Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 8 augustus 2019
Leestijd: 2 minuten

Volgende stap voor Apple Watch: detecteren (vroege) dementie

In 2015 zei Tim Cook dat de Apple Watch het waarschuwingslampje voor je lichaam moet worden. Inmiddels heeft Apple die ambitie deels waargemaakt met onder andere het detecteren van hartproblemen. Wat is de volgende stap? Waarschijnlijk het detecteren van (vroege) dementie.

Er is inmiddels een kleinschalige proef gedaan en die biedt hoopvolle eerste resultaten. Apple werkt samen met farmaceutisch bedrijf Eli Lilly en start-up Evidation. De resultaten van de eerste studie zijn in een paper te lezen.

Onderzoek met Apple Watch, iPhone en Beddit

Het onderzoek werd gedaan binnen 12 weken en bestond uit een groep van 82 gezonde personen en 31 personen met dementie in diverse degradaties. In totaal verzamelden de onderzoekers 16 TB aan data. Die werd gebruikt om mensen met tekenen van beginnende cognitieve stoornissen te onderscheiden van mensen die gezond waren. Naast de Apple Watch gebruikten deelnemers ook een iPhone met analytische software en een Beddit-slaaptracker.

Mensen met symptomen van dementie typten langzame en minder regelmatig. Daarnaast vertrouwden ze meer op de ondersteuning van apps en stuurden ze minder iMessage- of SMS-berichten. De studie diende vooral om de potentie voor verder onderzoek aan te tonen. Er is naast deze studie nog veel meer analyse nodig, schrijven de onderzoekers in hun paper.

beddit 16x9
Slaapmonitor van Beddit – Klik/tap voor groter.

Lange weg tot concrete functie

Dit is slechts een eerste onderzoek en er is nog een lange weg te gaan tot dit een concrete functie in de Apple Watch wordt. De functie in de Apple Watch die een onregelmatig hartritme detecteert, was ook een aantal jaar in ontwikkeling. Apple werkte om deze te ontwikkelen ook samen met diverse gezondheidsbedrijven en universiteiten. Het zou ons daarom niet verbazen dat deze studie de eerste stap naar een nieuwe functie is.

Vroege detectie van dementie is belangrijk. Een vroege diagnose kan zorgen voor een betere bestrijding van de symptomen en verbeteringen van de kwaliteit van leven. De ziekte zelf is niet te stoppen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben 50 miljoen mensen over de hele wereld dementie. Daarnaast komen er elk jaar bijna 10 miljoen nieuwe gevallen bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Volgende stap voor Apple Watch: detecteren (vroege) dementie
Sluiten