Night
Night Nieuws 5 juli 2019

Vouwbaar Apple apparaat op komst, voorspelt IHS Markit

Het is weer tijd voor een analisten-voorspelling. Ditmaal gaat het om een voorspelling uit de koker van IHS Markit. IHS Markit heeft een rapport openbaar gemaakt, waarin de analisten de komst van een vouwbaar Apple apparaat voorspellen. Geen smartphone, zoals Samsung en Huawei al toonden, maar een vouwbare iPad.

Het is het jaar van de ‘foldables’. Hoewel er nog niet een product in de schappen ligt, hebben Samsung en Huawei hun intenties al laten zien. Samsung heeft de de lancering van zijn Samsung Galaxy Fold voor onbepaalde tijd uitgesteld. Recensenten ontdekten dat de telefoon last had van “duurzaamheidsproblemen“. Ook Huawei heeft nog geen exacte datum voor zijn bekend gemaakt voor zijn vouwbare Mate X. Het meest recente bericht spreekt van de ‘laatste testfase’. Wat dat inhoudt voor de leverdatum, mag Joost weten. Verder dan Huawei’s melding dat de levering is ‘uitgesteld‘, kunnen we niet kijken.

‘Apple ontwikkelt een vouwbare iPad’

IHS Markit stelt in een rapport dat Apple een eigen opvouwbare apparaat ontwikkelt. Het zou niet gaan om een vouwbare iPhone, maar een opvouwbare iPad. De analisten-firma maakte dat bekend aan de Economic Daily News.

Het is niet duidelijk of de opvouwbare iPad een buigbaar scherm uit één stuk krijgt, zoals de prototypes van Samsung en Huawei, of dat het meer gaat lijken op een laptop. In het laatste geval zou de iPad een dubbel scherm krijgen, met een weergave op elk deel van de behuizing. De onderste helft zou dan in plaats komen van een fysiek toetsenbord.

De iPad zou volgens het rapport een scherm van MacBook-formaat krijgen. Dat klinkt niet heel vreemd, aangezien de iPad Pro nu al een scherm heeft van 12,9 inch. Het idee klinkt wel aantrekkelijk, een soort mini-iPad die je kunt openvouwen naar een 13- of 15-inch scherm. Naast een vouwbaar scherm zou die nieuwe iPad volgens de analisten van IHS Markit ook voorzien zijn van 5G.

Vouwbare iPad
Een vouwbare iPad met 5G? Het lijkt ons een (heel) verre toekomstdroom (klik/tap voor groter)

Koffiedik kijken

Natuurlijk is dit rapport allesbehalve concreet. Hoewel het afkomstig is van een supply-chain analist, lijkt er verder geen enkel bewijs te zijn dat Apple daadwerkelijk bezig is met de productie van componenten of iets dergelijks voor zo’n iPad.

Een vouwbaar 5G Apple-product klinkt nog steeds erg als verre toekomstdroom. Apple’s is nog steeds druk doende om een fatsoenlijke 5G tijdlijn op te stellen voor het bedrijf. Want ook al is de ruzie tussen Apple en Qualcomm inmiddels bijgelegd, er is geen enkele garantie dat het bedrijf ook daadwerkelijk Qualcomm 5G chips zal gaan gebruiken. Nog steeds wordt het bedrijf omringt door geruchten over een eigen te ontwikkelen 5G chip. We verwachten dan ook geen 5G-iPhone vóór september 2020. Zo’n mythische vouwbare 5G iPad zou ons inziens dan ook niet eerder dan 2021 kunnen verschijnen. Nóg later lijkt ons realistischer.

IHS Markit voorspelde al eerder dat Apple een 16-inch MacBook Pro in de herfst zou lanceren. Deze zou een beeldscherm-resolutie krijgen van 3072 x 1920 resolutie. Kijk, die voorspelling klinkt ons heel wat realistischer in de oren als een vouwbare iPad. Maar dromen over de toekomst? Dat mag altijd.

Titelfoto: Luna Display

Reageer op artikel:
Vouwbaar Apple apparaat op komst, voorspelt IHS Markit
Sluiten