Huub Everstijn
Huub Everstijn Apple Inc. 18 augustus 2019
Leestijd: 2 minuten

Apple klaagt virtualisatie-bedrijf Corellium aan wegens schending copyright

Apple heeft het Amerikaanse bedrijf Corellium aangeklaagd voor het schenden van het copyright op het intellectuele eigendom van het bedrijf.

Corellium maakt virtualisatie-software aan waarmee beveiligingsexperts onderzoek kunnen doen naar het mobiele besturingssysteem. In deze software is het volledige iOS opgenomen, echter zonder toestemming van Apple.

iOS in virtualisatie-software

Het in Florida gevestigde Corellium biedt klanten een gevirtualiseerde iOS-omgeving aan. Onderzoekers kunnen dan via een webbrowser de software van een iPhone of iPad gebruiken om te zoeken naar lekken in iOS, of om bijvoorbeeld te kijken in welke versies een bepaald lek allemaal zit.

Er is weinig bekend over het virtualisatiebedrijf, maar website Forbes ontdekte dat het bedrijf werd opgericht door bekende jailbreakers. Daarnaast bleek dat Corellium veel bekende hackers en onderzoekers als klant had.

Corellium schending privacy in virtualisatiesoftware
Klik/tap voor groter. Afbeelding:

Schending van copyright door Corellium

Apple is een groot voorstander van ‘goedbedoeld beveiligingsonderzoek’, mits gedaan door ‘legitieme onderzoekers’. Het bedrijf verhoogde recentelijk al zijn vergoedingen voor het melden van bugs in zijn systeemsoftware.

“Hoewel Corellium zichzelf presenteert als een onderzoekstool voor beveiligingsonderzoek lijkt het werkelijke doel van het bedrijf het profiteren van inbreuk op ons merk te zijn”, schrijft Apple.

Apple klaagt het bedrijf daarom nu aan wegens het schenden van copyright op zijn intellectuele eigendom. “Corellium biedt een nagenoeg perfecte digitale kopie aan van een belangrijk onderdeel van Apples apparaten. Daarbij hebben zij niet alleen het besturingssysteem en de apps nagemaakt, maar ook de onderliggende werking ervan. Deze zijn gekopieerd zonder licentie of permissie van ons”, stelt Apple in de aanklacht.

Daarnaast vreest Apple dat een aantal klanten van het virtualisatiebedrijf de software misbruikt voor het opsporen van lekken om die vervolgens aan bedrijven of overheden door te verkopen. Dat is een zeer lucratieve handel.

Het bedrijf uit Cupertino staat erom bekend dat het vermeende inbreuken op zijn copyright keihard afstraft. Zelfs als het logo maar een beetje op dat van Apple lijkt, zul je als bedrijf de rechtszaal al snel van binnen zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple klaagt virtualisatie-bedrijf Corellium aan wegens schending copyright
Sluiten