Vouwbaar Apple apparaat op komst, voorspelt IHS Markit

Door: Night - 14 reacties
Vouwbare iPad op komst?

Het is weer tijd voor een analisten-voorspelling. Ditmaal gaat het om een voorspelling uit de koker van IHS Markit. IHS Markit heeft een rapport openbaar gemaakt, waarin de analisten de komst van een vouwbaar Apple apparaat voorspellen. Geen smartphone, zoals Samsung en Huawei al toonden, maar een vouwbare iPad.

Het is het jaar van de ‘foldables’. Hoewel er nog niet een product in de schappen ligt, hebben Samsung en Huawei hun intenties al laten zien. Samsung heeft de de lancering van zijn Samsung Galaxy Fold voor onbepaalde tijd uitgesteld. Recensenten ontdekten dat de telefoon last had van “duurzaamheidsproblemen“. Ook Huawei heeft nog geen exacte datum voor zijn bekend gemaakt voor zijn vouwbare Mate X. Het meest recente bericht spreekt van de ‘laatste testfase’. Wat dat inhoudt voor de leverdatum, mag Joost weten. Verder dan Huawei’s melding dat de levering is ‘uitgesteld‘, kunnen we niet kijken.

‘Apple ontwikkelt een vouwbare iPad’

IHS Markit stelt in een rapport dat Apple een eigen opvouwbare apparaat ontwikkelt. Het zou niet gaan om een vouwbare iPhone, maar een opvouwbare iPad. De analisten-firma maakte dat bekend aan de Economic Daily News.

Het is niet duidelijk of de opvouwbare iPad een buigbaar scherm uit één stuk krijgt, zoals de prototypes van Samsung en Huawei, of dat het meer gaat lijken op een laptop. In het laatste geval zou de iPad een dubbel scherm krijgen, met een weergave op elk deel van de behuizing. De onderste helft zou dan in plaats komen van een fysiek toetsenbord.

De iPad zou volgens het rapport een scherm van MacBook-formaat krijgen. Dat klinkt niet heel vreemd, aangezien de iPad Pro nu al een scherm heeft van 12,9 inch. Het idee klinkt wel aantrekkelijk, een soort mini-iPad die je kunt openvouwen naar een 13- of 15-inch scherm. Naast een vouwbaar scherm zou die nieuwe iPad volgens de analisten van IHS Markit ook voorzien zijn van 5G.

Vouwbare iPad
Een vouwbare iPad met 5G? Het lijkt ons een (heel) verre toekomstdroom (klik/tap voor groter)

Koffiedik kijken

Natuurlijk is dit rapport allesbehalve concreet. Hoewel het afkomstig is van een supply-chain analist, lijkt er verder geen enkel bewijs te zijn dat Apple daadwerkelijk bezig is met de productie van componenten of iets dergelijks voor zo’n iPad.

Een vouwbaar 5G Apple-product klinkt nog steeds erg als verre toekomstdroom. Apple’s is nog steeds druk doende om een fatsoenlijke 5G tijdlijn op te stellen voor het bedrijf. Want ook al is de ruzie tussen Apple en Qualcomm inmiddels bijgelegd, er is geen enkele garantie dat het bedrijf ook daadwerkelijk Qualcomm 5G chips zal gaan gebruiken. Nog steeds wordt het bedrijf omringt door geruchten over een eigen te ontwikkelen 5G chip. We verwachten dan ook geen 5G-iPhone vóór september 2020. Zo’n mythische vouwbare 5G iPad zou ons inziens dan ook niet eerder dan 2021 kunnen verschijnen. Nóg later lijkt ons realistischer.

IHS Markit voorspelde al eerder dat Apple een 16-inch MacBook Pro in de herfst zou lanceren. Deze zou een beeldscherm-resolutie krijgen van 3072 x 1920 resolutie. Kijk, die voorspelling klinkt ons heel wat realistischer in de oren als een vouwbare iPad. Maar dromen over de toekomst? Dat mag altijd.

Titelfoto: Luna Display

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Kevin

  Hoe meer bewegende onderdelen, hoe groter de kans dat iets stuk gaat. Vouwbare apparaten is een trend die ik oversla.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Net als bij gebogen beeldschermen ontgaat het nut hiervan me.

 • Profielfoto
  Maikelw

  @René, meer schermruimte , minder ruimte in je zak. Zo simpel is het.

  @Kevin, maak je gebruik van gemotoriseerd vervoer? Zet dan je angst aan de kant voor bewegende onderdelen. Het hele universum draait op beweging en verplaatsing. De Motorola razer klapte ook dicht maar werd toch erg betrouwbaar geacht. Niemand die daar ooit problemen mee had. (Althans, niet dat ik weet). Kwestie van perfectioneren.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Nee joh gekkie. Dat gaat Apple helemaal niet doen

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Kevin op 5 juli 2019 17:00
  Hoe meer bewegende onderdelen, hoe groter de kans dat iets stuk gaat…

  Dat dachten mensen ook van electrische ramen en sloten in de auto. Toch hebben ze dat tegenwoordig allemaal.

 • Profielfoto
  koen

  Ik vouw mijn laptop elke dag op.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Maikelw op 5 juli 2019 19:48
  @René, meer schermruimte , minder ruimte in je zak. Zo simpel is het.

  Twee keer zo dik, meer gewicht, meer accuverbruik… Geloof niet dat het mijn keuze zou zijn.

 • Profielfoto
  RJG

  Apple heeft al genoeg issue’s met hun opvouwbare computers die ook wel laptops worden genoemd. Zelfs zo erg dat ik op een PC ga overstappen. Dus laten ze eerst dat maar fixen voordat ze met nieuwe avonturen beginnen.

 • Profielfoto
  lord anubis

  Sugar and Cream op 5 juli 2019 20:02

  Kevin op 5 juli 2019 17:00
  Hoe meer bewegende onderdelen, hoe groter de kans dat iets stuk gaat…

  Dat dachten mensen ook van electrische ramen en sloten in de auto. Toch hebben ze dat tegenwoordig allemaal.

  En hoe vaak per dag gebruik je die? En hoe vaak kraken ze wel niet na een paar jaar?

  vouwbare iPad heeft voor mij i.i.g. geen nut waarde.

  Voor mijn is het iPas.

  zie liever een iPad met nog betere accu, inkpaper achtig scherm, beter wifi en locatie beheer.

  zou me niets verbazen dat er een speciale IPad komt vanwege iPadOs

 • Profielfoto
  lord anubis

  RJG op 6 juli 2019 10:05
  Apple heeft al genoeg issue’s met hun opvouwbare computers die ook wel laptops worden genoemd. Zelfs zo erg dat ik op een PC ga overstappen. Dus laten ze eerst dat maar fixen voordat ze met nieuwe avonturen beginnen.

  PC? Dat is zooo generiek. Dacht je dat het met de hardware daar in die HW  systeem beter gesteld is?

  Buurman met een peperdure Asus niets anders dan problemen, ja ook met keyboard. Niet alleen hij.

  Waar ik vroeger werkte, werkten men met  IBM TP en velen met een los keyboard. Leuk rond lopen.

  Dan had ik toch echt de minste problemen.

 • Profielfoto
  xaddict

  Want dan past een iPad wel ineens in je broekzak? 🤦🏼‍♂️ ik zie hier geen toegevoegde waarde whatsoever in. 🤷🏼‍♂️

 • Profielfoto
  Night

  iPad mini dan?

 • Profielfoto
  ¿`„

  koen op 6 juli 2019 02:27
  Ik vouw mijn laptop elke dag op.

  Je laptop ja ! Je scherm vermoedelijk niet. Tenzij je het apparaat zat bent misschien.

 • Profielfoto
  dakdekker

  @Maikelw @Sugar and Cream: misschien zie je ze hier niet stuk gaan? We zenden ze gewoon naar Africa . Nota: Dit land produceert zelf niets van plastic of technologische toestanden. Bedankt modern westen.