Volgende stap voor Apple Watch: detecteren (vroege) dementie

Door: Raymon Mens - 10 reacties
Afbeelding: Apple PR

In 2015 zei Tim Cook dat de Apple Watch het waarschuwingslampje voor je lichaam moet worden. Inmiddels heeft Apple die ambitie deels waargemaakt met onder andere het detecteren van hartproblemen. Wat is de volgende stap? Waarschijnlijk het detecteren van (vroege) dementie.

Er is inmiddels een kleinschalige proef gedaan en die biedt hoopvolle eerste resultaten. Apple werkt samen met farmaceutisch bedrijf Eli Lilly en start-up Evidation. De resultaten van de eerste studie zijn in een paper te lezen.

Onderzoek met Apple Watch, iPhone en Beddit

Het onderzoek werd gedaan binnen 12 weken en bestond uit een groep van 82 gezonde personen en 31 personen met dementie in diverse degradaties. In totaal verzamelden de onderzoekers 16 TB aan data. Die werd gebruikt om mensen met tekenen van beginnende cognitieve stoornissen te onderscheiden van mensen die gezond waren. Naast de Apple Watch gebruikten deelnemers ook een iPhone met analytische software en een Beddit-slaaptracker.

Mensen met symptomen van dementie typten langzame en minder regelmatig. Daarnaast vertrouwden ze meer op de ondersteuning van apps en stuurden ze minder iMessage- of SMS-berichten. De studie diende vooral om de potentie voor verder onderzoek aan te tonen. Er is naast deze studie nog veel meer analyse nodig, schrijven de onderzoekers in hun paper.

beddit 16x9
Slaapmonitor van Beddit – Klik/tap voor groter. Afbeelding: Beddit

Lange weg tot concrete functie

Dit is slechts een eerste onderzoek en er is nog een lange weg te gaan tot dit een concrete functie in de Apple Watch wordt. De functie in de Apple Watch die een onregelmatig hartritme detecteert, was ook een aantal jaar in ontwikkeling. Apple werkte om deze te ontwikkelen ook samen met diverse gezondheidsbedrijven en universiteiten. Het zou ons daarom niet verbazen dat deze studie de eerste stap naar een nieuwe functie is.

Vroege detectie van dementie is belangrijk. Een vroege diagnose kan zorgen voor een betere bestrijding van de symptomen en verbeteringen van de kwaliteit van leven. De ziekte zelf is niet te stoppen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben 50 miljoen mensen over de hele wereld dementie. Daarnaast komen er elk jaar bijna 10 miljoen nieuwe gevallen bij.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Jonasken

  Allemaal goed en wel maar met een Apple Watch zou ik toch niet slapen. Er zou beter eens meer onderzoek gedaan worden naar de hoeveelheid straling dat een smartwarch doet met het menselijk lichaam.

 • Profielfoto
  madcat

  Jonasken op 8 augustus 2019 19:42
  Allemaal goed en wel maar met een Apple Watch zou ik toch niet slapen. Er zou beter eens meer onderzoek gedaan worden naar de hoeveelheid straling dat een smartwarch doet met het menselijk lichaam.

  wifi valt wel mee, ik zou mij meer zorgen maken om de GSM , 3g en 4G verbinding.

   

   

 • Profielfoto
  pruus

  Hoe kun je dit 24 uur per dag monitoren. Dat ding moet elke dag aan de lader.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  pruus op 8 augustus 2019 22:39
  Hoe kun je dit 24 uur per dag monitoren. Dat ding moet elke dag aan de lader.

  Wederom totaal niet gehinderd door het ontbreken van kennis?

  Dat ding moet niet elke dag aan de lader. Wellicht eens stoppen met het lezen van een paar jaar oude berichten.

 • Profielfoto
  Frans

  Als je de moeite neemt het originele rapport door te nemen, blijkt dat het niet alleen een Apple Watch is waarmee het onderzoek is uitgevoerd, en de detectie van dementie, integenstelling tot wat de kop van dit artikel suggereert, zeker niet aan alleen de Apple Watch is toe te schrijven. De rol van de Apple Watch lijkt eigenlijk maar klein.

 • Profielfoto
  Raridder

  Jonasken op 8 augustus 2019 19:42
  Allemaal goed en wel maar met een Apple Watch zou ik toch niet slapen. Er zou beter eens meer onderzoek gedaan worden naar de hoeveelheid straling dat een smartwarch doet met het menselijk lichaam.

  De straling van een Apple Watch is te verwaarlozen. Heb je enig idee hoeveel straling in het algemeen is met al die zend en ontvangst appartuur? Buiten op straat loop je door een storm van straling heen. Daar is een Apple Watch niks bij.

 • Profielfoto
  Loyd

  Knap hoor wat ze kunnen tegenwoordig, maar ik zou dat toch niet willen weten denk ik. Mijn vader is helaas dementerend en ik vindt dat vreselijk.

 • Profielfoto
  WpV

  “Mensen met symptomen van dementie typten langzame en minder regelmatig,”
  Konden die mensen wel foutloos typen ?

  @Loyd wat vreselijk. Heb het zelf meegemaakt bij m’n opa; hoe bot het ook klinkt,en zo bedoel ik het helemaal niet, ik hoop dat je vader snel uit zijn leiden verlost is…

 • Profielfoto
  rho

  Jonasken op 8 augustus 2019 19:42
  Allemaal goed en wel maar met een Apple Watch zou ik toch niet slapen. Er zou beter eens meer onderzoek gedaan worden naar de hoeveelheid straling dat een smartwarch doet met het menselijk lichaam

  Er is veel onderzoek naar gedaan naar de effecten van non-ionizing RF staling. Samenvatting: zolang het stralings nivo dermate laag is dat er geen thermische effecten heeft (dwz het warmt je weefsel niet op) zijn er geen negatieve effecten voor je gezondheid.

  Geen reden om je druk te maken over je Apple watch dus.

   

 • Profielfoto
  Deurkruk

  Loyd op 9 augustus 2019 09:57
  Knap hoor wat ze kunnen tegenwoordig, maar ik zou dat toch niet willen weten denk ik. Mijn vader is helaas dementerend en ik vindt dat vreselijk.

  Ik juist weer wel. Heb het ook van dichtbij meegemaakt (schoonmoeder), en juist door het vroeg te ontdekken kunnen ze het misschien enigszins remmen. Dementie vind ik echt vreselijk.