Wat is hot op Shazam? Apple Music toont top 50 ontdekkingen

Door: Raymon Mens - 2 reacties
Shazam iPhone iPad
(Afbeelding: ANP XTRA / Remco de Heer)

Apple kocht in 2017 de app Shazam. Die kan gebruikt worden om te ontdekken welk nummer momenteel ergens gedraaid wordt. Je laat de app luisteren en krijgt het antwoord. De integratie van de dienst in Apple Music komt steeds beter op gang. Vandaag is een nieuwe playlist met de top 50 populairste ontdekkingen van Shazam gelanceerd.

Apple kijkt elke dag naar 20 miljoen Shazam-samples. Zo kan het in kaart brengen naar welke nummers mensen nieuwsgierig zijn. Die gegevens staan in de nieuwe playlist. Apple gebruikt data van de muziek­herkenner ook om te voorspellen welke artiesten in de nabije toekomst doorbreken.

Shazam top 50 op Apple Music: data uit 11 landen

Momenteel wordt data uit 11 landen gebruikt. Apple kijkt naar Shazams uit de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Australië, Brazilië, Mexico en Rusland. Andere landen worden de komende tijd toegevoegd aan de lijst. Er staat iedere donderdag een nieuwe playlist klaar.

Volgens Apple is de playlist te vinden in het tabblad Ontdekken van Apple Music. Dit is in Nederland echter nog niet het geval. Gelukkig kun je de afspeellijst met top 50 Shazams ook vinden door gewoon naar ‘Shazam’ te zoeken. Heb je geen Apple Music, maar ben je wel nieuwsgierig naar de volgende muziektrends? Dan kun je de playlist ook online bekijken.

Shazam top 50 Apple Music
Klik/tap voor groter. Screenshot: OMT/Raymon Mens

Meer playlists van de muziekontdekker

Het is maar weinig bekend, maar Shazam heeft ook nog andere playlists op Apple Music. Op de Curator-pagina van de dienst staan ook gecureerde playlist met daarin iedere maand aanstormende talenten op het gebied van house, dance, hip-hop, k-pop, pop en wereldmuziek.

Voor artiesten die muziek op Apple’s streamingdienst aanbieden is data van Shazam sinds kort ook beschikbaar. Ze kunnen zo zien of hun muziek vaak ontdekt wordt en in welke landen of steden dat dan is. (Zie ook ➝ Apple Music nu voor artiesten net zo nuttig als Spotify)

Reacties

2 reacties
  • Profielfoto
    Lodewijk_Ramon

    Helaas merk ik dat Shazam steeds slechter wordt in het herkennen van klassieke muziekopnamen. De aandacht van de ontwikkelaars ligt dus duidelijk op een ander gebied. Zijn er meer mensen die dit is opgevallen?

  • Profielfoto
    pruus

    Ze zouden ook een stukje verder moeten gaan. Als je een deuntje neuriet dan herkent de app dat ook niet. Toont bij gevonden muziek geen alternatieven. Want een kort stukje kan uit meerdere songs, stukken komen. Dan kun je zelf verder zoeken. Blijft behelpen.