Account delen? Disney+ wordt minder soepel dan Netflix

Door: Raymon Mens - 15 reacties
Disney 16x9
Afbeelding: The Walt Disney Company, montage: OMT

Ieder kwartaal pronkt Netflix weer met een duizelingwekkend aantal abonnees. Het zouden er echter veel meer kunnen zijn als een groot deel van de gebruikers zijn account niet zou delen. Bij de aankomende concurrent Disney+ moet het delen van accounts minder vanzelfsprekend worden.

Dat zegt de entertainment­gigant in een nieuw persbericht waarin het een samenwerking met Charter Communications aankondigt. Er wordt straks actief opgetreden tegen piraterij, maar Disney schrijft ook “ongeautoriseerde toegang en het delen van wachtwoorden” aan te pakken.

Disney+ is goedkoper dan Netflix

Hoe dit in de praktijk uit zal pakken, is nog even afwachten. Wij verwachten niet dat een gezin met twee ouders, twee kinderen en een tiener vijf accounts nodig zal hebben. Waarschijnlijk is gebruik binnen hetzelfde huishouden geen probleem. Netflix-accounts worden echter ook vaak door vriendengroepen gedeeld die niet bij elkaar wonen. Het lijkt er sterk op dat Disney+ zich daar niet voor leent.

De streaming­dienst van The Walt Disney Company werd onlangs officieel aangekondigd. Nederland krijgt als een van de eerste landen vanaf 12 november toegang tot de dienst die een zeer uitgebreide catalogus heeft. De prijs is € 6,99 per maand of € 69,99 per jaar. Daarvoor krijg je volledige 4K-streams. Disney+ is daarmee een stuk goedkoper dan Netflix. Dat vraagt € 13,99 per maand voor een abonnement met 4K Ultra HD.

disney+ poster
Klik/tap voor groter. Afbeelding: The Walt Disney Company

Handhaven is lastig

Reken er dus niet op dat een gezin straks vastzit aan meerdere abonnementen. Dat zou niet gebruiksvriendelijk zijn. Waarschijnlijk gaat het vooral om gebruik op verschillende locaties. Dat je niet in je studentenhuis in Amsterdam je account deelt met je ouders in Valkenburg. Ook dit zal voor veel consumenten belabberd nieuws zijn, maar dergelijke maatregelen zijn helemaal niet onredelijk. Sterker nog, het zijn de dingen die veel streamingdiensten op papier al verbieden, maar nergens daadwerkelijk afstraffen of tegenwerken.

Nu technologie voor het detecteren van misbruik en het delen ven wachtwoorden steeds verder doorontwikkeld wordt en de markt voor streamingdiensten ontploft, is te verwachten dat ook andere diensten zich minder soepel op gaan stellen. Er zit een grens aan de astronomische groei die bijvoorbeeld Netflix ieder kwartaal blijft melden. Het verhogen van het aantal abonnees door de consumenten die de dienst toch al gebruiken, maar nu niet de volle mep betalen, is dan een no-brainer. (Zie ook → Officieel: Disney+ vanaf 12 november ook in Nederland)

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Maarten

  Dus als je bijvoorbeeld een halfjaar in het buitenland zit dan zou je een apart abonnement af moeten sluiten

 • Profielfoto
  Melle

  Nee. Dan je abonnement half jaar op adres Duitsland zetten. (Of zoiets)

 • Profielfoto
  Melle

  Ze zouden vb wel makkelijk kunnen iets instellen als dat het verbruik voor 75% van 1 locatie of adres moet komen. (25% voor gebruik buitenshuis en vb pas afstraffen als meer dan twee maand na elkaar het geval is – zo kan je reizen uitsluiten)

  Allez – een goede policy vinden lijkt me helemaal niet moeilijk en technisch moet dat toch ook allemaal vrij haalbaar zijn.

  Uiteraard zijn er altijd Pipo’s die met VPN verbinden en dat soort trucjes zullen werken, maar dat is verre van de meerderheid.

 • Profielfoto
  Raymond

  En wat dan in geval van co-ouderschap? Adressen van de kinderen zijn niet altijd hetzelfde… Twee abonnementen ? Lijkt me overkill ze kunnen maar op 1 plek kijken. Hier is Netflix dan gelukkig soepel in.

 • Profielfoto
  SuperAn

  Wat als je verschillend eigendommen hebt?

 • Profielfoto
  Administrator

  VPN naar huis aanleggen en dan overal waar je kijkt via de VPN.

 • Profielfoto
  Melle

  Als je verschillende eigendommen hebt, dan kunnen twee maandelijkse betalingen er ook wel vanaf.

  Met co-ouderschap is het natuurlijk vaak financieel lastig, maar in the end zijn dat twee nieuwe gezinnen, die elk hun eigen abbo moeten hebben.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Vroeger mocht je het geleende boek van de bibliotheek toch ook lezen op de camping in Frankrijk?

  Het is nu ook weer niet zo dat ik meer kijk als ik in China zit voor werk, ipv thuis. Uiteraard is dat wat anders dan delen met de buurt.

   

 • Profielfoto
  aaa

  Ik denk dat er maar 1Apparaat per abo gekeken kan worden. Dan ben je van het hele deel gezeur meteen af.

 • Profielfoto
  arno1975

  En als mijn kinderen bij hun moeder wonen?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dan hebben zowel jij als hun moeder een abbo uiteraard.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Dat is met TV kijken niet anders toch?
  Of deel jij te TV-abonnement ook met je ex, zodat je kinderen daar kunnen kijken?

 • Profielfoto
  Ivo-tje

  SuperAn op 22 augustus 2019 17:13
  Wat als je verschillend eigendommen hebt?

  2 huizen kunnen betalen maar niet 2x 7,- per maand….;)

   

  Heel goed dat illegaal delen van accounts wordt bevochten, had Netflix ook mogen doen in plaats van het toestaan en de prijs omhoog jagen;)

 • Profielfoto
  KeKo

  KarelWillem op 23 augustus 2019 13:26
  Dat is met TV kijken niet anders toch?
  Of deel jij te TV-abonnement ook met je ex, zodat je kinderen daar kunnen kijken?

  Ik vind dat je het meer moet vergelijken met de dvd die je wel mee kunt geven.

  Bovendien gebruikt een hele grote groep mensen dit soort abonnementen thuis, maar ook onderweg (bijv. in de trein).

 • Profielfoto
  Hans V R

  Wij hebben Netflix nog steeds juist omdat het zo probleemloos overal bruikbaar is, zonder te hoeven overtreden. Dus zonder gewetensbezwaar genieten. Zodra dat verandert, valt een groot voordeel van dit streamen weg.