message