Apple klaagt virtualisatie-bedrijf Corellium aan wegens schending copyright

Door: Night - 5 reacties
iOS copyright
Archiefbeeld

Apple heeft het Amerikaanse bedrijf Corellium aangeklaagd voor het schenden van het copyright op het intellectuele eigendom van het bedrijf.

Corellium maakt virtualisatie-software aan waarmee beveiligingsexperts onderzoek kunnen doen naar het mobiele besturingssysteem. In deze software is het volledige iOS opgenomen, echter zonder toestemming van Apple.

iOS in virtualisatie-software

Het in Florida gevestigde Corellium biedt klanten een gevirtualiseerde iOS-omgeving aan. Onderzoekers kunnen dan via een webbrowser de software van een iPhone of iPad gebruiken om te zoeken naar lekken in iOS, of om bijvoorbeeld te kijken in welke versies een bepaald lek allemaal zit.

Er is weinig bekend over het virtualisatiebedrijf, maar website Forbes ontdekte dat het bedrijf werd opgericht door bekende jailbreakers. Daarnaast bleek dat Corellium veel bekende hackers en onderzoekers als klant had.

Corellium schending privacy in virtualisatiesoftware
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Corellium

Schending van copyright door Corellium

Apple is een groot voorstander van ‘goedbedoeld beveiligingsonderzoek’, mits gedaan door ‘legitieme onderzoekers’. Het bedrijf verhoogde recentelijk al zijn vergoedingen voor het melden van bugs in zijn systeemsoftware.

“Hoewel Corellium zichzelf presenteert als een onderzoekstool voor beveiligingsonderzoek lijkt het werkelijke doel van het bedrijf het profiteren van inbreuk op ons merk te zijn”, schrijft Apple.

Apple klaagt het bedrijf daarom nu aan wegens het schenden van copyright op zijn intellectuele eigendom. “Corellium biedt een nagenoeg perfecte digitale kopie aan van een belangrijk onderdeel van Apples apparaten. Daarbij hebben zij niet alleen het besturingssysteem en de apps nagemaakt, maar ook de onderliggende werking ervan. Deze zijn gekopieerd zonder licentie of permissie van ons”, stelt Apple in de aanklacht.

Daarnaast vreest Apple dat een aantal klanten van het virtualisatiebedrijf de software misbruikt voor het opsporen van lekken om die vervolgens aan bedrijven of overheden door te verkopen. Dat is een zeer lucratieve handel.

Het bedrijf uit Cupertino staat erom bekend dat het vermeende inbreuken op zijn copyright keihard afstraft. Zelfs als het logo maar een beetje op dat van Apple lijkt, zul je als bedrijf de rechtszaal al snel van binnen zien.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  alexys

  Cool. Direct de Pro bestelen. Hoop dat ie EUR 2000 kost.

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Staat je reactie niet onder het verkeerde artikel? ?

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik twijfel enorm bij wat ik van Corellium moet vinden. Technologisch gezien is dit echt een hoogstandje. In principe kun je hier Apple mee helpen om bugs en lekken te spotten. Maar zero days zijn bij Cellebrite en andere verveel-bedrijven veel meer waard. Dual purpose dus. Ik hoop maar dat ze enigszins ethisch erin staan. Die kansen van Apple bij de rechter kan ik niet goed inschatten, maar volgens mij ligt dat niet zo heel helder.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Corellium vraagt goud geld voor het gebruik van haar virtualisatie. Dat doen ze niet uit ideële overwegingen. Er wordt dus grof geld verdiend met een OS van Apple. Welk verhaal je daar ook aan hangt; het is terecht dat Apple daar hard tegenin gaat.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Daarbij hebben zij niet alleen het besturingssysteem en de apps nagemaakt, maar ook de onderliggende werking ervan. Deze zijn gekopieerd zonder licentie of permissie van ons

  Nagemaakt of gekopieerd? De functionaliteit van software namaken mag namelijk vaak wel (in Amerika, in elk geval) zolang het maar op indirecte manier gebeurt, bijvoorbeeld door te kijken wat een programma doet als je het bepaalde invoer geeft, en dan zorgen dat jouw kloon dezelfde reactie heeft op die invoer. Namaken door rechtstreeks te kopiëren mag dan weer niet, en ik geloof ook niet door iemand die aan het origineel gewerkt heeft, zelf een kloon ervan te laten maken.