Uyt den ouden doosch: de iPod

Door: Night - 20 reacties

We doen dagelijks ons best om je het belangrijkste nieuws te brengen rondom Apple. Actueel. We werpen soms zelfs blikken vooruit met berichten uit het geruchtencircuit. Nu dachten we dat het ook wel eens leuk zou zijn om, eens een blik in de geschiedenis te werpen. In deze Uyt den ouden doosch blikken we terug op de iPod. Niet de allerlaatste, maar de allereerste.

Wie heeft de iPod uitgevonden?

Als je antwoord “Steve Jobs en een stel mensen bij Apple” is, heb je grotendeels gelijk. Maar het antwoord is tegelijk ook complexer en interessanter dan dat. De iPod, zoals de meeste uitvindingen, werd voorafgegaan door andere, soortgelijke uitvindingen – waaronder enkele die teruggaan tot het Engeland van de jaren zeventig.

Kane Kramer, een Britse uitvinder, ontwikkelde en patenteerde het idee van een draagbare, plastic digitale muziekspeler al in 1979. Hoewel hij een tijdlang patent had, kon hij het zich niet veroorloven om het wereldwijde patent op zijn idee te vernieuwen. Het patent was allang verlopen tegen de tijd dat MP3-spelers big business werden. Hij verdiende dan ook geen cent met zijn oorspronkelijke idee. Hoewel Kramer dus niet direct van zijn uitvinding profiteerde, erkende Apple de rol van Kramer bij het uitvinden van de iPod als onderdeel van zijn verdediging in een patent-rechtszaak in 2008.

Apple heeft het idee van een digitale muziekspeler dus niet uitgevonden. In feite was de iPod zelfs verre van de eerste draagbare MP3-speler. Een aantal bedrijven, waaronder Diamond, Creative Labs en Sony, verkochten hun eigen mp3-spelers al een paar jaar voordat de allereerste iPod verscheen in oktober 2001. Die MP3-spelers waren geen bijster grote hits. Dat was deels te wijten aan prijs en functionaliteit. De Creative Labs Nomad 1999 had bijvoorbeeld 32 MB geheugen (niet GB! Die 32 MB waren genoeg voor ongeveer 1 of 2 CD’s met een lage audiokwaliteit). De Nomad kostte destijds 429 dollar.

iPod 1G verpakking
Klik/tap voor groter.

Wie vond de iPod dan uit bij Apple?

Apple bouwt zijn hardware en software vaak volledig in eigen beheer. Dat was niet het geval bij de ontwikkeling van de iPod. De iPod is gebaseerd op een ontwerp van een bedrijf genaamd PortalPlayer (dat inmiddels is overgenomen door NVIDIA). PortalPlayer had een prototype gemaakt met een ingebouwd besturingssysteem, dat vergelijkbaar is met de iPod. Apple is alom bekend en gerespecteerd vanwege de eenvoudige, intuïtieve gebruikersinterfaces.

Het bedrijf heeft echter zelfs niet eens de eerste interface ontworpen. Daarvoor schakelde Apple het bedrijf Pixo (nu onderdeel van Sun Microsystems) in. Zij ontwikkelden de eerste versie van de fundamentele interface. Apple heeft het later wel uitgebreid en geperfectioneerd. Een team, onder leiding van Steve Jobs heeft hier uiteindelijk nog een jaar voor nodig gehad. In 2001 verscheen uiteindelijk de allereerste iPod.

iPod 1
Klik/tap voor groter.

Hoe komt de iPod aan zijn naam?

Velen zullen denken dat de iPod op dezelfde manier aan zijn naam kwam als bijvoorbeeld de iMac. Niets is echter minder waar. De persoon die de MP3-speler zijn naam gaf, was zelfs niet eens een Apple-medewerker. Vinnie Chieco, een freelance copywriter, stelde de naam iPod voor. Hij werd geïnspireerd door een zinsnede uit de film 2001: a Space Oddysee“Open the pod bay door, HAL…”.

De populariteit van de iPod

Toen de iPod verscheen, was de markt voor digitale muziek vrij onvolwassen. In 2001 was er nog geen iTunes Store, geen andere downloadwinkels en zelfs Napster was nog een behoorlijk nieuw concept. Een deel van de reden waarom de iPod een wereldwijd succes werd, was omdat het het eerste product was dat het laden en beluisteren van muziek echt gemakkelijk en plezierig maakte.

Daarnaast wist Apple met zijn wereldwijde advertentiecampagnes de juiste doelgroep aan te spreken. Met de slagzin “duizend liedjes in je broekzak’ gaf Apple die eenvoud in één regel weer. Het typische Apple ontwerp en het gebruiksgemak bleken een doorslaand succes. Apple’s iPod veranderde voor altijd de manier waarop we met muziek bezig zijn. Met de komst van de iTunes Store zette het bedrijf ook nog eens de gehele muziekindustrie op z’n kop.

iPod: 1000 songs in your pocket
Klik/tap voor groter.

De iPod maakte van Apple een miljardenbedrijf

Toen Steve Jobs de iPod presenteerde was het voor Apple helemaal niet vanzelfsprekend dat er van de muziekspeler miljoenen exemplaren verkocht zouden worden. Het Apple van toen is niet het miljardenbedrijf van nu. Bij zijn debuut kon de muziekspeler ‘slechts’ 1000 nummers opslaan. Bovendien werkte het apparaat alleen op de Mac. Critici deden de iPod af als ‘alweer een nicheproduct van Apple’.

Met de komst van iTunes kwam er een belangrijke verandering op gang. Muziek werd nog makkelijker bereikbaar en met de komst van iTunes voor Windows was het hek van de dam. Nu kon werkelijk iedereen zijn muziek meenemen. Toen Apple de iTunes Store opende, veranderde dit de muziekwereld voor altijd. De populariteit van de iPod was de eerste grote stap die van Apple een grote culturele en financiële speler heeft gemaakt. Het is uitgegroeid tot een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld. In 2017 bereikte het bedrijf zelfs een marktwaarde van meer dan een biljoen dollar.

iPod advertentie
Klik/tap voor groter.

De iPod veroorzaakte een cultuurverschuiving

Lang geleden, in 2001 waren MP3-spelers op één hand te tellen. Daarmee is het verschil met nu heel duidelijk. Tegenwoordig heeft iedereen een iPod – of hun nakomelingen, de smartphones – op zak.

Je volledige muziekverzameling meenemen was praktisch ondenkbaar voordat de iPod werd geïntroduceerd. Als iemand zijn hele muziekbibliotheek mee wilde nemen, laten we zeggen ongeveer 200 cd’s, was de beste optie een draagbare cd-speler die werkte met mp3-cd’s. Zo’n speler kostte al gauw 250 euro en je zou meer dan 20 MP3-CD’s nodig hebben. Goed, dat is al makkelijker mee te nemen dan dan 200 stuks, maar het past ook niet bepaald makkelijk in je zak. De iPod heeft dat allemaal veranderd. Tegenwoordig kun je met een 256 GB iPhone maar liefst 50.000 nummers in je zak steken.

Vóór de iPod had je je muziek niet overal en altijd bij je. Nu is alle entertainment draagbaar. Als mobiele mediaspeler legde de iPod de basis voor smartphones, de e-Readers en andere mobiele apparaten.

Om je de impact van de iPod een klein beetje voor te kunnen stellen, moet je dit doen: tel het aantal mensen dat je kent dat geen MP3-speler of smartphones heeft. Natuurlijk zijn er producten die bijna iedereen heeft – een tv, een auto, een smartphone, wat dan ook – maar dat zijn categorieën en producten van veel verschillende merken. Dat is niet het geval met MP3-spelers. Meer dan 80% van alle MP3-spelers ter wereld is een iPod. Dát is pas een cultuurverschuiving.

De draagbare muziekspeler van Apple heeft inmiddels diverse uitvoeringen – van groot tot heel klein – gezien. Ook de mogelijkheden zijn steeds uitgebreider geworden. En hoewel de verkoopaantallen met de komst van de smartphone flink zijn gedaald, is er onlangs nog een nieuw model op de markt gekomen. En met een maximum SSD-opslag van 256 GB heeft de iPod toch een lange, maar mooie weg afgelegd vanaf het allereerste 1 GB model met een miniatuur harddisk.

Apple commercial voor de allereerste iPod

 

 

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  gipsman

  Mooi overzicht! Ik heb net mijn allereerste iPod (product Red) gekocht. Dit enkel om een device te hebben dat homepods, airplay2, apple tv … aanstuurt, altijd thuis ligt en gewoon thuis door iedereen te gebruiken is.

 • Profielfoto
  MAC-OS

  nu heb ik goesting ook een iPod aanschaffen wel de iPod classic dan wel 160GB dan

 • Profielfoto
  DaniMol

  “En met een maximum SSD-opslag van 256 GB heeft de iPod toch een lange, maar mooie weg afgelegd vanaf het allereerste 1 GB model met een miniatuur harddisk.”

  Het eerste model, de 1G, had een HDD van maar liefst 5GB

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Mijn eerste Apple product, een iPod 2e generatie 10GB. Ik moest speciaal ervoor een FireWire kaart in mijn Windows bak prikken en de MP3jes moest ik erop zetten met een verschrikkelijk programma, nee niet iTunes, maar Musicmatch Jukebox. Op die 10GB kon ik het belangrijkste deel van mijn muziekcollectie zetten. Die iPod heeft me een jaar of vijf iedere dag trouw gediend tijdens de treinreis naar mijn werk en mijn reizen. Helaas heeft het harde schijfje het begeven. Na deze iPod volgde er nog een paar van de 4de gen (met kleurenscherm) & 6de gen. (de laatste classic) en een iPod nano (4e gen.).

 • Profielfoto
  maconly

  Uit de tijd dat Apple innovatief was.

 • Profielfoto
  Rolf

  heb 1e serie hier liggen. Wilde hem op Ebay gooien maar twijfel nog een beetje. Wel lachen dat ouwe ding.

 • Profielfoto
  Night

  Nog even wachten, dan wordt het een collector’s item 🙂

 • Profielfoto
  fabian

  Ik heb de ipod van de tweede generatie,speelt nog altijd,hoewel je een hele dag moet opladen voor 2 uurtjes speeltijd.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nog een aantal van dit soort reacties en ik maak het uit met mijn vriendin en ga ook een iPod kopen. 🙂

 • Profielfoto
  TheBigZ

  De iPod begon pas echt goed te verkopen toen de weg naar Windows PCs werd opengezet (ipv Firewire).

   

  https://en.wikipedia.org/wiki/IPod#Connectivity

 • Profielfoto
  pruus

  Dat klikken van het draai wiel… intrigerend. Ja Shmoo, voorspelbaarder dan een vriendin. Ik heb ook de 2e generatie, met een eigen oplader en oplaadkabel. Zelf nieuwe batterij geplaatst. Was toen ook al zweten. Daarna heb ik de classic en de itouch aangeschaft.

 • Profielfoto
  Jakko Westerbeke

  Pixo (nu onderdeel van Sun Microsystems)

  Oracle, bedoel je zeker?:) Sun is daar alweer bijna tien jaar geleden door overgenomen (en ik geloof niet dat iedereen daar even blij mee was).

  Ik heb een 4e generatie iPod (20 GB), begin 2005 gekocht omdat ik daarvoor een MP3-speler van … eh … ik weet het niet meer gebruikte die 256 MB geheugen had, en dat vond ik bij nader inzien toch veel te klein. Een week later bestelde ik een iMac:) Die had ik al wel min of meer op het oog, maar geen echte bedoelingen om er eentje te kopen totdat ik zag hoe makkelijk die iPod werkte.

 • Profielfoto
  Classic II

  MAC-OS op 13 juli 2019 21:35
  nu heb ik goesting ook een iPod aanschaffen wel de iPod classic dan wel 160GB dan

  Ik heb er nog wel wat liggen.

  Zelfs eentje volledig gereviseerd: met nieuwe behuizing en batterij.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  pruus op 14 juli 2019 09:19
  …Daarna heb ik de classic en de itouch aangeschaft.

  Arch!! iPod touch a.u.b.!

   

 • Profielfoto
  AT024

  Mijn eerste iPod was iPod mini

 • Profielfoto
  Night

  Sun werd inderdaad opgenomen binnen Oracle, maar bestaat tot op heden nog steeds als apart ‘merk’, dat zelfs een vestiging in Nederland heeft. Vandaar dat ik het onder die naam heb laten staan.

 • Profielfoto
  Sugar and Cream

  Leuk verhaal. Fijn om te zien dat je een geschiedenis ook kan weergeven zonder opsomming van allerlei droge technische specs. Stonden zelfs een leuke feitjes in die ik echt niet wist, zoals de samenwerking met andere bedrijven en de naamgeving. Ik vind het een leuke serie, die “uyt den ouden doosch”. Mag van mij nog wel even mee doorgegaan worden (hint hint)

 • Profielfoto
  ¿`„

  AT024 op 14 juli 2019 13:45
  Mijn eerste iPod was iPod mini

  Waarvan akte.

 • Profielfoto
  EGrafland

  Leuk verhaal inderdaad.
  Ik krijg weer helemaal dat hebberige gevoel als ik een foto zie van zo’n clickwheel-iPod met die gepixelde lettertjes, die geniale maar achteraf wat onhandige interface en tja, FireWire.
  En dat ik terwijl ik gewoon nog een werkende Classic heb, die niet de deur uitgaat zolang hij het nog doet.

 • Profielfoto
  Jako

  Ik gebruik mijn iPod Classic 160GB nog elke dag in de trein naar mijn werk. Soms krijg ik een rare blik van iemand van rond de 20;-)

  Ook ideaal om via USB aan mijn autoradio of stereo thuis (of bij anderen) te koppelen