Apple zegt ”sorry” voor het afluisteren van je gesprekken met Siri

Door: Redactie - 4 reacties
iPhone Apple Siri
Bron: Arnel Hasanovic

Apple is naar buiten getreden met een officiële excuses voor het afluisteren van gesprekken tussen iPhone-gebruikers en de spraakassistent Siri. De gesprekken werden afgeluisterd met als doel de spraakassistent te verbeteren. Het afluisteren kwam eind juli in het nieuws nadat The Guardian een artikel over het zogenoemde ‘grading programme‘ publiceerde. Na het uitvoeren van een onderzoek en bijna een maand later biedt Apple zijn excuses aan.

Siri gesprekken afgeluisterd door freelancers en andere werknemers

In het artikel van The Guardian die eind juli verscheen werd uitgelegd hoe freelancers en andere werknemers vertrouwelijke informatie te horen kregen. Onder andere gesprekken over drugs deals en medische informatie bleken te zijn gebruikt in het grading programme.

Er worden delen van gesprekken met Siri afgeluisterd door Apple als kwaliteitscontrole van hun spraakassistent, en om het functioneren er van te verbeteren. Dit gebeurt ook bij Amazon’s Alexa en voor de Google Assistant. Waar Apple echter de fout in ging is het niet vermelden van de mogelijkheid tot ‘afluisteren’ in hun privacy statement.

Apple Siri Tim Cook Sorry
Siri op de Apple Watch

Apple met de billen bloot: sorry!

Apple is nu echter naar voren gekomen met officieel excuses in een statement op hun website. De eerste regel van de brief zegt dat Apple gelooft dat privacy een fundamenteel mensenrecht is. In het statement benoemt het Amerikaanse techbedrijf dat het niet volledig zijn ideaal heeft nagestreefd en daarvoor zijn excuses aanbiedt. Als we hier privacy als ideaal nemen dan os het bedrijf hier inderdaad even goed de mist in gegaan. Daarnaast staan in het statement een aantal aanpassingen voor Siri’s privacy beleid.

Deze aanpassingen zijn belangrijk omdat ze kunnen helpen voorkomen dat jouw gesprekken zonder jouw toestemming worden beluisterd door een Apple-medewerker. Het wordt dus mogelijk om toestemming te geven om Siri te helpen verbeteren. Ofwel, om (deeltjes van) je gesprekken te laten afluisteren door Apple medewerkers. Daarnaast belooft het techbedrijf om opnamen (die in The Guardian werden benoemd als opnamen met gevoelige informatie) te verwijderen.

Volgens Apple’s statement kunnen we de nieuwe optie om onze Siri-gesprekken niet te delen verwachten in de nieuwe software update. Die update zal ergens deze herfst worden uitgebracht.

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  icegodd

  4 Maanden later: Apple zegt ”sorry” …..

 • Profielfoto
  arno1975

  icegodd op 30 augustus 2019 16:56

  4 Maanden later: Apple zegt ”sorry” …..

  Tsja, zo heb ik nog geen berichten gelezen van Amazon of Google (die Gmail lezen en óók afluisteren). Of een Facebook…

 • Profielfoto
  Ruwepit

  icegodd op 30 augustus 2019 16:56

  4 Maanden later: Apple zegt ”sorry” …..

  Wow, zit het zo diep?

  Gaat, zoals bij de meeste, een hoesje omheen dus wat kan mij het bommen of die achterkant er zo uitziet. Als de functies beter worden, prima toch

 • Profielfoto
  Caszz

  Gezeur over die achterkant. Ziet er prima uit naar mijn idee. Als ik om mij heen kijk, zie ik design van dingen die 100x lelijker zijn. Of nog erger. ??‍♂️