Onbekend verleden: YouTube was ooit een datingsite

Door: Raymon Mens - 8 reacties

YouTube is anno 2019 hét platform voor online video, maar de site heeft een verleden dat maar bij weinig mensen bekend is. Het moest een datingsite met een twist worden. Dat was echter weinig succesvol en oprichters Chad Hurley, Steve Chen, en Jawed Karim kozen nadat het dating-avontuur flopte snel een andere insteek.

De wayback machine bevat nog steeds de eerste homepage van YouTube uit 2005. Toen moest je bij het aanmelden nog kiezen uit het klassieke ‘ik ben een man/vrouw en op zoek naar een man/vrouw’. Er kwam de eerste vijf dagen echter niemand op de datingsite af.

YouTube: hoe ‘Broadcast Yourself’ begon

De slagzin van YouTube was lang Broadcast Yourself en dat is geen toeval. Toen het nog een datingsite was, moesten vrijgezellen een korte video van zichzelf uploaden. Daarin vertelden ze wie ze waren en wat ze zochten. “We hadden een manier om makkelijk video te uploaden gemaakt en dachten dat dating een voor de hand liggende toepassing zou zijn”, vertelde oprichter Steve Chen vorig jaar in een interview.

Toen na vijf dagen nog niemand een video had geüpload of profiel aangemaakt had, namen de oprichters de beslissing om het dating-element te laten vervallen. Iedereen kon gemakkelijk een video naar de website uploaden. Dat sloeg wel aan en YouTube werd in 2006 voor het (destijds) astronomisch hoge bedrag van 1,6 miljard dollar aan Google verkocht.

youtube dating 2005
YouTube als dating-site in 2005 – Klik/tap voor groter.

Valentijnsdag

Hoewel het huidige YouTube niets meer met dating te maken heeft (er gebeuren soms hele nare dingen), blijft de site een romantische link hebben. De domeinnaam werd namelijk op 14 februari 2005 geregistreerd. Valentijnsdag dus. Was het altijd al het plan om de datingmarkt te veroveren? Niet echt. “We waren vooral drie jongens die niets te doen hadden en een beetje met computers aan het experimenteren waren. Er zat geen groots plan achter YouTube”, aldus mede-oprichter Chen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Leuk achtergrondverhaal 👍 Zeker als er wat minder nieuws op Apple-gebied is, is het leuk om te zien dat er achter de schermen toch geprobeerd wordt om aan interessante berichtgeving te doen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Hihi …. Denk dat ze snel uitgevonden hadden dat dit type mensen niet aan een date te krijgen was, dus laat ze maar gewoon filmpjes van poesjes zien. 😉

 • Profielfoto
  Night

  Ligt er aan, welk soort poesjes 😛

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  En nu is die site helemaal verkracht door koekel. Domme en kapotte algoritmes, video’s die je al tig keren hebt gezien, abonneren hoeft niet eens meer, nieuwe makers ontdekken lukt haast niet meer, iedereen werd gedwongen in te loggen met goegelplus en toen weer niet, annotaties die je altijd irriteerden, je eigen profiel waar je de kleur niet eens mag aanpassen naar je eigen smaak, alles loopt vast en zuigt veeeeeel te veel ram, klote auteursrechtenbots die denken dat alles hetzelfde klinkt. Vroeger was YouTube gewoon beter. 2009 was echt het gouden jaar van YouTube. nu is het alleen nog maar prut.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik vind het anders wel een geweldig platform. De iOS app is een beetje verkeerd ingebeeld met een hoop poespas maar in de browser vind ik het heel fijn werken. Nu ben ik ook niet iemand die veel mensen gaat volgen maar als je toestaan dat YouTube je geschiedenis en kijkgedrag mag gebruiken voor adviezen dan krijg je echt wel goede resultaten…

 • Profielfoto
  csteelooper

  Shmoo op 22 juli 2019 17:19
  Ik vind het anders wel een geweldig platform. De iOS app is een beetje verkeerd ingebeeld met een hoop poespas maar in de browser vind ik het heel fijn werken. Nu ben ik ook niet iemand die veel mensen gaat volgen maar als je toestaan dat YouTube je geschiedenis en kijkgedrag mag gebruiken voor adviezen dan krijg je echt wel goede resultaten…

  Nou, gewéldig? Da’s wel zo ongeveer het andere uiterste ten opzichte van IcyDragon68’s post… @IcyDragon68 maakt met veel van de constateringen wel degelijk een goed punt. De copyright-bots zijn echt doorgeslagen en de algoritmes mogen ook wel gewoon wat minder. Al geldt dat laatste eigenlijk overál. Mensen kunnen of willen zelf blijkbaar geen beslissingen meer nemen; veel, zo niet bijna alles wordt tegenwoordig door systemen beslist…

  Toch vind ik YouTube ook nu láng niet zo slecht als hierboven wordt geageerd. De dienst kent veel tekortkomingen, maar toch lukt het me altijd nog om voor mij nieuwe content te vinden… Ik wou dat ik bijvoorbeeld van Facebook hetzelfde kon zeggen.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Heerlijk platform dat YouTune. En inderdaad; vooral die copyright issues zijn volledig doorgeslagen.

  Ik werd bijvoorbeeld op mijn vingers getikt voor het uploaden van een stukje koningsdag-Aubade waarin het Wilhelmus werd gespeeld. Yep, wegens schending van copyright. .:) Nu is het Wilhelmus toch al heel een tijdje ‘public domain’, en heb ik direct een dispuut ingediend. En eerlijk is eerlijk, daar is op gereageerd.

  Maar je hoeft echt maar een scheet te laten die ergens op lijkt, of ze hangen weer aan je broek.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Fok…

  Geef nu eens die mogelijkheid tot aanpassen van berichten hier!