‘Apple en Spotify in overleg over afspelen muziek via Siri’

Door: Raymon Mens - 2 reacties
Afbeelding: AFP Photo/Jonathan Nackstrand

Apple en Spotify bespreken de opties om op iPhone, iPad en Apple Watch muziek van de dienst af te spelen via Siri. Technisch gezien is die mogelijkheid er straks met iOS 13. Dat wil echter niet zeggen dat de muziekdienst het verplicht moet ondersteunen. De twee bedrijven staan momenteel niet op erg goede voet.

Volgens The Information zijn momenteel zeker drie medewerkers van de muziek­dienst in gesprek met Apple. Als de twee bedrijven het eens worden, kun je straks aan Siri vragen een nummer, playlist of album van Spotify te spelen. Daardoor komt de Zweedse streamingdienst functioneel grotendeels op gelijke voet te staan met Apple Music.

Spotify en Siri

Apple en Spotify staan momenteel op gespannen voet. Spotify verwijt de iPhone-maker oneerlijke concurrentie omdat er extra betaald moet worden voor abonnementen die via de App Store afgesloten worden. Het bedrijf heeft een aanklacht bij de Europese Commissie ingediend. Apple is van mening dat dit zwaar overdreven is en verweert zich met het feit dat Spotify door de App Store aanzienlijk kon groeien. Apple zegt bovendien dat de dienst slechts over 0,5 procent van zijn klantenbestand commissie afdraagt.

Een van de argumenten was ook dat Apple andere muziekdiensten technisch beperkt. Siri kan alleen met Apple Music communiceren en de HomePod ondersteunt ook alleen Apple’s eigen dienst. Met het openstellen van Siri wordt straks in ieder geval een deel van de bezwaren weggenomen.

siri spotify 16x9
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Beschikbaar in iOS 13

In iOS 13 kan overigens iedere app die iets met muziek of podcasts doet inhaken op Siri. Apple voegt in iOS 13 zogenaamde SiriKit Media Intents toe die functies specifiek voor muziek-apps hebben. Je kunt de virtuele assistent niet alleen vragen om een bepaald nummer te starten, maar ook alles van een bepaalde artiest, een album, genre, stemming of gewoon een playlist laten spelen.

Het stopt echter niet bij apps voor muziek, want Apple’s virtuele assistent kan straks ook communiceren met podcast-apps. Daar wordt natuurlijk de simpele vraag om een bepaalde podcast te spelen ondersteund. Je kunt Siri straks echter ook vragen naar de meest recente aflevering van een podcast en de snelheid beïnvloeden. Veel mensen luisteren podcasts op een wat hogere snelheid.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Eerst praten, praten en dan drinken we een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was… zolang je praat hou je de concurrent bezig…

 • Profielfoto
  eonic

  Ik meen in een eerder bericht op deze site toch gelezen te hebben dat dit allemaal al in kannen en kruiken was vanaf ios 13 ? os voor mij en vele anderen denk ik een van de grootste wensen icm CarPlay. De zoekfunctie
  In spotify is nu ontzettend beperkt, wat
  Volkomen logisch is ivm veiligheid. Zoeken via Siri os dan natuurlijk de uitkomst.