Huub Everstijn
Huub Everstijn Nieuws 13 juli 2019
Leestijd: 6 minuten

Uyt den ouden doosch: de iPod

We doen dagelijks ons best om je het belangrijkste nieuws te brengen rondom Apple. Actueel. We werpen soms zelfs blikken vooruit met berichten uit het geruchtencircuit. Nu dachten we dat het ook wel eens leuk zou zijn om, eens een blik in de geschiedenis te werpen. In deze Uyt den ouden doosch blikken we terug op de iPod. Niet de allerlaatste, maar de allereerste.

Wie heeft de iPod uitgevonden?

Als je antwoord “Steve Jobs en een stel mensen bij Apple” is, heb je grotendeels gelijk. Maar het antwoord is tegelijk ook complexer en interessanter dan dat. De iPod, zoals de meeste uitvindingen, werd voorafgegaan door andere, soortgelijke uitvindingen – waaronder enkele die teruggaan tot het Engeland van de jaren zeventig.

Kane Kramer, een Britse uitvinder, ontwikkelde en patenteerde het idee van een draagbare, plastic digitale muziekspeler al in 1979. Hoewel hij een tijdlang patent had, kon hij het zich niet veroorloven om het wereldwijde patent op zijn idee te vernieuwen. Het patent was allang verlopen tegen de tijd dat MP3-spelers big business werden. Hij verdiende dan ook geen cent met zijn oorspronkelijke idee. Hoewel Kramer dus niet direct van zijn uitvinding profiteerde, erkende Apple de rol van Kramer bij het uitvinden van de iPod als onderdeel van zijn verdediging in een patent-rechtszaak in 2008.

Apple heeft het idee van een digitale muziekspeler dus niet uitgevonden. In feite was de iPod zelfs verre van de eerste draagbare MP3-speler. Een aantal bedrijven, waaronder Diamond, Creative Labs en Sony, verkochten hun eigen mp3-spelers al een paar jaar voordat de allereerste iPod verscheen in oktober 2001. Die MP3-spelers waren geen bijster grote hits. Dat was deels te wijten aan prijs en functionaliteit. De Creative Labs Nomad 1999 had bijvoorbeeld 32 MB geheugen (niet GB! Die 32 MB waren genoeg voor ongeveer 1 of 2 CD’s met een lage audiokwaliteit). De Nomad kostte destijds 429 dollar.

iPod 1G verpakking
Klik/tap voor groter.

Wie vond de iPod dan uit bij Apple?

Apple bouwt zijn hardware en software vaak volledig in eigen beheer. Dat was niet het geval bij de ontwikkeling van de iPod. De iPod is gebaseerd op een ontwerp van een bedrijf genaamd PortalPlayer (dat inmiddels is overgenomen door NVIDIA). PortalPlayer had een prototype gemaakt met een ingebouwd besturingssysteem, dat vergelijkbaar is met de iPod. Apple is alom bekend en gerespecteerd vanwege de eenvoudige, intuïtieve gebruikersinterfaces.

Het bedrijf heeft echter zelfs niet eens de eerste interface ontworpen. Daarvoor schakelde Apple het bedrijf Pixo (nu onderdeel van Sun Microsystems) in. Zij ontwikkelden de eerste versie van de fundamentele interface. Apple heeft het later wel uitgebreid en geperfectioneerd. Een team, onder leiding van Steve Jobs heeft hier uiteindelijk nog een jaar voor nodig gehad. In 2001 verscheen uiteindelijk de allereerste iPod.

iPod 1
Klik/tap voor groter.

Hoe komt de iPod aan zijn naam?

Velen zullen denken dat de iPod op dezelfde manier aan zijn naam kwam als bijvoorbeeld de iMac. Niets is echter minder waar. De persoon die de MP3-speler zijn naam gaf, was zelfs niet eens een Apple-medewerker. Vinnie Chieco, een freelance copywriter, stelde de naam iPod voor. Hij werd geïnspireerd door een zinsnede uit de film 2001: a Space Oddysee“Open the pod bay door, HAL…”.

De populariteit van de iPod

Toen de iPod verscheen, was de markt voor digitale muziek vrij onvolwassen. In 2001 was er nog geen iTunes Store, geen andere downloadwinkels en zelfs Napster was nog een behoorlijk nieuw concept. Een deel van de reden waarom de iPod een wereldwijd succes werd, was omdat het het eerste product was dat het laden en beluisteren van muziek echt gemakkelijk en plezierig maakte.

Daarnaast wist Apple met zijn wereldwijde advertentiecampagnes de juiste doelgroep aan te spreken. Met de slagzin “duizend liedjes in je broekzak’ gaf Apple die eenvoud in één regel weer. Het typische Apple ontwerp en het gebruiksgemak bleken een doorslaand succes. Apple’s iPod veranderde voor altijd de manier waarop we met muziek bezig zijn. Met de komst van de iTunes Store zette het bedrijf ook nog eens de gehele muziekindustrie op z’n kop.

Klik/tap voor groter.

De iPod maakte van Apple een miljardenbedrijf

Toen Steve Jobs de iPod presenteerde was het voor Apple helemaal niet vanzelfsprekend dat er van de muziekspeler miljoenen exemplaren verkocht zouden worden. Het Apple van toen is niet het miljardenbedrijf van nu. Bij zijn debuut kon de muziekspeler ‘slechts’ 1000 nummers opslaan. Bovendien werkte het apparaat alleen op de Mac. Critici deden de iPod af als ‘alweer een nicheproduct van Apple’.

Met de komst van iTunes kwam er een belangrijke verandering op gang. Muziek werd nog makkelijker bereikbaar en met de komst van iTunes voor Windows was het hek van de dam. Nu kon werkelijk iedereen zijn muziek meenemen. Toen Apple de iTunes Store opende, veranderde dit de muziekwereld voor altijd. De populariteit van de iPod was de eerste grote stap die van Apple een grote culturele en financiële speler heeft gemaakt. Het is uitgegroeid tot een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld. In 2017 bereikte het bedrijf zelfs een marktwaarde van meer dan een biljoen dollar.

iPod advertentie
Klik/tap voor groter.

De iPod veroorzaakte een cultuurverschuiving

Lang geleden, in 2001 waren MP3-spelers op één hand te tellen. Daarmee is het verschil met nu heel duidelijk. Tegenwoordig heeft iedereen een iPod – of hun nakomelingen, de smartphones – op zak.

Je volledige muziekverzameling meenemen was praktisch ondenkbaar voordat de iPod werd geïntroduceerd. Als iemand zijn hele muziekbibliotheek mee wilde nemen, laten we zeggen ongeveer 200 cd’s, was de beste optie een draagbare cd-speler die werkte met mp3-cd’s. Zo’n speler kostte al gauw 250 euro en je zou meer dan 20 MP3-CD’s nodig hebben. Goed, dat is al makkelijker mee te nemen dan dan 200 stuks, maar het past ook niet bepaald makkelijk in je zak. De iPod heeft dat allemaal veranderd. Tegenwoordig kun je met een 256 GB iPhone maar liefst 50.000 nummers in je zak steken.

Vóór de iPod had je je muziek niet overal en altijd bij je. Nu is alle entertainment draagbaar. Als mobiele mediaspeler legde de iPod de basis voor smartphones, de e-Readers en andere mobiele apparaten.

Om je de impact van de iPod een klein beetje voor te kunnen stellen, moet je dit doen: tel het aantal mensen dat je kent dat geen MP3-speler of smartphones heeft. Natuurlijk zijn er producten die bijna iedereen heeft – een tv, een auto, een smartphone, wat dan ook – maar dat zijn categorieën en producten van veel verschillende merken. Dat is niet het geval met MP3-spelers. Meer dan 80% van alle MP3-spelers ter wereld is een iPod. Dát is pas een cultuurverschuiving.

De draagbare muziekspeler van Apple heeft inmiddels diverse uitvoeringen – van groot tot heel klein – gezien. Ook de mogelijkheden zijn steeds uitgebreider geworden. En hoewel de verkoopaantallen met de komst van de smartphone flink zijn gedaald, is er onlangs nog een nieuw model op de markt gekomen. En met een maximum SSD-opslag van 256 GB heeft de iPod toch een lange, maar mooie weg afgelegd vanaf het allereerste 1 GB model met een miniatuur harddisk.

Apple commercial voor de allereerste iPod

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uyt den ouden doosch: de iPod
Sluiten