Apple treedt toe tot open source Data Transfer Project

Door: Night - 0 reacties
data transfer project apple

Apple heeft zich aangesloten bij het Data Transfer Project. Dat is een open source platform waarmee consumenten hun gegevens veilig van de ene naar de andere service kunnen overbrengen. Het succes van dit platform zal hopelijk de gegevensbeveiliging en de zeggenschap van gebruikers over hun gegevens verbeteren.

Vorig jaar hebben tech-reuzen Google, Facebook, Microsoft en Twitter een partnerschap opgezet met de naam Data Transfer Project (DTP). Dit project wil het gemakkelijker te maken om gegevens van en naar verschillende online diensten over te zetten door middel van een open source platform. Het project heeft nu ook Apple toegevoegd aan de lijst met huidige deelnemers.

Het voordeel van DTP is dat dat de kans op fouten bij de overdracht geminimaliseerd wordt. Met DTP worden alle gegevens omgezet naar de juiste format van de betreffende dienst, zodat compatibiliteits-problemen tot het verleden zullen gaan behoren. Doordat DTP compleet open source is, is het systeem compleet transparant. En dat is gunstig nieuws voor de privacy.

De huidige deelnemers aan het Data Transfer Project
De huidige deelnemers aan het Data Transfer Project.

Van en naar iCloud

Bij de meeste online diensten kunnen gebruikers al hun gegevens naar hun computer downloaden. Als je echter die gegevens naar een andere service wil overhevelen, moet je eerst uw gegevens downloaden en vervolgens uploaden naar de nieuwe dienst. Met alle kans op fouten van dien.

DTP wil af van die tussenstap. Gegevens moeten rechtstreeks van de ene service naar de andere kunnen worden overgedragen. In het geval van Apple zal het API’s en autorisatiesystemen bijdragen om overdrachten van en naar iCloud mogelijk te maken.

Hoe werkt het Data Transfer Project?

De manier waarop DTP werkt is vrij eenvoudig. De leden stemmen elk in met een standaard datamodel, dat is ingedeeld in “pijlers”. Een pijler kan zoiets zijn als muziek, contacten, e-mail of foto’s. Elk bedrijf (of derde partij) kan vervolgens ‘adapters’ ontwikkelen om de API’s van dat bedrijf te vertalen naar de datamodellen en omgekeerd. Hierdoor kun je de gegevens daadwerkelijk van de ene service naar de andere gemigreren.

Authenticatie-adapters stellen gebruikers in staat om zich aan te melden bij de diensten waarvan en waarnaar ze gegevens willen overbrengen. Taakbeheer-bibliotheken verwerken in principe alle achtergrondprocessen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld foutafhandeling, verbindingscontrole, meldingen, etc.

DTP bevindt zich nog in de ontwikkelingsfase

Hoewel de toetreding van Apple een welkome aanvulling is, bevindt het project zich nog in de ontwikkelingsfase. De officiële DTP-website merkt op dat ze “voortdurend verbeteringen aanbrengen waardoor er dingen soms niet werken”.

Tot nu toe heeft DTP ervoor gezorgd dat Google Takeout en de Access Your Information-tool van Facebook naadloos met elkaar kunnen samenwerken. Er zullen binnenkort echter diverse nieuwe gebruikersgerichte tools komen. DTP projectleider van Google, Jessie Chavez, zei tegen The Verge: “We worden echt aangemoedigd door de vooruitgang die het Data Transfer Project heeft geboekt sinds we het vorig jaar aankondigden. We kijken uit naar de uitrol van onze eerste gebruikersgerichte functies in de komende maanden.”

Wil je je eens verdiepen in het Data Transfer Project? Bekijk de officiële DTP Github-pagina. Daar kun je alle code zelf bekijken.

Reacties

0 reacties