Apple ontmoedigt gebruik onofficiële iPhone-batterij met nieuwe truc

Door: Raymon Mens - 15 reacties
Apple batterij iPhone vervangen 16x9
Afbeelding: iFixit

Een van de onderdelen van een iPhone die relatief makkelijk te vervangen is, is de batterij. In de nieuwste iPhone XS en XR heeft Apple het echter lastiger gemaakt om de accu te vervangen. Niet door meer lijm te gebruiken of andere hardwarematige trucs, maar in de software. Dat heeft iFixit ontdekt.

Wanneer je een niet-officiële batterij plaatst, toont iOS op de nieuwe iPhone een waarschuwing. Dit is echter ook het geval wanneer wel een officiële Apple-accu wordt gebruikt, maar die niet door een door Apple erkend servicepunt is geïnstalleerd. Een nieuwe batterij moet dus geautoriseerd worden.

Waarschuwing bij onofficiële batterij in iPhone

Gelukkig werkt de iPhone nog prima, ook als een niet-officiële batterij gebruikt wordt. Er blijft in het menu Instellingen echter een hinderlijke waarschuwing staan bij de sectie Batterij en het is niet mogelijk om de conditie van de batterij in te zien. Dit belemmert het dagelijkse gebruik niet al te erg. De constant aanwezig rode meldingsstip in de instellingen, is echter hinderlijk en niet te missen. Het niet kunnen zien of je (onofficiële) batterij aan vervanging toe is, is ook vervelend.

Volgens iFixit bereikt Apple dit door een chip die op de batterij zit. Iedere accu voor een smartphone heeft zo’n chip die communiceert hoe vol de batterij nog is en of deze in goede conditie is. Apple heeft bij de iPhone XS en XR echter een nieuwe versie van de chip gebruikt die een digitale handtekening vereist. Alleen officiële servicepunten kunnen daarom een nieuwe batterij valideren.

iPhone batterij instellingen niet-orginele accu
Klik/tap voor groter. Afbeelding: iFixit

Waarom doet Apple dit?

De cynische blik is dat Apple graag alle reparaties in eigen hand wil houden en er zo aan wil verdienen. Dit is de mening van veel voorstanders van het ‘right to repair’ (recht tot repareren van apparaten die je gekocht hebt). Zij betogen dat iedereen het recht moet hebben om reparaties uit te voeren en onderdelen van aangeschafte apparaten moet kunnen vervangen. Het is immers na aankoop jouw apparaat en je moet ermee kunnen doen wat je wil.

Een andere kijk is dat veiligheid en een goede werking van de iPhone alleen kan worden gegarandeerd wanneer reparaties door een erkend servicepunt worden uitgevoerd. Heel simpel gezegd wil Apple niet dat een iPhone slecht werkt door een externe reparateur die iets verprutst. Het vervangen van de accu is ook niet zonder risico. Wanneer een batterij beschadigd raakt, door bijvoorbeeld te ver buigen of penetratie door een schroevendraaier, kan deze exploderen. In onderstaande video zie je wat er dan gebeurt.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Henk Jan de Bruijn

  Jammer dit! Het grooste nadeel van een officiële batterij swap is dat je je iPhone dan zo lang kwijt bent. Of je moet in Amsterdam wonen ofzo. Deze aanpak is echt niet van deze tijd!

 • Profielfoto
  VxP

  Wat een gezeur. Terecht dat er op kwaliteit wordt gewezen/gecontroleerd.

  Men wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. De batterij vervangen door een Aliexpress batterij van €3,- en dan gaan klagen als er nadien wat niet werkt.

  Liever goed, vertrouwd en wat duurder dan gezeik achteraf.

 • Profielfoto
  Koetjesreep

  VxP op 8 augustus 2019 12:33
  Wat een gezeur. Terecht dat er op kwaliteit wordt gewezen/gecontroleerd.

  Men wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. De batterij vervangen door een Aliexpress batterij van €3,- en dan gaan klagen als er nadien wat niet werkt.

  Liever goed, vertrouwd en wat duurder dan gezeik achteraf.

  Lees en snap u het bericht eigenlijk wel?

  Het gaat om officiële Apple batterijen die echter geplaatst zijn door de gebruiker zelf of een reparatiecentrum.

 • Profielfoto
  Moriarty

  *grinnik* Apple is bang dat een reparateur het verprutst…

   

  Hebben ze wel eens naar hun eigen productie gekeken, wat een rotzooi is dat. extended warranty programs op display coatings, batterijen toetsenborden van 4 jaargangen aan MacBooks…

   

  V

 • Profielfoto
  JulioVega

  Dit is weer een typisch voorbeeld van Apple die probeert maximale winst te behouden door de reparaties exclusief door hun eigen bedrijf te laten uitvoeren. Deze manier van service is werkelijk achterhaald.

  Wanneer ik een defecte speaker heb, of de volume knop reageert niet goed is dit eenvoudig te repareren (zeker voor iemand die onderdeel is van Apple’s technische afdeling). Apple weigert dit repareren omdat ze dan niet “de beste kwaliteit” kan garanderen. Vervolgens ben ik in plaats van 100eu voor de reparatie 600eu voor een vervangend toestel kwijt. Is dit service? Klinkt meer als Apple die zijn portemonnee wilt vullen.

  De actie die in dit artikel beschreven staat is wederom een van de vele acties die Apple uitvoert om kleine reparateurs van de markt te werpen.

  Apple maakt verder prachtproducten, begrijp me niet verkeerd. Ik vind wel dat zij op het gebied van service nog heel veel kunnen leren.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Eerder dit jaar mijn batterij in de SE laten vervangen voor welgeteld €48 in de Apple Retail Store. Binnen een anderhalf uur stond ik weer buiten met een verse batterij. Erg tevreden over die service. En ik snap eerlijk gezegd totaal niet waarom mensen voor nog minder zelf moeten prutsen eraan.

  Overigens werkt Apple met een gesloten circuit voor hun onderdelen. Een originele Apple batterij via een niet-erkend servicepunt is dus niet iets wat zou moeten bestaan.

 • Profielfoto
  Vaagstra

  @ Q-collective
  U woont dan ook bij een ARS in de buurt. Ik niet en ben dien ten gevolge m’n telefoon een week kwijt (via een premium reseller).

 • Profielfoto
  Q-collective

  Vaagstra op 8 augustus 2019 17:37
  @ Q-collective
  U woont dan ook bij een ARS in de buurt. Ik niet en ben dien ten gevolge m’n telefoon een week kwijt (via een premium reseller).

  Ik woon pak ‘em beet 200 km af van de ARS waar ik was geweest, ik had een kunnen pakken die dichterbij was maar was toevallig in de buurt ?‍♂️

 • Profielfoto
  pruus

  Stelletje schooiers.

 • Profielfoto
  Zweef

  Apple maakt haar apparaten steeds slechter repareerbaar,en dat heeft weinig met de veiligheid van doen, iemand die een slechte kwaliteit vervangingsbatterij gebruikt hoeft echt niet met een claim te komen.

  En de Genius bar wordt echt niet altijd door echte vaklui bemand, Apple doet alles aan om de klant volledig op te sluiten in de Apple omgeving om er het maximale uit te trekken financieel gezien.

  Er staan hier nog diverse iMac, en Macbook, twee Mac Mini’s, twee iPods en ik type dit op een iPad Air 2, maar mijn laatste aankopen waren Xiaomi Redmi en Huawei telefoons en Lenovo en Acer laptops, en dat is een teken aan de wand Na ruim twintig jaar Apple gebruik.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Oei Zweef, het is toch wat!

  *pinkt een traantje weg; Zweef is voor ons verloren.*

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Koetjesreep op 8 augustus 2019 om 13:04
   
  Het gaat om officiële Apple batterijen die echter geplaatst zijn door de gebruiker zelf of een reparatiecentrum.

  Kan niet; off. Apple accu’s zijn niet te koop.

 • Profielfoto
  puccini

  Vaagstra op 8 augustus 2019 17:37
  @ Q-collective
  U woont dan ook bij een ARS in de buurt. Ik niet en ben dien ten gevolge m’n telefoon een week kwijt (via een premium reseller).

  Hier hetzelfde, waardeloze actie van Apple.

 • Profielfoto
  Zweef

  GoeieDag op 9 augustus 2019 08:48
  Oei Zweef, het is toch wat!

  *pinkt een traantje weg; Zweef is voor ons verloren.*

  Fijn dat je me er aan herinnerd waarom ik hier niet zo graag kom, met dat heerlijke neerbuigende toontje dat sommige stamgasten hier hanteren.

   

 • Profielfoto
  mmww

  Dit kan ook met wetgeving te maken hebben. Er ontstaan nu eenmaal erg veel onveilige situaties door geknoei met batterijen. Apple wil daar niet verantwoordelijk voor zijn. Zeker nu accu’s groter worden. Ik snap Apple dus wel.