Apple Music nu voor artiesten net zo nuttig als Spotify

Door: Raymon Mens - 16 reacties
Apple Music for Artists
Afbeelding: Apple, bewerking: OMT

Apple Music is voor artiesten vanaf nu net zo nuttig al Spotify. Apple heeft namelijk een nieuw dashboard genaamd Apple Music for Artists gelanceerd. Hiermee kunnen artiesten, groot en klein, die muziek op Apple’s streamingdienst aanbieden precies zien hoe populair ze zijn.

Het dashboard was al enige tijd beschikbaar voor een beperkte groep bètatesters. Nu is het wereldwijd uitgerold. Apple biedt artiesten ook een leuk extraatje, want via het dashboard kunnen muzikanten ook zien hoe vaak hun nummers via Shazam gevonden worden.

Dit zien artiesten aan de achterkant van Apple Music

Door de tool weten muzikanten en teams om hen heen hoe vaak een nummer is beluisterd, hoeveel unieke abonnees er naar hebben geluisterd en het aantal aankopen (in de iTunes Store). Het dashboard bevat ook meer geavanceerde statistieken. Zo kunnen de prestaties van een nummer in de eerste week van de release vergeleken worden met andere nummers in dezelfde periode. Artiesten kunnen ook zien bij welke leeftijdscategorieën hun nummers het populairst zijn. Ten slotte kan gecheckt worden via welke door Apple gemaakte playlists de meeste luisteraars komen.

De screenshots op de site waar artiesten zich aanmelden, laten nog een opmerkelijk detail zien. Apple Music registreert niet alleen in welke landen naar welke muziek geluisterd wordt, maar ook in welke stad. Waardevolle data voor artiesten om bijvoorbeeld concerten te plannen. Het is echter ook iets waar niet iedere gebruiker van op de hoogte zal zijn dat Apple het opslaat. Het is alleen geaccumuleerde data en geen persoonlijke tracking.

Apple Music for artists 001
Klik/tap voor groter.

Apple timmert de laatste tijd niet alleen aan de achterkant van Apple Music, maar ook aan de voorkant. Zo werd dit jaar zoeken naar songteksten toegevoegd. Sinds kort werkt dat ook in België. De dienst gaat ook meer inzetten op persoonijke aanbevelingen, net als Spotify. Laatstgenoemde dienst zet tegenwoordig overigens vooral in op podcasts. (Zie ook → Spotify op de schop: podcasts zijn nu prominenter aanwezig)

 

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Ja ja, beter laat gejat dan niet mee gekomen.

 • Profielfoto
  Facundo

  Waardeloos, dat Apple Music.

 • Profielfoto
  Coyote52

  Geweldig Apple Music?

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Jemig. Gebruik ff SF ipv Helvetica in de thumbnail

 • Profielfoto
  marchi

  Spotify!

 • Profielfoto
  Tee Loo

  Apple music ??

 • Profielfoto
  Di May

  Applefy !

 • Profielfoto
  Di May

  Applyfy !

 • Profielfoto
  Di May

  : Applify :

  Nu iedereen content.

 • Profielfoto
  ¿`„

  Facundo op 9 augustus 2019 18:08
  Waardeloos, dat Apple Music.

  Jaaaaaah!! Roep roep leuk man !! En nu??  Is inhoud in jouw ogen overrated?

  Of is het zo waardeloos dat jij het niet onder woorden kan brengen?

  Trek je mijn kritiek mij niet aan. Misschien moet ik mij er gewoon niet zo aan ergeren. Ik zie het namelijk continu hier en op andere sites. Jammer vind ik het wel.

   

  Ontopic: ik ben ooit begonnen met Spotify en toen kwam Apple met Apple Music. Ik ben toen hadden gestopt. In mijn beleving is het niet waardeloos maar voorkomen vergelijkbaar met Spotify. Geluidskwaliteit is op zich ook prima. Met plus heb je nog een wat hogere geluidskwaliteit.

  Maar sinds ik ben overgestapt naar Apple Music muziek wel een specifieke functie van Spotify. Eentje die  veel Spotify is niet kennen.

  Bij Spotify kon ik liedje A luisteren  en tussen dat liedje door even luisteren naar een liedje dat ik nog niet kende door het nummer eventjes aan te raken. Als ik dan weer losliet dan begon liedje A weer te spelen.

   

 • Profielfoto
  Di May

  Bestaat er een vertaalrobot voor de
  taal van ‘One Less Thing’ ?

 • Profielfoto
  Facundo

  Jazeker, die heet Siri!

 • Profielfoto
  App69

  Dik tevreden over  Music.
  En mijn vriendin nog meer.

 • Profielfoto
  Zweef

  pruus op 9 augustus 2019 17:38
  Ja ja, beter laat gejat dan niet mee gekomen.

  En vervolgens suggereren dat ze de eerste waren, of die het gebruiksvriendelijk maken, hoe dan ook, beter ten  halve geadapteerd dan ten hele de mist in.

 • Profielfoto
  pruus

  Ik ben voor Spotify gegaan, ondanks mijn ITunes Match omdat Spotify met Google home infrastructuur beter overweg kan. De Apple infrastructuur is goed, echter erg gesloten.

 • Profielfoto
  Facundo

  Apple Music: Kan 35% van m’n tracks niet vinden. Tags en covers worden verwijderd (dus werken smart playlists niet meer), tracks verschijnen vaak 3-dubbel, eindeloos op beachballs wachten, etc, etc, etc……allemaal omdat Apple niet met haar poten van m’n lokale library af kan/wil blijven. Los hiervan is Spotify ook in alle opzichten beter. Alle muziekmedia, radiostations, labels, etc hebben playlists in Spotify en de aanbevelingen zijn ook onvergelijkbaar veel beter. Veel van m’n favoriete muziek kan ik niet vinden op Apple Music. Spotify heeft ook maar 1 app nodig om probleemloos met al je devices te werken, ook als remote. Terwijl Apple…..ach, ik krijg zo’n baard van dat ellendige Apple Music en airplay(dropouts) en die waardeloze (non)connectiviteit tussen devices. En voor alles een aparte app: Muziek, Podcasts, AppleTV, Remote…..