Apple niet langer het rijkste bedrijf ter wereld

Door: Night - 8 reacties
Apple-logo-op-gebouw

Apple was geruime tijd het rijkste bedrijf ter wereld. Het heeft die titel echter moeten afstaan aan Alphabet, het moederbedrijf van Google. Maar of het bedrijf daar nu rouwig om moet zijn?

De Financial Times berichtte dat het bedrijfsleven “een nieuwe koning van de contanten” heeft. Een titel, die volgens het artikel al zo’n 10 jaar in handen was van Apple. Het bedrijf uit Cupertino zou nu een banksaldo hebben van zo’n een slordige 102 miljard dollar. In 2017 was dat nog 163 miljard dollar. Google’s moederbedrijf Alphabet zag zijn banksaldo in dezelfde tijdsspanne echter met bijna 20 miljard dollar stijgen naar een respectabele 117 miljard dollar.

Het is niet erg om deze titel te verliezen

Volgens het artikel in de Financial Times hoeft Apple er helemaal niet om te treuren dat het de titel van rijkste bedrijf ter wereld is kwijtgeraakt. De krant stelt dat beleggers grote geldreserves zien als ‘verspild geld’ dat veel beter gebruikt kan worden dan om het kasboek op te vrolijken. Beleggers geloven dat je zulke bedragen dan beter kunt investeren in nieuwe winkels of R&D, of zou moeten uitgekeerd worden aan de aandeelhouders.

Apple heeft hier in het verleden dan ook flink wat kritiek over gehad. Nu is het Google’s beurt om de klappen op te vangen.

De cashflow van Apple

Apple heeft zijn chequeboekje de afgelopen periode een aantal maal flink tevoorschijn gehaald.

Allereerst heeft het bedrijf een ​​groot deel van zijn buitenlandse contanten naar de VS overgeheveld vanwege een eenmalig belastingvoordeel. De VS bood bedrijven namelijk de mogelijkheid om buitenlands geld terug te brengen naar de VS. In ruil daarvoor hoefden bedrijven, dus ook Apple, hierover slechts 15,5% belasting te betalen, in plaats van de gebruikelijke 35%.

Tevens heeft het bedrijf uit Cupertino een enorme hoeveelheid geld geïnvesteerd in nieuwe markten, zoals met Apple TV+ en Apple Arcade. Ook zijn er diverse Apple Stores heringericht, verbouwd en bijgekomen.

Ten slotte heeft het bedrijf de afgelopen anderhalf jaar zo’n 122 miljard dollar uitgegeven aan de terugkoop van aandelen, waarvan 17 miljard dollar in het laatste kwartaal.

Het kostte dus wel wat moeite om de twijfelachtige kroon van ‘Rijkste bedrijf ter wereld’ te verliezen.

Beleggers houden kritiek op Apple

Ondanks het verlies van de titel hebben aandeelhouders toch nog wel kritiek op Apple. De voorkeur van het bedrijf om zijn geld op te sparen en uit te geven om nieuwe markten te betreden, in plaats van het te gebruiken om aandeelhouders te belonen met terugkoop van aandelen of het uitkeren van dividend strijkt veel aandeelhouders tegen de haren in.

Walter Price, portefeuille-manager bij Allianz Global Investors, zegt hierover: “Over het algemeen werken pogingen van bedrijven om zichzelf opnieuw uit te vinden met nieuwe initiatieven niet. Ik wou dat Apple meer geld terug zou geven aan aandeelhouders en minder zou verspillen aan marktverbreding.”

Hoe wordt de waarde van een bedrijf berekend?

De waarde wordt berekend door het beschikbare geld op de bank en aandelen die makkelijk verhandeld kunnen worden, bij elkaar op te tellen. Daar gaan vervolgens ook nog de schulden vanaf. Wie alleen zou kijken naar het geld en de beschikbare aandelen, concludeert namelijk dat Apple juist veel meer waard moet zijn: 210 miljard tegenover 121 miljard van Alphabet.

Apple heeft echter ook veel meer schulden. Ze staan in het krijt voor zo’n 108 miljard euro, Alphabet heeft een schuld van slechts 4 miljard.

Derde op de ranglijst is tech-gigant Microsoft. De maker van Windows heeft 67 miljard dollar aan cash liggen. Ondanks de pogingen om Surface-apparaten te vergelijken met MacBooks, lijkt het bedrijf dus voorlopig niet in de buurt te komen van Apple.

Het bekijken van cash en vrij te verhandelen aandelen is overigens slechts één manier om de welvaart van een bedrijf te meten. De waarde op de beurs wordt ook veel gebruikt om aan te duiden hoe goed een bedrijf presteert. Ook de jaarlijkse lijst Global 500 is een goede indicatie van de rijkdom van tech-giganten.

Apple in de Global 500

In de Global 500 worden wereldwijd omzetten en winsten met elkaar vergelijken. Daar rolt dan een lijst uit van best presterende bedrijven. Apple staat in de meest recente versie op de elfde plaats, Alphabet is dan pas op plek 37 te vinden. Amazon staat twee plekken onder Apple, maar heeft een stuk lagere winst.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  arno1975

  Zo gaat het dus met Google. Boete van een miljardje hier, opbrengsten van 5 die daar uit voort komen. Tel uit je winst

 • Profielfoto
  pruus

  Nou en?

 • Profielfoto
  iPhonefans

  @Redactie. Gaat om de hoeveelheid cash.
  Dat is iets anders de rijkste (deze term bestaat niet bij bedrijven)

  Pas titel, voeg de woordjes ‘cash’ en ‘bewust’ toe en dan klopt het verhaal veel beter

 • Profielfoto
  koen
 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Walter Price, portefeuille-manager bij Allianz Global Investors, zegt hierover: “Over het algemeen werken pogingen van bedrijven om zichzelf opnieuw uit te vinden met nieuwe initiatieven niet. Ik wou dat Apple meer geld terug zou geven aan aandeelhouders en minder zou verspillen aan marktverbreding.

  Mijn hemel, wat deze meneer zegt is in feite dat Apple meer geld terug zou moeten geven aan aandeelhouders en minder zou moeten “verspillen” aan verstandige bedrijfsvoering. Oftewel, alle geld dat niet naar mijn eigen zakken vloeit is verspild. En aan dat soort mensen vertrouwen investeerders hun geld toe om te beleggen. Dan verdien je toch wel om je geld te verliezen.

 • Profielfoto
  steveb

  geen nood
  binnenkort komt de nieuwe woekerwinst gsm op de markt

   

   

 • Profielfoto
  Shmoo

  steveb op 1 augustus 2019 23:02
  geen nood
  binnenkort komt de nieuwe woekerwinst gsm op de markt

  Was dat niet het enige probleem als je naar de kwartaalcijfers van Apple keek? Dat de iPhone verkopen blijven dalen en dalen. Ondanks dat ze in Azië de dingen goedkoper hebben gemaakt komen de aantallen niet meer omhoog.

  Ik denk dat mensen wel een beetje klaar zijn met elk jaar een nieuwe hippe telefoon (welke fabrikant dan ook) die 3% beter is, 79% stoerder en 8% duurder! En nu zie ik jullie al op de vingertjes meetellen en denken waar gaan de overige 10% naar toe …. ?

  Dat gaat rechtstreeks in Shmoo’s zakje. Ik ben de afgelopen periode juist iets rijker geworden maar dat komt nooit in het OMT nieuws of in dit soort grafiekjes naar voren. ?

   

 • Profielfoto
  ¿`„

  Het is me wat mensen! Arme Apple van de troon der bankrekeningnummer gestoten, verdrietig.

  Moeten we nu niet een wereldwijde geld inzameling‘s actie op touw zetten voor Apple?

  Laten we ook collectief al onze iPhones, iPads, MacBooks en de andere gadgets de container in Mieteren.  En maandag direct in de Apple Store staan voor nieuwe apparaten.

   

  Laten we met z’n allen Apple er weer bovenop helpen