’16-inch MacBook Pro vervangt dit jaar 15-inch model’

Door: Raymon Mens - 6 reacties
MacBook Pro
Afbeelding: Nao Triponez/Pexels

Er gaan steeds meer geruchten over een nieuwe 16-inch MacBook Pro. Naar verluidt komt de nieuwe laptop met een groter scherm en volledig nieuw toetsenbord al in de herfst. Nu voegt de matig betrouwbare analist Jeff Lin van IHS Markit nieuwe olie op het vuur. De 15-inch variant verdwijnt helemaal en wordt vervangen door een 16-inch model.

Dat heeft Lin van bronnen binnen Apple’s productieketen gehoord. De massaproductie van de 16-inch MacBook Pro start volgens de analist eind augustus, terwijl de productie van het 15-inch model in november stopt.

‘Productie 15-inch MacBook Pro stopt’

Dit gerucht staat haaks op eerdere berichten. Daarin werd gespeculeerd dat de 16-inch MacBook Pro als extra high-end optie naast het bestaande 15-inch model op de markt zou komen. Wij twijfelen nog een beetje aan de validiteit van dit bericht, omdat het waarschijnlijk betekent dat de grootste MacBook nog duurder wordt. Aan de andere kant past dit in de nieuwe strategie van Apple waarbij krachtige hardware voor professionals ook een forse prijs heeft. Kijk maar naar de nieuwe Mac Pro.

Volgens eerdere berichten zorgt de extra inch er overigens niet voor dat de laptop fysiek groter wordt. Apple zou door dunnere schermranden en nieuwe materialen een compact geheel met groter scherm kunnen realiseren.

MacBook Pro 2019 toetsenbord
Iedere MacBook heeft nu een vlindertoetsenbord van de derde generatie (Klik/tap voor groter) Afbeelding: iFixit

Nieuw toetsenbord en meer

Ook als je geen behoefte aan de snelste en duurste Apple-laptop hebt, is de 16-inch MacBook Pro interessant om in de gaten te houden. Naar verluidt is het namelijk de eerste Apple-laptop met een compleet nieuw toetsenbord. Apple gebruikte de afgelopen jaren een toetsenbord met vlindermechanisme, maar dat bleek kwetsbaar en niet altijd betrouwbaar. Naar verluidt is de 16-inch Pro de eerste laptop met een nieuw toetsenbord. Dat moet later ook naar de MacBook Air en 13-inch Pro komen, maar die zijn net vernieuwd.

MacBook vlindertoetsenbord schaartoetsenbord animatie
Klik/tap voor groter.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Yosemite

  Klinkt goed, behalve de prijs dan …

 • Profielfoto
  pruus

  En daarbij komen nog ingebakken extra, klachten, gratis erbij,

 • Profielfoto
  bugboy

  Ik heb altijd met veel plezier een MacBook gehad, maar het repareren van die apparaten is ondertussen dermate onmogelijk gemaakt dat je voor het minste of geringste issue aan een nieuw logicboard zit. Aangezien de SSD daar tegenwoordig ook bij opgesoldeerd zit en de T2 chip er ook voor zorgt dat veel componenten niet meer zijn over te zetten hoef ik geen MacBook meer. Hoe fijn ze ook zijn, maar ik ben toch weer terug bij een Windows laptop.

 • Profielfoto
  Wim J.

  Yosemite op 7 augustus 2019 14:31
  Klinkt goed, behalve de prijs dan …

  Ja het is niet goedkoop. Anderzijds: ik kocht een Macbook Pro in 2013 en heb er ontzettend veel op gewerkt. Hij is nog steeds als nieuw en wat mij betreft niet aan vervanging toe. De batterij is wel sterk minder, maar na 6 jaar mag dat misschien.

 • Profielfoto
  Melle

  Kan je batterij niet makkelijk zelf vervangen, net in mijn air van 2013 gedaan, en spijt van dat ik dat niet vroeger heb gedaan. Zo simpel, zo goedkoop (50 euro) en grotere capaciteit als eerst!

 • Profielfoto
  WaZoo

  bugboy op 7 augustus 2019 18:05
  Ik heb altijd met veel plezier een MacBook gehad, maar het repareren van die apparaten is ondertussen dermate onmogelijk gemaakt dat je voor het minste of geringste issue aan een nieuw logicboard zit. Aangezien de SSD daar tegenwoordig ook bij opgesoldeerd zit en de T2 chip er ook voor zorgt dat veel componenten niet meer zijn over te zetten hoef ik geen MacBook meer. Hoe fijn ze ook zijn, maar ik ben toch weer terug bij een Windows laptop.

  Kan heel goed zo zijn, maar als je zo makkelijk overstapt van Apple naar Windows heb ik het gevoel dat je die Mac alleen maar gebruikte met Basecamp o.i.d. anders begrijp ik niet waarom je dan een MacBook had behalve het logootje…