Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 26 juli 2019

Als iMessage: ‘WhatsApp werkt straks op meerdere apparaten’

WhatsApp werkt aan een nieuwe functie die het mogelijk maakt om de app op meerdere plaatsen tegelijk te gebruiken, zonder een telefoon. Nu moet je telefoon nog steeds verbinding hebben en moet je een code scannen om de chat-app te gebruiken. Dat moet straks verleden tijd zijn.

WhatsApp gaat naar verluidt dus meer als iMessage werken. Je kunt Apple’s berichten-app immers ook op iPhone, iPad en Mac tegelijk gebruiken zonder dat één apparaat als doorgeefluik dient. Momenteel is WhatsApp nog gekoppeld aan een telefoonnummer en kun je niet op meerdere apparaten tegelijk inloggen.

Achterkant WhatsApp op de schop

Om dit te bereiken, moet de achterkant van WhatsApp op de schop. De app is nu namelijk helemaal gebouwd rondom één apparaat. Het goede nieuws is dat deze ombouw volgens het blog WaBetaInfo al enkele maanden in voorbereiding is. Deze site heeft vaak als eerste toegang tot bètaversies van de chat-app en bericht met grote nauwkeurigheid over aankomende functies.

Deze verandering is mogelijk de eerste stap naar het samenvoegen van de achterkant van WhatsApp, Facebook Messenger en Instagram Direct. Facebook -eigenaar van al deze diensten- kondigde onlangs al aan dat het één backend op gaat zetten die al zijn chat-apps kunnen gebruiken. Je moet daardoor straks niet alleen op meerdere apparaten op WhatsApp in kunnen loggen, maar ook via WhatsApp met een vriend die alleen Facebook Messenger heeft kunnen praten.

WhatsApp iPad 001
Klik/tap voor groter.

Versleuteling een kritisch punt

De grootste uitdaging is dat de versleuteling van berichten anders aangepakt moet worden. Nu worden berichten nog op één telefoon versleuteld en kan alleen die telefoon berichten ontcijferen. Dat is zeer veilig en goed voor je privacy. Maar je telefoon dient wel altijd als doorgeefluik bij het gebruik van WhatsApp op een desktop of tablet.

Om een chatdienst op meerdere apparaten tegelijk te gebruiken, moet die versleuteling uitgeschakeld worden of moet een server de sleutels gaan beheren. Facebook Messenger is bijvoorbeeld helemaal niet versleuteld, maar iMessage wel. Apple slaat de digitale sleutels die voor de versleuteling van berichten zorgen bijvoorbeeld op een centrale server op, maar de sleutels zelf zijn weer versleuteld met de toegangscode van een iPhone of het wachtwoord van je Mac. Zo kan het bedrijf er zelf niet direct bij. Welke implementatie Facebook voor WhatsApp gaat kiezen is nog niet duidelijk.

Reageer op artikel:
Als iMessage: ‘WhatsApp werkt straks op meerdere apparaten’
Sluiten