Apple onder vuur in Rusland

Door: Night - 3 reacties
Rusland start onderzoek naar Apple
getwallpapers.com / trzcacak.rs

De mededingingsautoriteit van Rusland onderzoekt of Apple met de App Store zijn machtspositie heeft misbruikt. Het onderzoek richt zich met name op het weigeren van een concurrent van Apple’s eigen Schermtijd-functie, aldus de Federal Antimonopoly Service (FAS).

Afgelopen najaar introduceerde Apple de functie Schermtijd in iOS 12. Met de functie kunnen ouders onder andere beperkingen instellen op de iPhone of iPad van hun kinderen.

Schermtijd

Ontwikkelaars die met Schermtijd vergelijkbare apps uitbrachten, verwijten Apple dat het ineens veel strenger toezicht houdt nu het bedrijf de eigen functie aan iOS heeft toegevoegd.

Het Russische bedrijf Kaspersky Lab diende daarom bij de FAS een klacht in. Volgens Kaspersky heeft Apple nooit een probleem gemaakt van een functie in Kaspersky’s app om de schermtijd voor kinderen te beperken. Dat veranderde ineens met de komst van iOS 12.

Kaspersky Lab
Klik/tap voor groter. Foto: Kaspersky

Apple weerlegt klacht van Kaspersky

Apple verweert zich tegen de aanklacht uit Rusland. Het bedrijf stelt dat de app van Kaspersky, en vergelijkbare apps van andere ontwikkelaars, de “privacy en veiligheid in gevaar kunnen brengen”. De in de apps gebruikte techniek, waarmee ouders het iPhone- of iPad-gebruik van hun kinderen kunnen beperken, zou volgens het Amerikaanse bedrijf in strijd zijn met de voorwaarden van de App Store.

Kaspersky zegt dat dat Apple het gebruik van die techniek heeft toegestaan. Het bedrijf uit Cupertino zou echter nooit duidelijk hebben gemaakt hoe bedrijven daar toestemming voor konden krijgen. Ook remt Apple met zijn praktijken de concurrentie van andere ontwikkelaars, stelt het bedrijf.

Schermtijd in iOS 12
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Afbeelding: OMT

De klacht die het Russische Kaspersky bij het FAS neerlegde volgde kort op een andere App Store-gerelateerde klacht. Deze is neergelegd bij de Europese Commissie door muziek-streaming dienst Spotify. Hier ging het over de verplichte afdracht bij de verkoop van abonnementen.

Lees ook: ➔ Apple weert diverse schermtijd apps uit de App Store

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  Alexander Henket

  dit leest als hetzelfde type aanklacht, en verdediging, als in eerdere zaken. Goed als dat wordt beslecht. Uiteindelijk zal het er wel op neer komen dat om schermtijd goed af te dwingen, vrij diep in het systeem moet worden ingegrepen. Die toegang kun je ook misbruiken. Dual purpose dus.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Dat is precies wat je met MDM kunt doen. MDM (Mobile Device Management) maakt het mogelijk om iDevices tot héél diep in het systeem te configureren; ver boven wat on device mogelijk is. Apple biedt deze mogelijkheden voor zakelijk gebruik, maar Kaspersky maakte er (samen met anderen) ook gebruik van. Kaspersky claimt (wederom: net als sommige anderen) in eerste instantie toestemming van Apple te hebben verkregen. Maar wat je zegt is waar; je kan ook zaken configureren waar een gebruiker nadeel van kan ondervinden. Daar komt nog bovenop dat je niet (altijd) kunt zien wélke instellingen een specifiek (MDM-)profiel configureert. Meestal is dat wel mogelijk, maar als de optie wordt meegegeven die inzage hierin blokkeert, ben je de sjaak.

  Overigens kun je zelf, als je (veel) technische kennis hebt, ook gebruik maken van deze profielen, onder andere met behulp van Apple Configurator.

 • Profielfoto
  polansky

  Rusland wil gewoon inzage in de broncode – That’s all.