Raymon Mens
Raymon Mens App Store 13 augustus 2019

Adobe Lightroom nu sneller met GPU-acceleratie en meer nieuws

Adobe heeft updates voor Lighroom Classic, Lightroom en Camera Raw uitgebracht. Voor gebruikers van Lightroom Classic die een hekel hebben aan wachten is er goed nieuws. De applicatie gebruikt de GPU nu ook bij bewerkingen. Daardoor moet het geheel sneller zijn.

Vooral als je een Mac of Windows-computer met een discrete GPU en groot scherm hebt, zou het verschil merkbaar moeten zijn. Volgens Adobe is het verschil bij hoge resoluties op 4- of 5K-schermen aanzienlijk. Via het menu VoorkeurenPrestaties kun je kiezen of de GPU alleen voor de interface of ook voor beeldbewerking gebruikt moet worden.

Meer verbeteringen in Lightroom Classic

Naast betere GPU-acceleratie kan Lightroom Classic nu ook foto’s als PNG exporteren. Het importeren van PNG-afbeeldingen was altijd mogelijk, maar exporteren gek genoeg niet. Daarnaast moet de bibliotheek met afbeeldingen overzichtelijker worden door gekleurde labels voor mappen en collecties met foto’s.

Ten slotte is het makkelijker om foto’s samen te voegen tot HDR-afbeeldingen en/of panorama’s. Voorheen moest dit bij iedere groep met foto’s apart. Nu kun je foto’s in stacks groeperen, alle stacks selecteren en daar met één klik HDR-afbeeldingen of panorama’s van maken.

Lightroom classic GPU 001
Klik/tap voor groter.

Ook update voor iOS-versie

De nieuwe versie van Adobe Lighroom, die functioneel beperkter is, maar wel op Mac, Windows, iOS en Android werkt, krijgt ook een update. Die maakt het mogelijk om verwijderde bestanden te herstellen. Dit moet binnen 60 dagen na het verwijderen gebeuren. Nog een handige toevoeging voor gebruikers van een iPhone of iPad, bij het importeren van foto’s uit je bibliotheek, slaat Lightroom nu automatisch screenshots over.

De laatste noemenswaardige nieuwe functie is de verbeterde zoekfunctie. Je kunt nu zoeken naar foto’s met een specifieke brandpuntsafstand, naar onbewerkte, HDR- of panoramafototypen en naar afbeeldingen met diepte. Je kunt in het zoekvenster gewoon “focal length:”, “type:” of “depth map:” intypen en je opdracht wordt automatisch aangevuld met de beschikbare opties in je fotobibliotheek. Op Android en ChromeOS krijgt Lightroom overigens ook de optie om metadata in bulk te bewerken, maar daar moeten iOS-gebruikers nog even op wachten.

Lightroom zoeken
Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Adobe Lightroom nu sneller met GPU-acceleratie en meer nieuws
Sluiten