Apple gaat eindelijk onderdelen leveren aan onafhankelijke reparateurs

Door: Noah Korevaar - 6 reacties
iPhone Xs teardown
Afbeelding: iFixit

Mensen met een kapotte iPhone kunnen gemakkelijker bij een onafhankelijke reparateur terecht. Apple gaat namelijk onderdelen, gereedschap en handleidingen leveren aan die herstellers. Zij kunnen ook officiële cursussen krijgen. Dat begint in de Verenigde Staten en moet later worden uitgebreid naar andere landen.

Apple en reparateurs

Mensen met een iPhone hoeven dan niet meer naar een zogeheten Apple Authorized Service Provider te gaan, oftewel een erkende serviceprovider. Die reparateurs hebben het erg druk met gebarsten schermen en andere problemen. De maatregel moet die druk verlichten. Volgens analisten kan het er ook voor zorgen dat iPhones een tweede leven krijgen, dat ouders een gerepareerd toestel bijvoorbeeld aan hun kinderen geven.

Het is een welkome verandering in een plaatje dat er nou niet bepaald fraai uitzag. Apple deed en doet er nog steeds alles aan om te voorkomen dat mensen zelf hun iPhones kunnen repareren, van de manier waarop de smartphones in elkaar steken tot dus het leveren van onderdelen. Dat heeft in het verleden tot felle discussies geleid over de rechten van de consument.

ANP

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  MacbookTo

  Top, dan hoef ik – in de (verre?) toekomst niet meer naar Amsterdam toe voor reparatie maar kan ik dichterbij terecht.

 • Profielfoto
  Jimgubbels

  MacbookTo op 30 augustus 2019 09:30
  Top, dan hoef ik – in de (verre?) toekomst niet meer naar Amsterdam toe voor reparatie maar kan ik dichterbij terecht.

  Er zijn in Nederland meer opties dan alleen maar Amsterdam. Ik ben zelf erg tevreden over https://www.cardservices.nl of https://www.amac.nl/service-diensten/reparatie-herstel.

  Maar, op zich een goede ontwikkeling, mits de kwaliteit van reparaties geborgd is!

 • Profielfoto
  Q-collective

  Jimgubbels op 30 augustus 2019 13:40
  Maar, op zich een goede ontwikkeling, mits de kwaliteit van reparaties geborgd is!

  Dát lijkt dus niet zo te zijn. Ik bedoel, zoals ik het begrijp kan ongeveer iedereen hiermee aan de slag na een cursusje. Je bent zelf dus volledig verantwoordelijk en je hebt volgens mij dan ook geen 90 dagen reparatiegarantie in deze.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Kun je dan je batterij status ook weer zien? Dat was pas nog het nieuws bij ‘ongeautoriseerde’ reparaties. Raar gedoe allemaal.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Voorwaarde is wel om ingeschreven te staan op een zakelijk adres, dit om het verhandelen van onderdelen tegen te gaan. Hoewel dat praktisch een papieren tijger is.

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Totaal niet verwacht van Apple, maar een zeer welkome ontwikkeling!