Raymon Mens
Raymon Mens App Store 6 augustus 2019

Adobe Photoshop en Lightroom bijna klaar voor macOS Catalina

macOS Catalina komt in de herfst uit en is een volledig 64-bits systeem. Dat wil zeggen dat 32-bits apps niet langer werken. Adobe heeft de overgang naar 64-bits nog niet helemaal voltooid en apps moeten nog worden bijgewerkt om te blijven functioneren. Er zijn nog kleine hobbels in Photoshop en Lightroom.

De laatste versies van Photoshop (20.x), Lightroom (2.x) en Lightroom Classic (8.x) zijn al te gebruiken en installeren op macOS Catalina. Toch moeten een aantal componenten nog bijgewerkt worden. Adobe en Apple werken hiervoor samen. Dit is de actuele status.

Photoshop en macOS Catalina

De Photoshop-versie van oktober 2018 (versie 20.0) is voor een groot deel compatibel met macOS Catalina en volledig 64-bits. Je kunt de software nu al met de publieke bèta van Catalina gebruiken, maar er zijn nog enkele problemen die later worden opgelost.

De nieuwste versies van de app genereert bijvoorbeeld 64-bits droplets. Dit zijn kleine scripts die batchbewerkingen kunnen uitvoeren. Droplets die met eerdere versies van de app zijn gemaakt, zijn 32-bits en werken niet meer met Catalina. Adobe zegt te sleutelen aan een tool voor de conversie van deze droplets zodat Photoshop-gebruikers ze niet opnieuw hoeven maken. Of deze op tijd klaar is voor de release van macOS Catalina is nog onzeker.

photoshop macbook 16x9
Klik/tap voor groter.

Lightroom Classic

Lightroom Classic, de meest uitgebreide Lightroom-versie die alleen op de desktop werkt, bevat nog een 32-bits component. Het gaat om de engine voor het afspelen van video’s. Momenteel kun je met macOS Catalina dus geen video’s afspelen en bewerken in Lightroom. Adobe is van plan dit nog voor de release van Catalina te vervangen door een 64-bits component.

Adobe meldt ook dat Lens Profile Creator, een tool die aangepaste optische profielen maakt voor gebruik in andere apps, nog steeds 32-bits is. Deze zal op tijd worden bijgewerkt naar 64-bit. De ExtendScript Toolkit blijft echter 32-bits en de app wordt uitgefaseerd, omdat deze wordt vervangen door ExtendScript Debugger, een extensie voor de Visual Studio Code Editor.

Creative Cloud verplicht voor updates

Abonnees van Creative Cloud krijgen automatische updates. Adobe zegt dat het reeds mogelijk is om zijn apps in macOS Catalina te installeren, maar raadt het af. Het slechte nieuws is dat alle Adobe-apps met een eenmalig gekochte licentie niet langer bijgewerkt worden. Alle componenten die 32-bits zijn, blijven dat.

In dit opzicht zullen oude versies niet langer werken onder macOS Catalina. Adobe stelt voor om bij een eerdere versie van macOS te blijven om oudere applicaties te blijven gebruiken. Merk op dat sommige oude Adobe-software nog wel werkt met macOS 10.15, maar de installatie- en licentiehulpmiddelen zijn 32 bits. Je kunt ze dus niet (opnieuw) installeren. (Zie ook → macOS Catalina: het einde voor 32-bits apps op de Mac)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Adobe Photoshop en Lightroom bijna klaar voor macOS Catalina
Sluiten