Als iMessage: ‘WhatsApp werkt straks op meerdere apparaten’

Door: Raymon Mens - 8 reacties
WhatsApp
(Afbeelding: WhatsApp, bewerking: OMT)

WhatsApp werkt aan een nieuwe functie die het mogelijk maakt om de app op meerdere plaatsen tegelijk te gebruiken, zonder een telefoon. Nu moet je telefoon nog steeds verbinding hebben en moet je een code scannen om de chat-app te gebruiken. Dat moet straks verleden tijd zijn.

WhatsApp gaat naar verluidt dus meer als iMessage werken. Je kunt Apple’s berichten-app immers ook op iPhone, iPad en Mac tegelijk gebruiken zonder dat één apparaat als doorgeefluik dient. Momenteel is WhatsApp nog gekoppeld aan een telefoonnummer en kun je niet op meerdere apparaten tegelijk inloggen.

Achterkant WhatsApp op de schop

Om dit te bereiken, moet de achterkant van WhatsApp op de schop. De app is nu namelijk helemaal gebouwd rondom één apparaat. Het goede nieuws is dat deze ombouw volgens het blog WaBetaInfo al enkele maanden in voorbereiding is. Deze site heeft vaak als eerste toegang tot bètaversies van de chat-app en bericht met grote nauwkeurigheid over aankomende functies.

Deze verandering is mogelijk de eerste stap naar het samenvoegen van de achterkant van WhatsApp, Facebook Messenger en Instagram Direct. Facebook -eigenaar van al deze diensten- kondigde onlangs al aan dat het één backend op gaat zetten die al zijn chat-apps kunnen gebruiken. Je moet daardoor straks niet alleen op meerdere apparaten op WhatsApp in kunnen loggen, maar ook via WhatsApp met een vriend die alleen Facebook Messenger heeft kunnen praten.

WhatsApp iPad 001
Klik/tap voor groter.

Versleuteling een kritisch punt

De grootste uitdaging is dat de versleuteling van berichten anders aangepakt moet worden. Nu worden berichten nog op één telefoon versleuteld en kan alleen die telefoon berichten ontcijferen. Dat is zeer veilig en goed voor je privacy. Maar je telefoon dient wel altijd als doorgeefluik bij het gebruik van WhatsApp op een desktop of tablet.

Om een chatdienst op meerdere apparaten tegelijk te gebruiken, moet die versleuteling uitgeschakeld worden of moet een server de sleutels gaan beheren. Facebook Messenger is bijvoorbeeld helemaal niet versleuteld, maar iMessage wel. Apple slaat de digitale sleutels die voor de versleuteling van berichten zorgen bijvoorbeeld op een centrale server op, maar de sleutels zelf zijn weer versleuteld met de toegangscode van een iPhone of het wachtwoord van je Mac. Zo kan het bedrijf er zelf niet direct bij. Welke implementatie Facebook voor WhatsApp gaat kiezen is nog niet duidelijk.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Rickje

  Zijn een stel knuppels daar bij Whatsapp. Andere diensten bieden dit allang aan. Jammer dat we zo een Whatsapp land zijn.

 • Profielfoto
  App69

  Whatsapp, Twitter, Instagram en alle zogezegde ‘sociale’ media is BS.

  “Oh, wij zijn sociaal want we gebruiken die of deze app”

  Echt niet. Eerder a-sociaal me dunkt.

 • Profielfoto
  pruus

  We bellen daardoor wel minder met elkaar. Ondanks de beloptie….

 • Profielfoto
  Iphone

  Wanneer kan deze nieuwe functie officieel door iedereen gebruikt worden? Is dat dit jaar nog? En kan dat gewoon met de bestaande Whatsapp? Ik zou als een van de eersten op de hoogte gehouden willen worden

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  @pruus: In de toekomst zijn we waarschijnlijk zo geëvolueerd dat de toekomstige mens toch geen stembanden meer heeft dus kan die telefoonfunctie ook op de schop.

 • Profielfoto
  pruus

  Wel een dikke duim dat dit nu wel lukt…

 • Profielfoto
  ArMac

  @App69: iets teveel azijn gedronken?

 • Profielfoto
  Patrick

  Werd tijd!