Adobe Photoshop en Lightroom bijna klaar voor macOS Catalina

Door: Raymon Mens - 17 reacties
(Afbeelding: Adobe)

macOS Catalina komt in de herfst uit en is een volledig 64-bits systeem. Dat wil zeggen dat 32-bits apps niet langer werken. Adobe heeft de overgang naar 64-bits nog niet helemaal voltooid en apps moeten nog worden bijgewerkt om te blijven functioneren. Er zijn nog kleine hobbels in Photoshop en Lightroom.

De laatste versies van Photoshop (20.x), Lightroom (2.x) en Lightroom Classic (8.x) zijn al te gebruiken en installeren op macOS Catalina. Toch moeten een aantal componenten nog bijgewerkt worden. Adobe en Apple werken hiervoor samen. Dit is de actuele status.

Photoshop en macOS Catalina

De Photoshop-versie van oktober 2018 (versie 20.0) is voor een groot deel compatibel met macOS Catalina en volledig 64-bits. Je kunt de software nu al met de publieke bèta van Catalina gebruiken, maar er zijn nog enkele problemen die later worden opgelost.

De nieuwste versies van de app genereert bijvoorbeeld 64-bits droplets. Dit zijn kleine scripts die batchbewerkingen kunnen uitvoeren. Droplets die met eerdere versies van de app zijn gemaakt, zijn 32-bits en werken niet meer met Catalina. Adobe zegt te sleutelen aan een tool voor de conversie van deze droplets zodat Photoshop-gebruikers ze niet opnieuw hoeven maken. Of deze op tijd klaar is voor de release van macOS Catalina is nog onzeker.

photoshop macbook 16x9
Klik/tap voor groter.

Lightroom Classic

Lightroom Classic, de meest uitgebreide Lightroom-versie die alleen op de desktop werkt, bevat nog een 32-bits component. Het gaat om de engine voor het afspelen van video’s. Momenteel kun je met macOS Catalina dus geen video’s afspelen en bewerken in Lightroom. Adobe is van plan dit nog voor de release van Catalina te vervangen door een 64-bits component.

Adobe meldt ook dat Lens Profile Creator, een tool die aangepaste optische profielen maakt voor gebruik in andere apps, nog steeds 32-bits is. Deze zal op tijd worden bijgewerkt naar 64-bit. De ExtendScript Toolkit blijft echter 32-bits en de app wordt uitgefaseerd, omdat deze wordt vervangen door ExtendScript Debugger, een extensie voor de Visual Studio Code Editor.

Creative Cloud verplicht voor updates

Abonnees van Creative Cloud krijgen automatische updates. Adobe zegt dat het reeds mogelijk is om zijn apps in macOS Catalina te installeren, maar raadt het af. Het slechte nieuws is dat alle Adobe-apps met een eenmalig gekochte licentie niet langer bijgewerkt worden. Alle componenten die 32-bits zijn, blijven dat.

In dit opzicht zullen oude versies niet langer werken onder macOS Catalina. Adobe stelt voor om bij een eerdere versie van macOS te blijven om oudere applicaties te blijven gebruiken. Merk op dat sommige oude Adobe-software nog wel werkt met macOS 10.15, maar de installatie- en licentiehulpmiddelen zijn 32 bits. Je kunt ze dus niet (opnieuw) installeren. (Zie ook → macOS Catalina: het einde voor 32-bits apps op de Mac)

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  pruus

  Mooi hoor, dat verdienmodel van Adobe…

 • Profielfoto
  Roosje

  Lang leve Adobe. Blij dat ik op tijd compleet ben overgestapt naar Affinity.

 • Profielfoto
  Balsjer

  Ik ben enge tijd terug al overgestapt naar Affinity, het koste (en nog steeds) wel de nodige tijd e.a. te leren, maar dat heb ik er wel voorover. Adobe Photoshop CS6 heb ik altijd met plezier gebruikt, maar een Photoshop Creative Cloud abonnementsvorm heb ik geen behoefte aan.

 • Profielfoto
  Night

  Ik sluit me daar bij aan. Ik ga binnenkort ook overstappen van Adobe CS6 naar Afinity. Ik ben dat hele Adobe méér dan zat. Dat hele verdienmodel is alleen maar gericht op het financieren van allerlei projecten die totaal floppen. Daar zit ik als ZZP-er niet op te wachten. Ik vind het helemaal niet erg om voor software te betalen, maar dit gaat me te ver. Je wordt al gebruiker gewoon uitgemolken.

 • Profielfoto
  error

  Tja… als je met oude software wilt blijven werken dan moet je uiteindelijk ook stoppen met updaten van het macOS en de Apple hardware.

 • Profielfoto
  Frans

  error op 6 augustus 2019 22:54
  Tja… als je met oude software wilt blijven werken dan moet je uiteindelijk ook stoppen met updaten van het macOS en de Apple hardware.

  Precies. Tot ik een volwaardige vervanger voor Lightroom 6 gevonden heb wordt dat mijn strategie. Tips zijn overigens welkom. :~)

 • Profielfoto
  Kameleman

  Frans op 7 augustus 2019 00:43

  error op 6 augustus 2019 22:54
  Tja… als je met oude software wilt blijven werken dan moet je uiteindelijk ook stoppen met updaten van het macOS en de Apple hardware.

  Precies. Tot ik een volwaardige vervanger voor Lightroom 6 gevonden heb wordt dat mijn strategie. Tips zijn overigens welkom. :~)

  Capture One is zowat het enige alternatief

 • Profielfoto
  Melle

  Ik gisteren begonnen aan overstap naar Affinity… eerste werkstukje gemaakt in photoshop, alles vrij herkenbaar en intuïtief, maar ik mis voorlopig nog veel shortcuts. Het zal ook deel kwestie zijn van nieuwe ‘gewoontes’ aan te leren, maar eerste indruk. Dat komt goed.

 • Profielfoto
  darnauts

  Adobe software is altijd vreselijk duur geweest maar sinds het huur-model is het imo tenminste betaalbaar voor de amateur (of kleine freelancer)…
  Wat koste pakweg een CS6 ook alweer? Toch ruim over de 1000€? Dan kan je makkelijk tellen hoeveel jaren je kan huren eer je aan datzelfde bedrag komt terwijl ondertussen je pakket helemaal up-to-date blijft. Ook de Cloud-ruimte en het gebruikgemaakt tussen al je computers en mobile toestellen niet vergeten.
  Als je alles wat je nodig hebt vind in een alternatief pakket betekend dit alleen maar dat je de uitgebreide professionele mogelijkheden van Adobe niet nodig hebt…

 • Profielfoto
  polansky

  pruus op 6 augustus 2019 18:01
  Mooi hoor, dat verdienmodel van Adobe…

  Het is Apple die 64-bits verplicht stelt.
  Kun je Adobe niet kwalijk nemen.

  Maar het blijft lekker natuurlijk zeiken als een zure pruim op Adobe omdat zij hun businessmodel al meer dan vijf jaar geleden gewijzigd hebben.

 • Profielfoto
  polansky

  Kameleman op 7 augustus 2019 06:28

  Precies. Tot ik een volwaardige vervanger voor Lightroom 6 gevonden heb wordt dat mijn strategie. Tips zijn overigens welkom. :~)

  Capture One is zowat het enige alternatief

  Voor zolang het duurt….
  En bovendien 499 euro opstartkosten daarna plusminus iedere 12 maanden 240 euro aan upgradekosten.

  Een enkele upgrade overslaan is volle prijs betalen.

  Capture One is inderdaad het enige volwaardige alternatief, maar absoluut ook niet voordeliger. Bovendien is CO1 nog steeds niets meer dan een RAW bewerker en geen vervanger voor Photoshop zelf.

   

 • Profielfoto
  javga

  Voor de affinty photo, affinity designer en affinity publisher gebruikers: in een facebook discussie heeft een affinity medewerker aangegeven dat ze momenteel kijken naar een lightroom variant. Zal nog wel even duren hoor, maar… yes! Zelf ook van adobe afgestapt en momenteel redelijk thuis in deze drie paketten. Tevreden? Ja!

 • Profielfoto
  eled2010

  Alternatief voor Lightroom………  Luminar 3

 • Profielfoto
  Frans

  darnauts op 7 augustus 2019 09:34
  Adobe software is altijd vreselijk duur geweest maar sinds het huur-model is het imo tenminste betaalbaar voor de amateur (of kleine freelancer)…
  Wat koste pakweg een CS6 ook alweer? Toch ruim over de 1000€? Dan kan je makkelijk tellen hoeveel jaren je kan huren eer je aan datzelfde bedrag komt terwijl ondertussen je pakket helemaal up-to-date blijft. Ook de Cloud-ruimte en het gebruikgemaakt tussen al je computers en mobile toestellen niet vergeten.
  Als je alles wat je nodig hebt vind in een alternatief pakket betekend dit alleen maar dat je de uitgebreide professionele mogelijkheden van Adobe niet nodig hebt…

  Mijn grootste bezwaar tegen het abonnement-model van Adobe is dat de software stopt met werken als je stopt met betalen. Dus als je foto-hobby minder belangrijk wordt of je hebt geen belangstelling voor nog meer nieuwe features, als je gewoon tevreden bent met wat je dan hebt, of je wilt de (gestegen) prijs niet meer betalen, dan ben je de klos. Je kan kan dan niet meer bij je bewerkte foto’s, je catalogus met albums en trefwoorden, alle tijd en energie die je daar in hebt gestoken ben je kwijt.

  Als Adobe het anders aan zou pakken, als je, na een jaar, ieder moment kon opzeggen en dan de software met alle functionaliteiten die er dan in zitten, zou kunnen blijven gebruiken, dan zou ik zo een abonnement afsluiten.

 • Profielfoto
  McFire

  Nu de installatie van Catalina bij mij ook in zicht komt even dit topic nieuw leven inblazen. Ik heb dus ook Lightroom en dat werkt straks niet meer. Zoals al eerder geschreven kan ik natuurlijk geen nieuw OS installeren, maar dat hou je ook maar even vol. Voor Lightroom kiezen betekent gewoon 150 euro per jaar kwijt voor programma’s waar ik niks aan heb. Ik gebruik LR namelijk alleen om mijn foto’s als RAW te importeren, te ordenen en een beetje aan te passen en sommige direct te uploaden naar mijn website (WordPress). Meer niet, geen Photoshop-achtige bewerkingen, geen hoogdravende trucs et cetera.

  Ik zit nu te kijken naar Affinity, heb zojuist een probeerversie gedownload. Daarom even een vraag aan de ervaringsdeskundigen: Is Affinity Photo een goed alternatief voor mij voor de geringe bewerkingen die ik uitvoer? Want dan wil ik het wel aanschaffen. Of is dit veel te zwaar en zijn er nog andere alternatieven met minder toeters en bellen?

  En zijn mijn foto’s (inclusief namen van de beestjes die er op staan) gewoon over te zetten vanuit LR naar Affinity?

  Ik hoor graag van jullie. Alvast bedankt voor de reacties.

  Theo

 • Profielfoto
  McFire

  PS (en dan bedoel ik niet Photoshop uiteraard:-)

  Is Affinity alleen maar in het Engels leverbaar?

   

 • Profielfoto
  Blieper

  Ik krijg echt de scheet van dat gedoe met die online fonts bij adobe, met andere woorden alles wat je online gebruikt kun je straks niet meer bij weg. En het werkt niet eens. Ligt continue te zeuren dat ik met moet afmelden en weer aanmelden om fonts te mogen gebruiken en ik ben gewoon aangemeld. Lekker hoor. Affinity komt bijna in zicht denk ik. Heb t al gekocht, maar krijg er steeds meer zin in…